پرورش اسب

چگونه اسب را پرورش دهیم؟ همه چیز در مورد پرورش اسب

این دفعه آمده‌ایم شما را با نکات پرورش اسب آشنا کنیم. آیا از آن دسته افراد هستید که به اسب و نگهداری از این حیوان نجیب و دوست داشتنی علاقه خاصی دارید؟

آیا خودتان پرورش دهنده‌اید و دوست دارید نکات بیشتری یاد بگیرید؟ آیا در ابتدای کار هستید و یا یک فرد با تجربه‌اید؟

امروز در این محتوا می‌خواهیم شما را با راز و رمزهای پرورش اسب و تمام تکنیک‌های مورد نیازی که باید بلد باشید، آشنا کنیم. خوشحال می‌شویم که کمکتان کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

دلایل پرورش اسب

اسب‌ها در جهان به دلایل مختلفی پرورش داده شده‌اند. ازجمله علاقه و عشق قلبی، حمل‌ونقل، شخم زدن زمین‌های کشاورزی و کار در مزارع، باربری و حمل محصولات، شرکت در مسابقات اسب‌دوانی، کورس، درساژ، سوارکاری و صحرانوردی، مسافرت‌های طولانی، کارهای تفریحی، درمانی و استفاده از محصولات اسب مانند: شیر، گوشت، مو و پوست.

شیوه نگهداری و مراقبت از اسب‌ها

نگهداری و مراقبت از اسب‌ها کار بسیار سختی خواهد بود. این حیوان پستاندار از یونجهٔ خشک و یا دانه‌های غلات تغذیه می‌کنند.

روزانه حدود ۳۸ تا ۴۵ لیتر آب تمیز مصرف می‌کنند. به یک جای سرپوشیده؛ مانند اسطبل برای محافظت در برابر باران، باد و برف نیاز دارند. برای پیشگیری از بیماری‌های ویروسی و پرورش اسب، معاینهٔ دندان‌ها، سُم و نعل اسب توسط دامپزشک متخصص ضروری است.

اگر اسب را از اسطبل بیرون می‌برید؛ باید اطراف آن نرده و حصار وجود داشته باشد و همچنین حیوان‌هایی که به بیرون برده نمی‌شوند، باید حتماً تمرین و حرکاتی داشته باشند.

این حیوان گیاهخوار بیشتر از چمن، علوفه و یونجه تغذیه می‌کند و دارای رودهٔ بسیار بزرگی است که کار جابه‌جایی مداوم مواد خوراکی و تغذیه بدن را آسان‌تر می‌کند؛ در صورتی که اسب‌ها برخلاف رودهٔ بزرگ، معدهٔ نسبتاً کوچکی دارند.

این حیوان این قابلیت را ندارد که مواد غذایی را بالا بیاورد؛ اگر به خوبی نتواند خوراکش را هضم کند، دچار شکم درد شدید و گاهی اوقات منجر به مرگ او خواهد شد.

اسب این توانایی را دارد که به صورت ایستاده بخوابد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر، مقاله «سرعت اسب» را مطالعه کنید.

امکانات لازم برای پرورش اسب

پرورش اسب علاوه بر درآمد خوبی که دارد، برای شروع به یک سرمایه و هزینهٔ زیادی احتیاج دارد.

برای شروع این کار اول لازم است محیط مناسب را برای اسب یا اسب‌هایتان فراهم نمایید.

امکانات لازم

چگونه اسب را پرورش دهیم ؟

کسانی که در حال پرورش اسب هستند، باید یاد بگیرند که در حیطه آموزش کارشان انرژی مثبت داشته باشند.

اگر خواسته‌هایشان مبهم و متغیر باشد، حیوان باوقار زود سردرگم خواهد شد. پس ضروری است بدانیم که چگونه اسب پرورش دهیم؛ تا در حین کار با آن دچار هیچ‌گونه مشکلی نشویم.

در حین آموزش، برقراری ارتباط و تشویق اسب اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر حرکت غلطی را اصلاح کرد، فوراً به او پاداش بدهیم و او به راحتی به این نکته پی خواهد برد که حرکت صحیح چگونه است و سعی در تکرار آن دارد.

آموزش دهنده یا پرستار حیوان باوقار باید مسئولیت‌پذیر و مهربان باشد؛ تا حیوان نظم‌پذیر شود.

تداوم رفتار بد اسب

در صورتی که رفتار نادرستی از خود نشان دهد و توجهی به آن نشود، باعث تداوم آن رفتار خواهد شد و آن را جزو عادت خود قرار می‌دهد. باید با صدای کمی بلند و قاطعانه به آن تذکر داد.

اگر لحن صحبت کردن قاطعانه باشد، تأثیر فراوانی بر آن دارد.

اگر همیشه آموزش دهنده در حال فریاد کشیدن بر روی حیوان متین باشد، او را ناراحت می‌کند. در کل صدای بلند سبب خواهد شد حیوان با این خوی یا رفتار عادت کند و هیچ فایده‌ای ندارد.

زمانی که با صدای کمی بلند تأثیر نداشت باید با کف دست بر روی گردن یا کپل آن ضربه زده شود. اگر اسب گاز گرفت، ضروری است ضربه دستی روی پوزه آن زده شود. تنبه کردن باید هم‌زمان با کار اشتباه باشد؛ تا متوجه شود چه چیزی را از او می‌خواهید. همان‌طور که می‌بینید پرورش اسب شامل نکات بسیار مهم و ریزی است.

پاداش به موقع

زمانی که اسب کار درست را آموخت، پاداش دادن‌هایی مانند ضربه ملایم روی گردن، صدای مهربانانه یا حتی دادن حبه‌ای قند به آن واجب است در این مواقع یاد می‌گیرد که نتیجه رفتار درستش خوش رفتاری خواهد بود.
این حیوان دوست داشتنی به آسانی با انسان دوست می‌شوند و خوش اخلاقی سبب جلب اعتماد آنها می‌شود.

هر چه شما رفتار بهتری با او داشته باشید، او نیز خوش رفتار و به موجودات عزیز و دوست داشتنی تبدیل خواهد شد.
کره‌اسب‌ها تقریباً روان پاکی دارند و در آینده رفتارشان به چگونگی آموزش در طول نگهداری آنها بستگی دارد.

اصول نگهداری از کره اسب

هدف از چگونگی رفتار با اسب، استحکام بخشیدن پایه‌های ایمنی است؛ ولی در این مورد هدف ما چگونه برخورد، کار کردن و نحوهٔ رفتار با این حیوان دوست داشتنی است.

 

پرورش اسب

این حیوان نجیب یکسری صفات و غرایزی دارد که بر روی واکنش‌ها تأثیر فراوانی دارد.

از زمان پیدایش این حیوان پستاندار، جزء شکار بوده و حکم شکارچی را نداشته است. زمینه و اخلاق آن بیشتر به سمت مظلوم واقع‌شدن رفته است؛ تا اینکه حیوانی مهاجم باشد.

هنوز هم تمام سازوکارهای اسب دفاعی است و کار کردن با آن بازدهی بسیار خوبی دارد؛ ولی در کل به خاطر داشته باشید که بعضی اوقات رفتارهای غیر قابل پیش‌بینی از خود نشان می‌دهند. گاهی اوقات سبب کارهای خطرناک و جبران ناپذیر یا حتی مرگ می‌شود.

چگونه اسب را پرورش دهیم

باید در سمتی که باز است و به آرامی و احتیاط به آن نزدیک شوید. به آرامی با او صحبت کنید و برایش نامی انتخاب کنید.

در هنگام مواجه شدن با حیوان‌های غریبه خیلی مواظب باشید و نکات ایمنی را رعایت کنید، نمی‌توان ادعا کرد که همهٔ اسب‌ها یک اخلاقی دارند.

هرگز در زمان وارد شدن، بر روی آن دست دراز نکنید ممکن است واکنش منفی از خود نشان دهد یا به درب حمله می‌کند یا از طرف دیگر اسطبل فرار می‌کند.

رفتارشناسی یکی از مهم‌ترین نکات در پرورش اسب است. در ادامه توضیح مختصری از آن آورده شده است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد اسب‌ها، مقاله «نژاد اسب خونسرد» را از دست ندهید.

رفتارشناسی اسب

رفتارشناسی اسب را نمی‌توان به راحتی بیان کرد.

اعمال و رفتارشان تا چه اندازه اهلی یا رام شده‌اند را بیشتر از اجداد وحشی خود به ارث می‌برند.

در حین رابطه با این حیوان نجیب و باوقار باید بر رفتار او اشراف داشته باشیم؛ تا از واکنش‌های آن در حین محرک‌های خاص آگاه باشیم و از زبان گویای اندام و حرکات هشدار‌دهنده او مطلع شویم.

برای دوری از هر گونه خطر احتمالی حفظ سلامت و روان آن لازم می‌باشد که به‌درستی و به‌موقع از عصبانیت و مریضی او آگاه شویم و فوراً آن را رفع کنیم.

مشخصات ظاهری اسب

اسب دارای مشخصات و وجه تمایزی است که نیمی از آن سرچشمهٔ طبیعت آن است. رفتار و روش زندگی او سبب شده آن را با سایر موجودات زندهٔ دیگر متمایز کند.
این حیوان احتیاج دارد تا در کنار حیوانات دیگر زندگی کند. زندگی گله‌ای، شانس بقاء آنها را افزایش می‌دهد و امنیت‌بخش است. تنهایی او را کج خلق و شرور می‌کند. اگر اسبی را در محیطی باز رها کنید، مشاهده می‌کنید که چگونه به این طرف و آن طرف می‌رود حتی از روی نرده‌ها می‌رود تا به دیگران برسد.

مشخصات ظاهری

تمایل اسب به زندگی گله‌ای

زندگی کردن با حیوانات دیگر مثل گاو و … را نسبت به تنهایی ترجیح می‌دهند. این خصلت اجتماعی بودن، گاهی سبب دردسر برای سوارکاران سوار بر اسب‌های جوانی که به درستی تربیت نشده‌اند، دارد؛ چون حیوان تمایلی برای سواری دادن ندارد. اگر به سوارکاری علاقه دارید، خواندن مقاله آموزش سوارکاری را از دست ندهید.

معرفی کامل اسب چرنده

اسب چرنده اسبی است که از تمام سبزیجات به عنوان خوراک تغذیه می‌کند. در تمام طول روز حدود ۲۰ ساعت به طور مداوم می‌چرد و زمان کمی استراحت می‌کند. به این نحوه چرانیدن، پیوسته خوردن می‌گویند.

نحوه تغذیه اسب‌های اهلی که با دفعات مشخص‌شده و علوفه کم چرانیده می‌شوند، با این غریزه کاملاً فرق دارد.

سازوکار دفاعی این حیوان باوقار و نجیب بستگی به واکنش‌های آنها دارد که بیشتر قربانی شکارچیان بوده‌اند. وسیلهٔ دفاعی این حیوان نجیب اول فرار و در آخر جنگ است. در صورت گیرافتادن حرکاتی مانند لگد پرانی و جفتک‌اندازی از خود بروز میدهند.

شیوه صحیح تغذیه اسب

دانستن شیوه تغذیه اسب برای پرورش اسب بسیار مهم است. تغذیه اسب باید چند خاصیت عمده داشته باشد؛ به‌عنوان مثال، اول اینکه حرارت بدن آن را ثابت نگه دارد، دوم اینکه انرژی لازم برای آن را فراهم نماید.

خوراکش باید شامل موادی مانند چربی، ازته، مواد هیدروکربنه، مواد معدنی و ویتامین‌ها باشد. پرخوری و کم‌خوری برای حیوان مضر است.

حیوانی که به خوبی تغذیه نشود یا گرسنه و تشنه باشد، به درستی به سوارکار سواری نخواهد داد. غذای حیوان باید بر اساس سن و وزنش تأمین شود؛ تا نیازهای رشدش را فراهم سازد.

همچنین همیشه باید آب تمیز در دسترس آن باشد. آب حدود ۶۰ درصد وزن حیوان را شامل می‌شود و عامل اصلی جذب غذای آن است.

آب نقش مهمی در تنظیم حرارت بدن و دفع مواد زائد دارد. همچنین ویتامین‌ها نقش مهمی در پرورش اسب دارند.

آشنایی کامل با آخته کردن اسب

دلیل اصلی آخته کردن اسب‌های نر، این است که بعد از بلوغ،وحشی و کج‌خلق می‌شوند؛ حتی گاهی اوقات حرکات خطرناکی مانند گاز گرفتن، لگد زدن یا صدمه به اشخاص یا سوارکاران از آن‌ها دیده می‌شود.

پرورش و نگهداری حیوان‌های نر بیشتر هزینه‌بردار است؛ زیرا باید همیشه در اتاق یا اسطبل‌های جداگانه نگهداری شوند و به توجه زیادی نیاز دارند.

پرورش اسب

خلق‌وخوی بد حیوان‌های آخته نشده، آن‌ها را غیرقابل اعتماد می‌کند. در حین مسابقه نمی‌توان روی این حیوان‌ها حسابی باز کرد ،مخصوصاً اگر مادیان در کنارشان باشد و سبب حرکات ناخوشایندی شوند و به سوارکار و حیوان‌های دیگر صدمات شدیدی وارد کنند.

تنفر اسب از تنبیه

این حیوان زیبا از تنبیه به شدت تنفر دارد و حتی کینه‌ی سوارکار و آموزش‌دهنده‌ی خود را به دل می‌گیرد. آخته کردن بر توانایی آن اثری ندارد و آن را خوش اخلاق‌تر می‌کند. توصیه‌ی ما این است برای سوارکاران تازه کار، کودکان و یا کسانی که برای تفریح سوارکاری می‌کنند از اسب‌های آخته‌شده استفاده کنند. آخته کردن فقط خلق و خوی وحشیانه‌ی آن را از بین می‌برد.

کافی است نگاهی به حیوان‌های برندهٔ مسابقات بیندازید، بیشتر آنها آخته شده‌اند؛ آخته کردن تمام کیفیت‌های خوب لازم برای موفقیت حیوان‌های مسابقه حفظ می‌کند. بهترین زمان برای آخته کردن آن در حین جوانی هنگام بلوغ (۱ سال و نیم تا دو سالگی) قبل از آنکه عادت‌های بد یاد بگیرد. توجه داشته باشید این عمل بسیار ساده و بی‌خطر حتماً باید توسط دامپزشک انجام شود.

پرسش و پاسخ

پرورش اسب به شیوه عشایری چگونه انجام می‌شود؟

پاسخ: عشایر کشور ما، بنا به اقتضای وضع و به لحاظ سنت آبا و اجدادی به نگهداری و پرورش اسب اقدام و معمولاً بسته به وابستگی‌های آبا و اجدادی خود به ایل، عشیره و طایفه، نژاد و تیره، اسب خاصی را پرورش می دهند.

توصیه‌های بهداشتی برای پرورش اسب کدام‌اند؟

پاسخ: سلامت سُم اسب همواره باید بررسی شود؛ یا نعل آن دیده شود. همچنین زدن واکسن برای پیشگیری از بیماری‌های ویروسی و معاینهٔ دندان‌ها توسط یک دامپزشک یا یک متخصص دندان خانوادهٔ اسبیان، ضروری است.

اگر اسب‌ها بیرون برده نمی‌شوند برای سلامت روح و ورزش بدنشان باید تمرین و حرکت روزانه داشته باشند. بُرس کشیدن مرتب بدن اسب، برای رشد بهتر موهای بدنش و سلامت پوستش مناسب است.

توصیه‌های بهداشتی

به طور کلی محل نگهداری اسب باید چگونه باشد؟

پاسخ: جایگاه اسب در تمامی شرایط آب و هوایی مختلف ضمن داشتن دمای مناسب باید عاری از رطوبت باشد و در عین حال، برای تأمین و حفظ بهداشت، سلامتی و قابلیت باروری باید از تهویه و روشنایی خوبی نیز برخوردار باشد.

سخن نهایی با خواننده

ایمنی سوارکار قبل از هر کاری در درجه اول بسیار مهم است. سوارکاری از جمله ورزش‌های پر خطر است و هیچ ارتباطی با اندازه و چگونگی اسب ندارد. سوارکاران زیادی به علت استفاده نکردن کلاه ایمنی و … دچار صدمات جبران ناپذیری شده‌اند. سازمان‌ها و انجمن‌های برگزار کننده موظف‌اند، تمام شرکت کنندگان را وادار به رعایت کردن نکات ایمنی کنند.

هیچ‌گاه بدون کلاه، سوار این اسب که رفتارش قابل پیش‌بینی نمی‌باشد، نشوید. همیشه بهترین و پیشرفته‌ترین کلاه ایمنی و زانوبند که سایز خودتان است را تهیه نمایید. سوارکار باید نخست به اسب کمک کند تا متعادل و آرام حرکت کند و هرچه آموزش آن پیشرفته‌تر باشد، این هماهنگی بیشتر و بهتر است.

شما می‌توانید فروشگاه لوازم سوارکاری و جای مناسب برای نگهداری از اسب‌ها را در اپلیکیشن واسط کالا پیدا کنید. همچنین اگر شما مربی سوارکاری هستید و یا کارتان پرورش اسب است، می‌توانید با ثبت رایگان آگهی در واسط کالا، از حرفه خود درآمد کسب کنید. 

3 دیدگاه دربارهٔ «چگونه اسب را پرورش دهیم؟ همه چیز در مورد پرورش اسب»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *