تفاوت دنده اتومات و دستی

تفاوت و فرق دنده اتومات و دستی(دنده اتومات بهتر است یا دستی)

قبل از خرید خودرو، باید نکات زیادی را موردتوجه قرار دهید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. جعبه دنده یا همان گیربکس، یکی از اصلی‌ترین مواردی است که قبل از خرید باید به آن توجه کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا تفاوت دنده اتومات و دستی را بفهمیم.

دوست دارید بدانید گیربکس اتوماتیک و دستی چگونه کار میکنند؟ دوست دارید بدانید هر کدام از این گیربکس‌ها چه مزایا و معایی دارند؟ پس در ادامه با واسط پت همراه باشید.

گیربکس دستی

به خودروهایی که دارای گیربکس دستی هستند، خودروی دنده‌ای نیز می‌گویند.

در خودروهای دستی، راننده با توجه به سرعت و شرایط مختلف دنده خودرو را عوض می‌کند. اهرم تعویض دنده که بر روی کنسول مرکزی قرار دارد، به گیربکس متصل است. تعویض دنده‌های گیربکس با استفاده از این اهرم صورت می‌گیرد.

 

گیربکس دستی علاوه بر تعویض دنده، نیاز به استفاده از پدال کلاچ دارد که در سمت چپ پدال ترمز قرار دارد.

با فشار دادن پا روی کلاچ، قدرت تولیدشده توسط موتور، به گیربکس منتقل نمی‌شود. در این زمان، راننده می‌تواند با استفاده از اهرم وسط کنسول، دنده خودرو را عوض کند.

 

طرز کار گیربکس دستی

پس از روشن شدن موتور، فلایویل (که به انتهای میل‌لنگ متصل است) همراه با چرخیدن میل‌لنگ شروع به گردش می‌کند.

فلایویل سطحی صاف دارد و مجموعه دیسک و صفحه کلاچ روی آن نصب می‌شود. گردش فلایویل، دیسک و صفحه کلاچ را به گردش درمی‌آورد.

با فشار دادن کلاچ، دیگر از سوی صفحه کلاچ فشاری روی دیسک نیست. این موضوع به دنده‌ها این امکان را می‌دهد تا عوض شوند.

در شفت‌های خروجی و ورودی گیربکس، دنده ثابت و متحرک وجود دارد. دنده‌های ثابت، همیشه همراه شفت می‌چرخند؛ اما راننده تعیین می‌کند که دنده کشویی روی کدام دنده ثابت قفل شود و از شفت نیرو دریافت کند.

مزایای گیربکس دستی

گیربکس دنده ای، مزایایی دارد که در ادامه آن‌ها را برای شما شرح می‌دهیم.

قیمت کمتر نسبت به مدل‌های اتوماتیک

قیمت پایین گیربکس دستی نسبت به اتوماتیک، یکی از مهم‌ترین مزایای خودروی دنده‌ای به‌حساب می‌آید.

تفاوت دنده اتومات و دستی از نظر قیمت چند ده میلیون تومان است.

 
قیمت کمتر نسبت به مدل‌های اتوماتیک

شتاب اولیه بهتر

در خودروهای دنده دستی، راننده می‌تواند دنده را در هر دور موتوری که دوست دارد عوض کند. این عامل باعث می‌شود خودروهایی که به گیربکس‌های دستی مجهزند، شتاب اولیه بهتری داشته باشند.

خرابی کمتر

همه ما می‌دانیم، هر چیزی که کارکرد ساده‌ای داشته باشد، کمتر خراب می‌شود. نحوه کار کردن گیربکس دستی، نسبت به اتوماتیک اصلاً پیچیده نیست؛ به‌همین‌دلیل کمتر خراب می‌شود.

هزینه نگهداری پایین‌تر

به‌خاطر اینکه بیشتر خودروهای داخل ایران مجهز به گیربکس دستی هستند، تعمیرکاران و قطعات این گیربکس‌ها در همه شهرها به‌راحتی یافت می‌شوند. علاوه‌بر آن، لوازم مصرفی این گیربکس‌ها نیز قیمت پایین‌تری دارد.

 برای مثال روغن گیربکس خودروهای دنده‌ای، قیمت به‌مراتب پایین‌تری نسبت به مدل‌های اتوماتیک دارد.

معایب گیربکس دستی

گیربکس دستی در کنار مزایای زیاد، معایبی نیز دارد که در ادامه آن‌ها را به شما خواهیم گفت.

استفاده سخت‌تر

برای استفاده از گیربکس‌های دستی، شما باید کلاچ بگیرید و دنده را عوض کنید. در هر توقف پشت هر چراغ قرمز و در هر شتاب‌گیری، مجبورید این کارها دوباره انجام دهید.

در خودروهای اتوماتیک خبری از این موضوع‌ نیست؛ زیرا گیربکس خودش دنده را عوض می‌کند.

سختی رانندگی در ترافیک

یکی از اصلی‌ترین معایب خودروهای دستی، استفاده از آن‌ها در ترافیک است. در ترافیک‌های شهری شما مدام باید کلاچ بگیرید و کمی به جلو حرکت کنید و این روند را برای چندین بار در روز تکرار کنید. استفاده طولانی مدت از پدال کلاچ، موجب خستگی پا می‌شود.

اگر در شهرهای بزرگ و پر از ترافیک زندگی می‌کنید، این موضوع را در نظر داشته باشید؛ تا انتخاب درستی انجام دهید.

 

نیاز به مهارت رانندگی دارد

رانندگی با گیربکس دستی، نیازمند مهارت رانندگی است؛ اگر مهارت کافی نداشته باشید ممکن است خودرو خاموش شود. به‌طورکلی، درصورتی‌که به نظر خودتان مهارت کافی ندارید تا با خودرو‌های دنده ای رانندگی کنید، بهتر است از مدل‌های اتومات استفاده کنید.

طرز کار گیربکس اتوماتیک

در گیربکس‌های اتوماتیک، راننده نقشی در تعویض دنده ندارد و این کار توسط خود گیربکس صورت می‌گیرد.

در خودروهای اتوماتیک، زمانی‌که خودرو در حالت D یا همان درایو قرار می‌گیرد و پدال گاز فشرده می‌شود، تعویض دنده‌ها به عهده گیربکس است.

 
تفاوت دنده اتومات و دستی

 مجموعه سیالات خورشیدی و مبدل گشتاور، دو عضو اصلی در تعویض دنده‌های گیربکس اتوماتیک هستند. دنده‌های گیربکس اتوماتیک، با توجه به دور تعیین‌شده تعویض می‌شوند.

اصلی ترین تفاوت دنده اتومات و دستی، نبود پدال کلاچ است. در گیربکس‌های اتوماتیک کلاچ وجود ندارند و با استفاده از فشار روغن و تشخیص سنسورها تعویض دنده انجام می‌شود.

مزایای گیربکس اتوماتیک

در ادامه با مزایای گیربکس اتوماتیک آشنا می‌شویم.

راحتی در ترافیک

خودروهای اتومات در ترافیک‌های شهری، بسیار کارآمد هستند. برای استفاده از خودرو اتوماتیک در ترافیک، کافی است خودرو را در درایو قرار دهید. برای توقف نیز کافی است ترمز را فشار دهید و برای حرکت دوباره ترمز را رها کنید؛ به همین سادگی.

اگر در شهرهای شلوغ که ترافیک‌های سنگین دارند زندگی می‌کنید، خودروهای اتوماتیک یکی از بهترین انتخاب‌ها برای شما هستند.

کارکردن نرم

یکی دیگر از مزایای گیربکس های اتوماتیک، تعویض نرم دنده‌ها است. گیربکس اتوماتیک بسیار نرم کار تعویض دنده‌ها را انجام می‌دهد؛ اگر گیربکس خودرو سالم باشد، راننده و سرنشینان متوجه این موضوع نمی‌شود.

خرابی کمتر

گیربکس‌های اتومات، به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی می‌شوند که کمترین خرابی را داشته باشند. از آنجایی‌که راننده نمی‌تواند به آن فشار بیاورد، درنتیجه گیربکس اتوماتیک کم خراب می‌شود.

نکته:

البته در صورت رسیدگی نکردن و عدم تعویض روغن گیربکس، ممکن است خودروهای اتوماتیک دچار مشکل شوند.

 

عدم نیاز به مهارت

در خودروهای اتوماتیک نیاز به مهارت بالا در رانندگی نیست؛ زیرا یکی از اصلی‌ترین وظایف راننده، یعنی تعویض دنده به عهده گیربکس است.

معایب گیربکس اتوماتیک

حال که با مزایای گیربکس اتوماتیک آشنا شدیم، وقت آن رسیده معایبش را هم بدانیم.

تسلط کم‌تر

رانندگان حرفه‌ای، معتقدند خودروهای اتوماتیک راننده را محدود می‌کنند و اجازه نمی‌دهند، راننده خودرو را کنترل کند. علاوه بر آن، این افراد معتقدند، خودروهای اتوماتیک در جاده‌های پرپیچ‌وخم و سرعت‌های بالا، عملکرد ضعیف‌تری نسبت به مدل‌های دستی دارند.

مصرف سوخت بیشتر

خودروهای اتوماتیک، دارای مصرف سوخت بالاتری نسبت به مدل‌های دستی هستند. یکی از اصلی‌ترین معایب دنده اتومات مصرف سوخت بالای آن است.

نکته:

البته در نسخه‌های بروزتر خودروهای اتوماتیک، این مشکل تا حد زیادی برطرف شده؛ اما کامل رفع نشده است.

قیمت بیشتر

مدل‌های اتوماتیک نسبت به مدل‌های دستی، قیمت بیشتری دارند. درصورتی‌که بخواهید خودرو اتوماتیک سوار شویید، باید بهای بیشتری بپردازید.

هزینه نگهداری و تعمیر بالا

گیربکس‌ها اتوماتیک به‌سختی خراب می‌شوند؛ اما وقتی خراب شوند به‌سادگی نمی‌توان مشکلشان را حل کرد و باید هزینه‌های سنگینی برای تعمیر گیربکس بپردازید.

هزینه نگهداری و تعمیر بالا

تعمیرکاران کم

گیربکس‌های اتومات بسیار پیچیده هستند، درنتیجه تعمیر آن‌ها نیازمند تخصص و مهارت بالا است و تعمیرکاران کمتری این گیربکس‌ها را تعمیر می‌کنند.

دقت کنید؛ اگر خودرو اتوماتیک دارید و می‌خواهید گیربکس آن را تعمیر کنید، شخصی ماهر و کار بلد انتخاب کنید. درصورتی‌که فردی بدون مهارت کافی، دست به تعمیر این گیربکس‌ها بزند، مشکلات بیشتری برای خودرو پیش می‌آید.

فرق دنده اتومات و دستی

بزرگ‌ترین فرق دنده اتومات و دستی در تعویض دنده‌ها است. تفاوت دنده اتومات و دستی این است که گیربکس های اتومات، خودشان دنده عوض می‌کنند؛ اما در گیربکس دستی تعویض دنده به عهده راننده است.

هیجان رانندگی در خودرو اتوماتیک بیشتر است یا دنده ای؟

قطعاً در خودروهای دنده دستی هیجان رانندگی بیشتر است؛ زیرا شما می‌توانید با دور موتورهای بالاتری رانندگی کنید. علاوه‌بر این، گیربکس دستی دسترسی بیشتری به راننده برای کنترل ماشین می‌دهد.

درصورتی‌که به دنبال هیجان در رانندگی هستید، بهتر است خودرو دنده دستی بخرید.

گیربکس دستی برای شهر بهتر است یا اتوماتیک

جواب این سؤال به محل زندگی شما بستگی دارد. درصورتی‌که در شهرهای بزرگ و پرترافیک زندگی می‌کنید و دسترسی به تعمیرکاران و قطعات گیربکس اتوماتیک برای شما راحت است، خودروهای اتوماتیک گزینه بهتری هستند.

درصورتی‌که در شهر های کوچک زندگی می‌کنید و دسترسی به تعمیرکار گیربکس اتوماتیک و قطعات آن سخت است و ترافیک کمی در شهر شما است، بهتر است خودروهای دنده دستی را انتخاب کنید.

هزینه نگهداری کدام بیشتر است؟

هزینه نگهداری گیربکس اتوماتیک به‌مراتب از گیربکس دستی بیشتر است.

مایع واسکازینی که در خودروهای اتوماتیک استفاده می‌شود قیمت بالایی دارد؛ اما طول عمرش کمتر از روغن گیربکسی است که در خودروی دنده‌ای است.

از نظر هزینه نگهداری تفاوت دنده اتومات و دستی کاملاً مشهود است.

 

البته در خودروهای دنده نیاز به تعویض صفحه کلاچ وجود دارد.

در صورت خرابی، گیربکس دنده با هزینه کمتر تعمیر می‌شود اما مدل اتوماتیک با هزینه‌ای به‌مراتب بالاتر.

توصیه ما به شما این است اگر می‌خواهید خودروی کارکرده بخرید که گیربکس اتوماتیک دارد، حتماً قبل از خرید از سالم بودن گیربکس اطمینان حاصل کنید. با همین کار می‌توانید از هزینه‌های سنگین تعمیر گیربکس جلوگیری کنید.

رانندگی با گیربکس اتومات راحت‌تر است یا گیربکس دستی؟

تفاوت دنده اتومات و دستی

قطعاً رانندگی با گیربکس اتوماتیک راحت‌تر است؛ زیرا شما نباید دنده عوض کنید.

ماشین دنده ای یا اتومات

شاید برای شما سؤال پیش بیاید که ماشین اتومات بهتره یا دنده ای؟

نمی‌توان گفت گیربکس اتوماتیک بهتر است یا دنده ای. تعیین اینکه کدام بهتر است به سلیقه و سبک رانندگی شما بستگی دارد. درنتیجه قبل از خرید خودرو با خودروی دنده ای و اتوماتیک رانندگی کنید؛ تا متوجه شوید با کدام راحت‌تر هستید.

برای رانندگی در جاده کدام بهتر است؟

درصورتی‌که بیشتر در جاده‌ها رانندگی می‌کنید، پیشنهاد ما به شما خرید خودروی دنده ای است.

رانندگی در سرعت‌بالا با خودرو دنده ای بسیار راحت است و تفاوت چندانی با اتوماتیک ندارد. کافی است شما به‌سرعت لازم برسید و خودرو را در دنده ۵ قرار دهید؛ تا توقف بعدی نیاز به تعویض دنده ندارید. با توجه به این موضوع و مصرف سوخت پایین و قیمت کمتر نسخه های دستی، انتخاب آنها برای رانندگی در جاده منطقی‌تر است.

 

ازنظر تمرکز خودرو دنده ای بهتر است یا اتوماتیک؟

رانندگی با خودروهای دنده دستی نیازمند توجه بیشتری نسبت به خودروهای اتوماتیک است. راننده باید دور موتور را در نظر داشته باشد، کلاچ را بگیرد، دنده را عوض کند همچین مسیر را نیز نگاه کند.

در خودروهای اتوماتیک تمام این کارها را گیربکس انجام می‌دهد و راننده فقط باید به مسیر توجه کند.

شتاب گیری گیربکس اتوماتیک بهتر است یا دنده ای؟

تفاوت دنده اتوماتیک و دستی در بخش شتاب‌گیری تحت تأثیر عوامل مختلف متفاوت است.

شتاب گیری با خودرو دنده دستی، به مهارت راننده بستگی دارد؛ اما در خودروهای اتوماتیک این‌گونه نیست.

درصورتی‌که دو خودرو با موتورهای مشابه در شرایط مشابه؛ اما گیربکس متفاوت شتاب‌گیری کنند و راننده خودرو دنده دستی فردی ماهر باشد، قطعاً خودرو دنده دستی برنده خواهد شد.

شاید برایتان سؤال باشد چه ربطی به راننده دارد. وظیفه راننده رساندن دنده درست به خودرو است. راننده نباید پدال کلاچ را طولانی‌مدت فشار دهد و باید تعویض دنده را سریع انجام دهد.

دنا یکی از خودروهایی است که هم نمونه دنده دستی و هم دنده اتومات دارد؛ برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد دنا می‌توانید مقاله «مزایا و معایب دنا» را مطالعه کنید. 

نتیجه گیری

در صورتی که در شهرهای پر ترافیک و شلوغ زندگی می‌کنید یا آنچنان در رانندگی مهارت ندارید و تامین قطعات گیربکس اتوماتیک برای شما راحت است و با مصرف سوخت مشکلی ندارید؛ پیشنهاد می‌کنیم خودرو اتوماتیک بخرید.

نتیجه‌گیری

اگر شتاب‌گیری برای شما مهم است، فراوانی لوازم‌یدکی و تعمیرکار برای شما اهمیت دارد و به دنبال هیجان هنگام رانندگی هستید و نمی‌خواهید برای لوازم مصرفی گیربکس هزینه زیادی بپردازید و با کلاچ مشکلی ندارید، بهتر است خودرو دنده ای بخرید.

سؤالات شما

۱- مصرف سوخت کدام بیشتر است؟

معمولاً خودروهای اتوماتیک مصرف سوخت بالا تری نسبت به مدل های دستی دارند.

 

۲- رانندگی با گیربکس اتومات راحت‌تر است یا گیربکس دستی؟

قطعاً رانندگی با گیربکس اتوماتیک راحت‌تر است؛ زیرا شما نباید دنده عوض کنید.

 

سخن پایانی

در این مقاله تمام تفاوت‌های گیربکس اتوماتیک و دستی را به شما گفتیم و آنها را از نظر ویژگی‌های مختلف مقایسه کردیم؛ امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

شما می‌توانید برای خرید و فروش خودروی خود از مزایای سایت یا اپلیکیشن واسط کالا استفاده کنید.

7 دیدگاه دربارهٔ «تفاوت و فرق دنده اتومات و دستی(دنده اتومات بهتر است یا دستی)»

    1. سلام راحله عزیز
      ماشینهای دنده اتومات خوب زیادی وجود داره، لطفاً بگین چقدر میخواهین برای خرید ماشین هزینه کنین تا بهتر بتونم راهنمایی‌تون کنم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *