چه چیزی مهمترین بخش در تصویرتان است. دوست دارید مخاطب به کجای تصویرتان نگاه کند؟ آیا یک المان کوچک در تصویرتان وجود دارد که میخواهید توجه را به آن جلب کنید؟ پس با تنظیم کردن کادر افقی میتوانید تأکید را به آن بیشتر کنید. میخواهید مخاطب چه حسی داشته باشد وقتی تصویرتان را میبیند؟ مثلاً با پایین آوردن ارتفاع دوربین میتوانید حس بزرگی و با بالا بردن آن حس کوچکی را برانگیزید. در ادامه با ما همراه باشید تا نکاتی در مورد آموزش عکاسی مقدماتی را با هم بیاموزیم.
آنچه در ادامه میخوانید
دیافراگم و شاتر
برای آموزش عکاسی مقدماتی اولین چیزی را که باید یاد بگیریم دیافراگم و شاتر است. بیایید با راحتترین مثال شروع کنیم. درجات ISO بعد از ۱۰۰، ۲۰۰ هست اما بعد از ۲۰۰، ۴۰۰ هست که افزایش مقدار ISO مساوی نیست بلکه دو برابر مقدار قبل از خودش هست و تأثیر آن به نوردهی هم دقیقا به همین صورت است.
کلیت سرعت شاتر تنظیمکنندهی مقدار نور وارده به دوربین هست که به مقیاس ثانیه یا کسری از ثانیه هست. اگر با سرعت یک ثانیه یا بالاتر عکاسی کنیم ترتیب تأثیرگذاری بر روی نوردهی دقیقا مثل ISO هست. اما اگر در کسری از ثانیه عکاسی میکنید، برعکس هست بهطور مثال ۱/۱۰۰ ثانیه دو برابر ۱/۲۰۰ ثانیه نور وارد دوربین و لنز میکند. ۱/۵۰ دو برابر ۱/۱۰۰ به درون لنز نور وارد میکند که باعث میشود نوردهی دو برابر شود.
دیافراگم
در این بخش یک مقدار مطالب پیچیدهتر میشود و تا حدودی باید محاسبه کنید. ۲ / F نسبت به F / 4 چهار برابر نور بیشتر وارد لنز میکند. اندازهی تغییر دیافراگم مثل ISO یا شاتر بر اساس یک نظم ثابت تغییر نمیکند. دیافراگم را بر مبنای F-stop اندازهگیری میکنند. روی دوربینتان حرف (/F) یا ( /f ) را میبینید که جلوی آنیک عدد نوشتهشده است. این عدد نشان میدهد که چه مقدار درنهایت دیافراگم شما باز میشود. هر چه عدد کمتر باشد، دیافراگم بازتر میشود و هرچه دیافراگم بازتر شود عمق میدان کمتر میشود.
شاید باید برای شروع بهتر باشد، این اعداد را حفظ کنید تا یاد بگیرید:
۲۲/F/1.4-F/2-F/2.8-F/4-F/5.6-F/8-F/11-F/16-F
قبل از یادگرفتن مطالب جدید بیایید ببینیم که دیافراگم چیست؟ دیافراگم یک سوراخ درون لنز است که اجازه میدهد نور از لنز عبور کند و مقدار نوردهی و عمق میدان را کنترل میکند. حرف (f) از Focal length میآید که سایز دیافراگم را به شما میگوید و بر اساس یک فرمولی تعیین میشود که یادگیری آن برای شما ضروری نیست. برای اطلاعات بیشتر به مقالهی اجزای دوربین مراجعه کنید.
حالت تقدم دیافراگم ( A یا AV)
یکی از موارد دیگر در آموزش عکاسی مقدماتی این است که قبل از اینکه عکاسی کنید باید دیافراگم را تنظیم کنید تا دوربین خودش درباره سرعت شاتر مناسب با شرایط محیط تصمیم گیرد. این حالت کاملاً نیمهخودکار است بهطوریکه شما دیافراگم را انتخاب میکنید و دوربین بقیهی قسمتها ( سرعت شاتر، سفیدی تصویر، ISO و موارد از این قبیل) را برای نوردهی بهتر تنظیم میکند. این حالت برای زمانی است که شما میخواهید روی عمق میدان تسلط داشته باشید. معمولاً برای اجسام ساکن که نیازی به تنظیم سرعت شاتر ندارد، انتخاب یک دیافراگم بزرگ به معنای دیافراگم ( با میزان باز شدن لنز دوربین ) کوچک و ورود نور کمتر است. این به معنای عمق میدان بیشتر است ( روی بیشتر قسمتها فوکوس شده است اما دوربین شما سرعت شاتر را کم میکند. اعداد کوچک برخلاف این تنظیمات عمل میکنند. بهطوریکه دیافراگم بزرگ، عمق میدان کم و سرعت تعیینشده برای شاتر بیشتر خواهد بود).
نکته
اگر میخواهید عکسی روی تمام قسمتها فوکوس شده باشد، باید دیافراگم را کوچکتر در نظر بگیرید (مثلاً f /22) و تنظیم سرعت شاتر را به دوربین بسپارید.( که عددی بزرگ خواهد بود.)
هنگام تنظیم دیافراگم به یاد داشته باشید که دوربین سریعترین یا طولانیترین سرعت شاتر را انتخاب میکند و ممکن است مدتزمانی که دوربین را به دست گرفتهاید طولانیتر شود ( معمولاً با حدود سرعت ۶۰ / ۱ ). اگر سرعت شاتر از این کمتر باشد نیاز به سهپایه خواهید داشت. درصورتیکه از یک جسم متحرک عکس میگیرید، سرعت کم شاتر موجب تار شدن جسم در عکس خواهد شد.
حالت تقدم سرعت شاتر S یا TV
مورد دیگری که باید در آموزش عکاسی مقدماتی در نظر بگیریم حالت تقدم سرعت شاتر است. در این حالت شما سرعت شاتر را تعیین میکنید و انتخاب اندازهی دیافراگم با بهترین نوردهی بر عهدهی دوربین است. این حالت بسیار به حالت تقدم دیافراگم شباهت دارد اما در این حالت شما سرعت شاتر را تعیین میکنید و دوربین بقیهی تنظیمات را انجام میدهد. مسلم است زمانی از این حالت استفاده میکنید که میخواهید بر سرعت شاتر احاطه داشته باشید، مثلاً زمانی که از اجسام متحرک (ورزشها) عکس میگیرید.
ممکن است از سرعتبالای شاتر برای ثبت حرکات استفاده کنید. علاوه بر این ممکن است بخواهید حرکت – مثلاً یک آبشار را حتی بهصورت تار در عکس نشان دهید که درنتیجه باید سرعت شاتر را کم کنید. گاهی لازم است در شرایط کمنور هم سرعت شاتر را کم کنید. در مبحث سرعت شاتر به تأثیرات متعدد آن و چگونگی ثبت حرکات اشاره کردیم، بیشتر افراد برای تسلط بیشتر روی ثبت حرکات اجسام از این حالت استفاده میکنند.
مثال
برای مثال وقتی میخواهند از یک مسابقهی اتومبیلرانی عکس بگیرند. بهطوریکه تمامی حرکات را ثابت نشان دهند و هیچ قسمتی تار نباشد، از سرعتبالای شاتر استفاده میکنند (مثلاً ۱/۲۰۰۰) و دوربین با توجه بهشدت نور محیط دیافراگم را تنظیم میکند. اما اگر خواستید ماشین را درحرکت نشان دهید و برخی قسمتها تار باشد. باید سرعت شاتر را کم کنید ( مثلا ۱/۱۲۵ ) درنتیجه دوربین دیافراگم کوچکتری انتخاب میکند.
خلاقیت در کار
به خاطر داشته باشید زمانی که دوربین دیافراگم را انتخاب میکند. روی عمق میدان عکس شما تأثیر خواهد گذاشت. این یعنی اگر برای ثابت نشان دادن حرکات از سرعتبالای شاتر استفاده میکنید. عمق میدان کمتری خواهد داشت. در زیر آموزش عکاسی مقدماتی در مورد حالات مختلف را مورد بررسی قرار میدهیم.
آموزش عکاسی مقدماتی در حالت دستوری
در برخی از دوربینهای دیجیتال علاوه بر حالت خودکار این حالت وجود دارد که کمی گیجکننده است. در دوربینهایی که هر دو حالت را دارند، این حالت بسیار شبیه حالت خودکار است با این تفاوت که میتوانید برخی قسمتها را خودتان تنظیم کنید مثلاً فلاش، سفیدی تصویر ISO و غیره. دوربین خود را در تفاوت حالت دستوری با اتوماتیک با دوربینهای دیگر مقایسه کنید.
آموزش عکاسی مقدماتی در حالت پرتره، منظره و ورزشی
حالت اتوماتیک از دوربین میخواهد تا بهترین سرعت شاتر دیافراگم، ISO، سفیدی تصویر فوکوس و فلاش را برای بهترین نتیجه انتخاب کند. در برخی از دوربینها حالت اتوماتیک به شما اجازه میدهد فلاش را غیرفعال کنید و یا تنظیم قرمزی چشم را انتخاب کنید. این حالت در شرایط مختلف نتیجهی دلخواه را به شما میدهد. اگرچه باید به خاطر داشته باشید که در این حالت شما نمیتوانید نوع عکسی که میخواهید بگیرید را به دوربین بگویید پس دوربین سعی میکند حدس بزند که شما چه میخواهید. درنتیجه برخی از حالتهای زیر میتواند در تشخیص تنظیمات بهتر به دوربین کمک کند. ( بدون نیاز به تنظیمات دستی )
حالت پرتره
وقتی حالت پرتره را انتخاب میکنید. دوربین بهصورت اتوماتیک یک دیافراگم بزرگ (با عدد کوچک) را انتخاب میکند که کمک میکند تا پسزمینهی عکس از حالت فوکوس خارج شود (عمق میدان را کم میکند – تا فقط روی سوژهی موردنظر فوکوس شده و مرکز توجه قرار بگیرد). حالت پرتره برای زمانی که تنها از یک سوژه عکس میگیرید، بهترین حالت است. پس سعی کنید تا جایی که امکان دارد به سوژه نزدیک شوید (یا بزرگنمایی (ZOOM) کنید و یا چند قدم جلوتر بروید. بنابراین کاملاً بهتمامی قسمتها اشراف خواهید داشت. همچنین اگر زیر نور آفتاب عکس میگیرید، ممکن است نیاز به استفاده از فلاش برای رسیدن نور بیشتر به سوژه داشته باشید.)
آموزش عکاسی مقدماتی در حالت بزرگنمایی اجسام
این حالت شما را قادر میسازد به سوژه نزدیک شوید تا نمای نزدیک آن را به تصویر بکشید و بهترین گزینه برای عکاسی از گلها، حشرات و دیگر چیزهای کوچک است. دوربینهای دیجیتال در حالت بزرگنمایی باهم متفاوت هستند ازجمله تفاوت در فاصلهی فوکوس ( که معمولاً در دوربینهای خانگی بین ۲-۱۰ سانتیمتر است).
وقتی از حالت بزرگنمایی استفاده میکنید، میبینید که فوکوس کردن سختتر است چون در فاصلههای محدود، عمق میدان بسیار کم است. (تنها چند میلیمتر)، دوربین و سوژهی موردنظر خود را موازی هم قرار دهید چون در غیر این صورت بیشتر سوژهها از فوکوس خارج میشوند و همچنین میبینید که در این حالت دوربین شما نیازی به فلاش نخواهد داشت چراکه عکس میسوزد. در آخر – یک سهپایه در استفاده از این حالت بسیار مهم است چون عمق کم میدان باعث میشود با کوچکترین حرکت، قسمتی از عکس از فوکوس خارج شود.
حالت منظره
یکی دیگر از موارد آموزش مقدماتی عکاسی شناختن حالت منظره است. این حالت کاملاً برعکس حالت پرتره است و با انتخاب دیافراگم کوچک (عدد بزرگ) تا جایی که امکان دارد روی تمام قسمتهایی که در عکس مشخص است. فوکوس میکند (عمق میدان را زیاد میکند. درنتیجه بهترین گزینه برای عکاسی از فضای باز است بهخصوص برای کسانی که به عکاسی در فواصل متفاوت علاقهمند هستند. ممکن است دوربین شما سرعت شاتر را چند برابر کاهش دهد (برای جبران دیافراگم کوچک)). پس شاید به یک سهپایه و با یک روش دیگر برای ثابت نگهداشتن دوربین نیاز داشته باشید. به نظر شما سه پایه در عکاسی و تصویربرداری چه تاثیری دارد؟ در مقاله تاثیر سه پایه در عکاسی به این سوال پاسخ میدهیم.
آموزش عکاسی مقدماتی برای حالت ورزشی
حالت ورزشی برای عکاسی از سوژههای متحرک طراحیشده است که در برخی از دوربینها به نام حالت حرکت مشخصشده است. بهترین حالت برای عکاسی از ورزشکاران، ماشینها، حیوانات، حیاتوحش و غیره است. وقتیکه از سوژههای متحرک عکس میگیرید، میتوانید شانس ثبت نتیجهی دلخواهتان را افزایش دهید بهگونهای که سعی کنید روی نقطهی موردنظرتان در لحظهی ثبت عکس، از قبل تمرکز کنید (این مورد نیاز به کمی تمرین دارد.)
آموزش عکاسی مقدماتی برای حالت شب
حالت شب حالت بسیار خوبی برای خلق عکسهای کاملاً رنگی و جذاب است. حالت شب (حالتی که به آن slow shutter sync نیز میگویند) برای عکاسی در شرایط بسیار کمنور است و سرعت شاتر را بالا میبرد تا به ثبت جزئیات پسزمینه کمک کند که ممکن است برای روشن کردن پیشزمینه و سوژه از فلاش استفاده کند. اگر میخواهید تصاویری بینقص و اساسی داشته باشید به یک سهپایه نیاز خواهید داشت چراکه در غیر این صورت ممکن است پسزمینهی عکس تار شود. اگرچه گاهی تار شدن پسزمینه جالب خواهد بود، بهخصوص زمانی که نور در پشت سوژه قرار دارد و عکس خوبی خواهد شد (مثلاً برای مهمانیها که از رقص نور استفاده میشود). در مقاله چگونه از خودمان عکس هنری بگیریم، ایدههای بسیاری برای عکاسی آورده شده است. خواندن آن را از دست ندهید.
حالت فیلم
این حالت دوربین شما را قادر میسازد که نهتنها عکسهای ثابت بلکه عکسهای متحرک بگیرد. امروزه بیشتر دوربینهای دیجیتال جدید دارای حالت فیلم هستند که هم تصویر را ثبت میکند و هم صدا را. کیفیت آن بهخوبی دوربینهای دیجیتال فیلمبرداری نیست اما با استفاده از این حالت, وقتی شما با یک سوژهی خوب مواجه میشوید، تنها یک عکس ثابت از آن نخواهید داشت، یادتان باشد که اینگونه عکسها نسبت بهعکس های ثابت، فضای بیشتری از حافظهی دوربین را پر میکنند. حالتهای دیگری که در چند سال اخیر در برخی دوربینها دیدهاید عبارتاند از: عکسهای پانوراما یا عکسهایی که طول آنها نسبت به عرضشان بیشتر است مانند حالت برف، حالت آتشبازی، حالت بچهها و حیوانات، حالت زیر آب، حالت ساحل، حالت داخلی، حالت شاخ و برگی، حالت نیمه اتوماتیک. مطلب راهنمای خرید دوربین دیجیتال، به شما کمک میکند تا خرید خوبی را تجربه کنید.
سخن پایانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آموزش عکاسی مقدماتی میتوانید به ویکیپدیا مراجعه نمایید.
همچنین اگر قصد دارید دوربین عکاسی موردنظر خود را خریداری کنید میتوانید به سایت و یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید و درخواست خرید خود را اعلام کنید.
سلام
بسیار جامع و مفید بود.
ممنونم
اره خوب بود