یرعایت مسائل بهداشتی در مورد حیوانی که در منزل نگه میداریم، جزء وظایف ما محسوب شده و کوتاهی در این زمینه نه تنها سلامتی حیوان ما را به خطر میاندازد، بلکه میتواند خطرات زیادی برای سلامت و بهداشت حیوانات دیگر موجود در اطراف محل زندگی ما، ساکنان منزل و حتی افراد اجتماع در پی داشته باشد. سگها درصورتی که به درستی نگهداری نشوند و در مورد بهداشت، تغذیه ، واکسیناسیون و استفاده از داروهای ضد انگلهای داخلی و خارجی برای آنها سهلانگاری شود، میتوانند منبع خطرناکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات باشند و حتی در مواردی جان ما را به خطر بیاندازند. در این مقاله سعی داریم در مورد بهداشت سگ و نکاتی پیرامون واکسیناسیون این حیوان صحبت کنیم.
واکسیناسیون سگ
واکسنها اغلب از ویروسها و گاه از باکتریهای کشتهشده یا تخفیف حدت دادهشده عامل بیماریهای کشنده در سگها و بیماریهای مشترک بین آنها با انسان تهیه میشوند.
تزریق واکسن به حیوان، منجر به هوشیاری و فعال شدن سیستم ایمنی سگ در برخورد با بیماریها میشود. همچنین بدن را وادار به ساخت آنتی بادیهایی جهت مقابله با این بیماریها مینماید. در این صورت هنگامیکه بدن با عامل اصلی بیماری برخورد کند، آمادگی دفاع از خود در برابر آن را خواهد داشت.
آنتیبادیهای ترشحشده در بدن در اثر تزریق واکسنها، دارای حافظه محدودی بوده و بعد از مدتی از بین رفته و یا انقدر ضعیف میشوند که توانایی مقابله با بیماری را نخواهند داشت؛ بنابراین طبق دستور کارخانه سازنده واکسن که روی برچسب آن نیز نوشته شده است، در زمانهای معینی باید تکرار شوند. علاوه بر آن هر واکسنی را در هر سنی نمیتوان تزریق کرد. برای این منظور زمانهای مشخصی در نظر گرفته شده که باید رعایت شود.
نکته لازم برای واکسینه کردن سگ
توجه داشته باشید که شما ممکن است با افرادی برخورد کنید که عنوان میکنند که سگ خود را هرگز واکسینه نکردهاند و تاکنون هم هیچ مشکلی برای آنها پیش نیامده.
در این مورد هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت عدم واکسیناسیون، برای سگ شما هم مشکلی پیش نیاید. با توجه به کشنده بودن بیماریهای مذکور و طبق قانون احتمالات، عاقلانه آن است که سگ خود را در زمانهای مقرر واکسینه کنید.
ایمنی قبل از ۲ ماهگی
وقتی که تولهها متولد میشوند، به ناگاه در محیطی پر از میکروارگانیسم قرار میگیرند که هرکدام از آنها میتواند برای بهداشت سگ خطر زا باشد و بدن توله نیز هیچگونه آمادگی برای مقابله با آنها ندارد.
برای جلوگیری از بیماری و مرگ تولهها از چند روز قبل از زایمان غدد شیری مادر شروع به ترشح موادی برای توانمندسازی بدن تولهها در برخورد با بیماریها میکند و این واکسن طبیعی بلافاصله بعد از تولد نوزادان با اولین جرعههای شیر وارد بدن آنها شده و تولهها را ایمن میسازد.
ایمنی قبل از ۲ ماهگی
واکسیناسیون در۲ماهگی
اولین دوره انجام واکسیناسیون در تولهها باید در سن ۶ تا ۸ هفتگی یعنی در حدود ۱ ماه و نیم تا ۲ ماهگی صورت گیرد.
در این سن ۳ تا ۶ نوع واکسن در قالب واکسنهای مخلوط شده سهگانه، چهارگانه، پنج و یا ششگانه به تولهها تزریق میشود.
انجام بهموقع این واکسیناسیون، برای مراقبت از سگ شما از اهمیت خاصی برخوردار است و با توجه به حساسیت زیاد تولهها در این سن، ابتلا به بیماری میتواند برای او کاملاً خطرناک و کشنده باشد.
بیماریهای که با واکسن برطرف میشوند!
بیماریهای ویروسی که در این سن علیه آنها واکسیناسیون انجام میشود عبارتاند از بیماری دیستمپر یا بیماری سگهای جوان، بیماری پاروا ویروس ، بیماری پارا آنفولانزا و هپاتیت عفونی سگها. تمام این بیماریها از درصد کشندگی بالایی برخوردار بوده و در صورت ابتلا توله، نجات آن بسیار مشکل است و درصورتیکه توله از آن جان سالم به درببرد، از برنامه رشد عقبمانده و حیوان ضعیفی خواهد بود.
در رابطه با بیماریهای سگ، خواندن مطلب زیر را به شما پیشنهاد میدهیم:
بیماریهای کشنده سگ
واکسن سگ چیست؟
این واکسنها از ویروس ضعیف شده یا کشته شده عامل بیماری تهیه شده، باید در یخچال نگهداری شود و برحسب نوع تهیه و دستور کارخانه سازنده باید زیرپوست یا در عضله تزریق شود.
کشورها و کارخانهها مختلفی به تهیه این نوع واکسنها میپردازند و ممکن است شکل ظاهری آنها، برچسبهایشان و حتی نام تجارتی آنها باهم متفاوت باشد.
این واکسنها ممکن است بهطور جداگانه نیز در استوانکهای تک دزی تولیدشده و سپس باهم مخلوط شوند. هرکدام از این محصولات درصورتیکه استاندارد بوده، به شرایط مناسب حمل شده، نگهداری شوند و طبق توصیه سازنده تزریق شوند، مؤثر بوده و مراقبت از سگ را شامل میشود.
انواع واکسنها
واکسنهای سهگانه بانام تجارتی DHP که درواقع حرف اول سه بیماری مذکور شامل دیستمپر، هپاتیت و پارو ویروس هست. واکسنهای چهارگانه هم بانام تجارتی DHPPi علاوه بر سه بیماری فوق، پاراانفولانزا را نیز دربرمی گیرد.
واکسنهای پنج و ششگانه علاوه بر موارد یادشده دارای یک یا دو نوع مختلف از باکتری کشته یا تخفیف حدت دادهشده عامل بیماری لپتوسپیروز هست و بانامهای تجارتی مختلفی از قبیل DHPPi / L و یا DA2P+PV+LCi و یا نامهای دیگر عرضه میشود.
ثبت واکسن در شناسنامه سگ
بعد از تزریق این گروه از واکسنها در سن حدود ۲ ماهگی که حتماً باید توسط دکتر دامپزشک صورت گیرد، برای حیوان شناسنامه بهداشتی صادر میشود. در این شناسنامه مشخصات صاحب حیوان، مشخصات حیوان، برچسب واکسنهای تزریقشده و تاریخ تزریق واکسنها و تکرار بعدی آنها ذکر میشود.
توجه داشته باشید که اعتبار و صحت واکسیناسیون به چسباندن برچسبهای روی واکسن در شناسنامه و تائید دکتر دامپزشک با مهر و امضا شخصی او است.
توجه داشته باشید که تصمیمگیری در انتخاب نوع واکسن تزریقی در ۲ ماهگی برحسب شرایط محیطی، بیماریهای موجود در منطقه و وضعیت حیوان کاملاً بر عهده دکتر دامپزشک خواهد بود.
ثبت واکسن در شناسنامه سگ
واکسیناسیون در سن ۳ ماهگی
در حدود ۱۰ تا ۱۲ هفتگی و بهطور متوسط در ۳ ماهگی علاوه بر تکرار واکسنهای تزریقشده در ۲ ماهگی، واکسن هاری نیز باید به حیوان تزریق شود.
از آنجا که تکرار مجدد واکسنهای تزریقشده در ۲ ماهگی برای ایجاد ایمنی مؤثر و پایدار بسیار حائز اهمیت بوده و از سویی دیگر ایمنی علیه بیماری هاری که یک بیماری بسیار خطرناک و کشنده برای انسان و حیوانات به شمار میرود از جایگاه اهمیت ویژهای برخوردار است، واکسیناسیون در این سن دارای اهمیت زیادی است.
در این زمان معمولاً به سگها واکسن هفتگانه تزریق میشود که علاوه بر شش بیماری ذکرشده در بالا، هاری را هم دربرمی گیرد و مراقبت از سگ را در پی دارد.
تکرار واکسیناسیون روش مناسبی جهت مراقبت از سگ
تکرار واکسنهای چهار و ششگانه به صورت سالیانه بوده و از تاریخ تزریق در۳ ماهگی باید هرسال تکرار شود. در مورد واکسن هاری برحسب سفارش کارخانه سازنده، تکرار میتواند هر شش ماه یکبار و یا به صورت سالیانه باشد. امروزه اکثر واکسنهای هاری برای تزریق سالیانه تهیه شده است. ولی هنوز هم واکسنهایی که تکرار آنها هر ۶ ماه یکبار توصیه شده، وجود دارند.
کلام نهایی
به پایان مقاله رسیدیم؛ امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد.
برای مشاهدهی انواع حیوانات از جمله سگ،گربه،پرنده و غیره میتوانید به وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید.
منبع: کتاب راهنمای جامع حیوانات اهلی (سگ)
اگه دنبال دامپزشکی آستانه اشرفیه واسه واکسیناسیون سگ هستید، دامپزشکی دکتر وحید شمس نصرتی توی آستانه هست
خیلی جالبه که سگ ها هم باید مسواک بزنن
سلام.لطفا در مورد اصلاح موی بدن و مراقبت های مو و پوست سگ هم مطلب بزارید.ممنون
استفاده از استخوان مصنوعی برای محافظت از دندان ایده جالبی بود….
چقدر سخته از سگ مراقبت کردن یک انسان بگیریم بزرگ کنیم کمتر مراقبت میخواد
چند نکته در مورد مراقبت از سگ عقیم شده میفرمایین
سلام
باید اتاقی کوچک، ساکت و آرام به دور از بچهها و حیوانات دیگر به آنها داد یا آنها را در سبد مخصوصشان و در آرامش قرار داد تا اثرات بیهوشی کاملاً از بدن آنها خارج شود. معمولاً حداکثر پس از ۲۴ ساعت حیوانات به حالت عادی بر میگردند. در سوار و پیاده شدن از ماشین به حیوان خود کمک کنید چون حرکتهای تند یا شدید میتوانند باعث باز شدن زخمهای جراحی شوند.
مراقبت از سگ ژرمن شپرد خیلی سخته پیشنهاد میکنم نخرید
نگهداری از سگ چه مضراتی میتواند داشته باشد
بهتر است افراد خصوصا آنهایی که زمینه آلرژی یا آسم دارند، از نگهداری حیوانات در منازل خودداری کنند. در عین حال طبق مطالعات انجام شده، تنها حیوانی که نگهداری از آن هیچگونه عارضه آلرژیک به وجود نمیآورد، ماهی است.
نگهداری از توله سگ تازه به دنیا اومده خیلی سخته باید یجوری حس مادری رو بهش منتقل کنیم به نظر من سگ حامله خریداری نکنید
نگهداری سگ در حیاط به نظرم بهتر از داخل خانه هست چون سگ نیاز به فضا دارد و باید مدام راه بره و بدود