مراقبت و نگهداری از لباسهای بافتنی زمستانی بسیار مهم است. اگر از لباسهای زمستانه مانند پلیور و ژاکت بهخوبی نگهداری نشود، ممکن است بهسرعت از هم باز، گشاد و خراب شود. با رعایت نکاتی ساده اما ضروری شما میتوانید از خراب شدن لباس بافتنی خود جلوگیری کنید و برای مدتها از آنها استفاده ببرید. در این مقاله قصد داریم شما را با این نکات ساده اما مهم بیشتر آشنا کنیم، پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مهمترین نکات در مراقبت از لباسهای بافتنی
با رعایت این نکات خیلی راحت میتوانید از بد شکل شدن و کهنگی بلوزهای بافتنی خود جلوگیری کنید.
- حتماً قبل از خرید لباس بافتنی به بافت آن توجه کنید. لباس بافتنی باید دارای بافت سفت و محکمی باشد. بهتر است از خریدن لباسهای بافتنی که دارای بافت ضعیف هستند خودداری کنید چون بهسرعت فرم خود را از دست میدهند و گشاد میشوند.
- پلیورها و ژاکتهای سنگین خود را بهجای آویزان کردن از چوبرختی، بپیچید و تا کنید تا مرتب و تمیز بمانند.
- در مورد پلیورها و بلوزهای سبک حتماً از چوبرختی و جا لباسیهای ابری و لایه دار استفاده کنید.
- از نگهداری بلوز و ژاکت در درآورهای چوب سدر خودداری کنید چون این چوب به پشم و سایر پارچههای کشباف صدمه میزند.
- بهطور منظم پرز دانهها را از روی لباس بافتنی خود بگیرید. پرزها براثر سایش، بیشتر در قسمتهای آرنج، زیر بغل و آستینها به وجود میآیند. میتوانید از یک تیغ اصلاح یا ریشتراش برقی کوچک برای برداشتن آنها استفاده کنید تا لباس بافتنی شما مانند روز اول تازه به نظر برسد.
چند نکتهی دیگر در باب مراقبت و نگهداری از لباسهای بافتنی
- از برس نرم نوزاد برای برداشتن مو و شوره سر از روی لباس بافتنی خود استفاده کنید.
- در صورت نیاز لباس بافتنیتان را تعمیر کنید. هرزمان که متوجه شدید دکمهاش افتاده است یا سوراخ کوچکی دارد سریعاً آن را تعمیر کنید زیرا ممکن است سوراخ بزرگتر شود و چارهای جز دور انداختن آن نداشته باشید.
- برای خوشبو نگهداشتن لباس و جلوگیری از صدمه رسیدن به آن میتوانید بستههای کوچک اسطوخودوس و سنبل را در قفسه لباس و درآور بگذارید.
- در پایان فصل زمستان، حتماً ابتدا لباس را بشویید و مطمئن شوید کاملاً خشک است و رطوبتی ندارد. سپس برای آسیب ندیدن آن مقداری صابون میان آنها قرار دهید.
مراقبت و نگهداری از لباسهای بافتنی با تعمیر آنها
لباسهای بافتنی به دلیل بافت حساس، ظریف و نرمی بافت دچار مشکلات زیادی از قبیل گشادی، تغییر شکل و غیره میشوند. در این بخش به روشهای رفع این مشکلات در راستای مراقبت از لباسهای بافتنی میپردازیم.
ترمیم گشاد شدگی لباس
در رابطه با مراقبت و نگهداری از لباسهای بافتنی باید درنظر داشته باشیم که پس از مدتی استفاده و البته نگهداری نادرست گشاد میشود و فرم خود را از دست میدهد. اگر در منزل لباس بافتنی یا کشبافی دارید که به هر دلیلی گشاد شده و یا در قسمتهایی دچار کشیدگی شده است لزومی ندارد آن را دور بیندازید چون این ایراد بهسادگی قابل برطرف شدن است.
کوچک کردن تمام لباس بافتنی
مشخص کنید که لباس بافتنی شما چقدر و چگونه باید کوچک شود. ابتدا به لباس خود نگاه کنید، آن را بپوشید تا متوجه شوید کدام قسمتهای لباس و به چه اندازه کش آمده است. گاهی لباس بافتنی بهطور یکسان در همه قسمتها گشاد میشود و کش میآید و گاهی تنها در قسمت یقه و یا آستین دچار گشادی میشود. شما باید میزان کش آمدن را بررسی کنید، اگر مقدار گشاد شدگی کم و در حد کمتر از دو سانتیمتر باشد بدون نیاز به کار خاصی قابل برطرف شدن است. حال اگر میزان گشاد شدگی بیش از این مقدار باشد و در همه جای لباس یکسان باشد به روش زیر عمل کنید:
گام اول) خیس کردن لباس و گرفتن آب اضافی آن
لباس را خیس کنید و آب اضافی آن را بگیرید. لباس کشباف یا بافتنی خود را در تشت پُر از آب ولرم غوطهور کنید تا کاملاً خیس شود و در همه قسمتها آب جذب شود. سپس لباس را از داخل آب خارج کرده و با دست فشار دهید تا همه آب اضافی آن خارج شود و خیس بماند اما آب از آن نچکد. هرگز آن را نچلانید و بیشازحد فشار ندهید چون این کار باعث آسیب به الیاف لباس میشود.
گام دوم) شکل دادن و خشک کردن لباس
به لباس شکل دهید، لباس خیس را روی یک حوله تمیز پهن کنید و با دستان خود به لباس شکل دهید و آن را کوچک کنید سپس آن را به کناری بگذارید تا خشک شود.
آن را با دقت خشککنید، برای خشککردن لباس بافتنی هرگز آن را از جایی آویزان نکنید، بند رخت، چوبرختی و هر چیزی مانند آن باعث تغییر شکل و بدفرم شدن لباس شما خواهد شد. چون وزن لباس بهخصوص زمانی که خیس است به الیاف آن فشار وارد کرده و فرم آن را تغییر خواهد داد. فقط کافی است لباس نمدار بافتنی خود را بر روی حوله تمیز پهن کرده و درجایی امن که در معرض گردوغبار و کثیفی و دسترس کودکان نباشد قرار دهید تا خشک شود.
گام سوم) خیس کردن مجدد لباس و قرار دادن آن در خشککن
در رابطه با مراقبت از لباسهای بافتنی برای کوچک کردن آن در گام آخر باید لباس بافتنی را مجدداً خیس کنید، اگر با یکبار انجام این کار نتیجه موردنظر را نگرفتید میتوانید مراحل کار را مجدداً تکرار کنید. برای کوچک شدن بیشتر لباس آن را بیشتر خیس کنید و برای اینکه لباس مقدار کمی کوچک شود میتوانید تنها آب را روی آن اسپری کنید تا زیاد خیس نشود.
لباس بافتنی را داخل خشککن قرار دهید. زمانی که میخواهید ژاکت بافتنی یا لباس دیگری را که بهطور یکسان کش آمده است کوچک کنید اگر میزان کش آمدگی زیاد است برای خشککردن آن از خشککن استفاده کنید. تنظیمات خشککن را در بالاترین دمای ممکن قرار دهید و لباس را در آن قرار دهید تا کاملاً خشک شود. این کار میتواند لباس بافتنی شمارا تا دو سایز هم کوچک کند.
کوچک کردن بخشی از لباس بافتنی
اگر همه قسمتهای لباس شما دچار مشکل نیست و فقط بخشی از آن مثلاً در یقه یا سر آستین یا لبهها دچار کشیدگی شده است باید به این روش عمل کنید. کتری را از آب پرکرده و آن را جوش آورید سپس مقداری از آب را داخل ظرفی با اندازه مناسب بریزید. اندازه ظرف باید طوری باشد که قسمت آسیبدیده لباس شما در آن، جا شود. نقاط موردنظر را که میخواهید کوچک شود، خیس کنید. حال لباس آسیبدیده خود را بردارید و قسمتهایی را که دچار کشیدگی شده است داخل آب جوش قرار دهید تا خیس شود. برای این کار دستکش پلاستیکی بپوشید تا آب جوش و بخار حاصل از آن دستان شمارا نسوزاند. پس از اینکه قسمت موردنظر کاملاً خیس شد آن را از آب خارج کنید.
مانند روش قبل عمل کرده و لباس را روی یک حوله پهن کنید. آب اضافی آن را بگیرید و با دستان خود به آن شکل دهید تا کوچکتر شود. میزان کوچک شدن را با قسمتهای دیگر لباس بسنجید تا لباس شما دفرمه نشود مثلاً گشادی یک آستین را با آستین دیگر در نظر بگیرید.
پس از اینکه فرآیند شکل دادن به پایان رسید سشوار را بیاورید و روی پایینترین درجه قرار دهید و بهتدریج درجه آن را افزایش دهید تا خشک شود. پس از خشک شدن لباس بافتنی شما کاملاً کوچک و اندازه خواهد شد.
مراقبت از لباسهای بافتنی با ترمیم سوراخهای ریز
گاهی براثر برخورد لباس با اجسام تیز و یا کشیده شدن ناگهانی و شدید پارگیهای ریزی روی لباس ایجاد میشود. اگر این سوراخها به قدری کوچک باشند که احتمال افزایش و گسترش نداشته باشند میتوان آن را با ترفندی ساده برطرف کرد. کافی است لباس را به پشت برگردانید و یکبار قسمت آسیبدیده لباس را اتو کنید تا بافت پارچه در یکجهت شود سپس دو مربع کوچک لایه چسب را برش زده و روی آسیبدیدگی لباس قرار دهید. سپس کمی با اسپری آن را خیس کنید و یک پارچه روی آن پهن کنید و اتو را چند ثانیه بدون حرکت در حال بخار روی پارچه بگذارید و درنهایت لباس را به رو برگردانید و اتو کنید. (توجه کنید که فقط قسمت موردنظر را با دمای کم اتو کنید تا لباس آسیب نبیند.)
مراقبت از لباسهای بافتنی با ترمیم پرز شدن
برای ترمیم پرز شدن لباسهای بافتنی میتوانید چهار گام زیر را انجام دهید:
گام اول) استفاده از ماهوتپاککن
یکی از سادهترین و بهترین روشها برای از بین بردن پرز لباسها، استفاده از ماهوتپاککن است، ماهوتپاککن یک وسیله برس مانند است که برای برداشتن پرزهای روی کت و کلاه و لباس استفاده میشود و میتوانید آن را از فروشگاهها تهیه کنید.
گام دوم) استفاده از چسب
اما اگر ماهوتپاککن در دسترس ندارید و لباس شما پرز گرفته، میتوانید بهسادگی یک ماهوتپاککن بسازید:
یک مجله را لوله کنید و چسب پهن را به روشی دور آن بچسبانید که قسمت چسبندهاش رو به بیرون باشد. حالا شما یک ماهوتپاککن دستساز خواهید داشت و با گذاشتن آن روی لباس و یا درواقع بهنوعی غلتاندن آن روی لباس، از شر پرزها خلاص خواهید شد.
یا یک نوارچسب دور انگشت خود بچسبانید طوری که قسمت چسبنده آن رو به بیرون باشد. سپس انگشت خود را بر روی پرزها بگذارید و بردارید. به این شکل پرزها به چسب روی انگشت شما میچسبند؛ که این روش برای لباسهای با بافت ظریف، مثل شال یا روسری مناسب خواهد بود. البته مراقب باشید که چسب باعث خرابی بافت پارچه نشود.
گام سوم) استفاده از ریشتراش
لباس را کاملاً صاف پهن کنید. با ماشین ریش روی پرزها بکشید. تا همه پرزهای گلوله شده و از لباس کنده شود.
گام چهارم) استفاده از تیغ یکبارمصرف
لباس خود را در یک سطح صاف پهن کنید و مثل حالتی که از ژیلت برای پوست خود استفاده میکنید. از آن کمک بگیرید و روی لباس خود بکشید تا همه پرزها بهراحتی از لباس برود. دقت کنید که تیغ را بهآرامی روی بافت بکشید. مراقب باشید نخ را نبرید، خصوصاً کنار درزها.
مراقبت و نگهداری از لباسهای بافتنی با شستشوی درست
لباسهای بافتنی معمولاً از جنس پشم و یا ترکیب پشم با الیاف دیگر هستند که باعث گرم و نرم بودن آنها میشود. یک قانون کلی در مورد شستن لباسهای بافتنی و پشمی وجود دارد و آن این است که هرگز نباید این لباسها را با شویندههای آنزیم دار بشویید. علت آن این است که الیاف پشم بر پایه پروتئین هستند و این آنزیمها هم پروتئین را در خود حل میکنند درنتیجه شستن لباس بافتنی پشمی با این شویندهها الیاف را از بین برده و لباس شمارا خراب خواهد کرد.
بهترین راه استفاده از شویندههای ملایم و فاقد آنزیم است که بهجای آنها هم میتوانید از مایع ظرفشویی یا شامپوی ملایم هم استفاده کنید. همچنین یادتان باشد که همیشه قبل از شستن لباس بافتنی، آن را کاملاً برگردانید و از روی چپ بشویید و زیپها و دکمهها را ببندید تا از گره خوردن آن جلوگیری کنید.
شستن لباسهای بافتنی در ماشین لباسشویی
بهتر است لباسهای بافتنی و پشمی خود را با دست بشویید اما شستن آنها در ماشین لباسشویی هم ممکن است، برای شستن لباس بافتنی در ماشین لباسشویی به روش زیر عمل کنید:
- برای حفاظت بیشتر از لباس بافتنی خود در هنگام شستوشو در ماشین لباسشویی میتوانید آن را در یک کیسه بافتهشده قرار داده تا مقدار سطح تماس آن با لباسهای دیگر به حداقل برسد.
- اگر ماشین لباسشویی شما تنظیمات خاصی برای لباس پشمی دارد از آن استفاده کنید و یا از دور کند ماشین لباسشویی که با عبارت Hand Wash هم مشخص میشود بهره بگیرید. اگر چنین تنظیماتی در ماشین لباسشویی شما وجود ندارد درجه سرعت آن را در پایینترین حالت ممکن قرار دهید چون چرخیدن سریع به الیاف پشمی بهشدت آسیب میزند.
- میتوانید از نرمکنندهها استفاده کنید. نرمکنندهها به الیاف لباسهای بافتنی حالت لیزی میدهند. این حالت لیزی از ریشریش شدن الیاف لباس جلوگیری میکند.
نکته
- قبل از اقدام به شستن لباس بافتنی و پشمی ابتدا برچسب مراقبتی آن را بهدقت بخوانید و دما و روش مناسب شستشو را پیدا کنید سپس یک شوینده با فرمول مناسب که فاقد آنزیم بوده و ملایم باشد انتخاب کنید و فرآیند شستشو را انجام دهید.
- پس از پایان یافتن شستشو ترجیحاً از خشککن ماشین لباسشویی استفاده نکنید و لباس را از ماشین خارج کرده و با دست آرام فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس آن را روی یک حوله تمیز پهن کنید و حوله را همراه با لباس رول کنید تا آب آن گرفته شود.
- از آویزان کردن لباسهای بافتنی اجتناب کنید چون پشم خیس سنگین است و وزن زیادی را به الیاف لباس وارد میکند. لباس را افقی روی سطح یک حوله خشک قرار دهید تا بهتدریج و با جریان هوا خشک شود.
شستن لباسهای بافتنی با دست
برای لباسهای بافتنی ظریف که امکان شستن آنها در ماشین لباسشویی وجود ندارد به این روش عمل کنید:
- یک تشت را با آب ولرم پرکنید و کمی شوینده ملایم فاقد آنزیم و یا مایع ظرفشویی یا شامپوی ملایم در آن بریزید. روی بسته شوینده را چک کنید و مقدار مناسب آن را برای حجم آب در نظر بگیرید.
- لباس بافتنی را در تشت قرار دهید و آرام داخل آن بچرخانید و با دست ماساژ دهید، روی نقاطی که لک شده یا کثیف شدهاند تمرکز بیشتری داشته باشید و سعی کنید آن قسمتها را بیشتر با شوینده و آب تماس دهید تا تمیز شوند. در صورت نیاز بازهم شوینده در تشت بریزید.
- وقتی از تمیز شدن لباس مطمئن شدید آن را با آب ولرم آبکشی کنید سپس به روشی که در قسمت قبلی گفته شد آن را روی حوله خشککنید.
مراقبت از لباسهای بافتنی با رفع چروک
برای از بین بردن چروک لباسهای بافتنی و پشمی، بهترین کار این است که اتو را روی درجه بخار قرار داده و با کمک بخار از راه دور چروک لباستان را برطرف کنید. درصورتیکه یکی از لباسهایتان خیلی چروک بود برای اتو کشیدن آن بهتر است از یک پارچه سفید کتان که با آب مرطوب شده استفاده کنید. این پارچه را روی لباس پشمی قرار دهید و با درجه کم لباستان را اتو کنید.
اطلاعات بیشتر
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد پارچه بافتنی میتوانید به ویکیپدیا مراجعه نمایید.
لباسای بافت معمولا بعد از شست وشو حالت خودشون رو از دست میدن
کاش این موضوعم راه حل مناسبی داشت.
تیغ کشیدم روی ژاکت بافتنیم نازک شده…ولی پرزهاش خیلی خوب ازبین رفتن…مرسی از راهنماییتان
لباس های بافتنی معمولا خیلی چروک نمیشن
چه نکات خوب و کاربردی رو ذکر کردین
لباس بافتنی هایی که رنگشون نمیره خوبن