تمیز کردن آکواریوم

تمیز کردن آکواریوم

آکواریوم را می‌توان یکی از نمادهای زیبای طبیعی دانست که منظره‌ای زیبا را به محل زندگی و کارمان می‌بخشد؛ اما افرادی که تمایل به داشتن آکواریوم دارند به دلیل سختی و مشکلاتی که نگهداری آکواریوم دارد، از این کار گریزان هستند. نگهداری و تمیز کردن آکواریوم آن‌چنان هم سخت و دشوار نیست.
اگر تصمیم به خرید آکواریوم گرفتید، خوب است که بدانید برای این کار باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. اولین نکته فضایی است که می‌خواهید آکواریوم را در آن قرار دهید زمانی که میزان فضای شما مشخص شد بعد می‌توانید اندازه آکواریوم‌تان را کوچک و یا بزرگ انتخاب کرده و خریداری کنید.

نکته مهم دیگر نوع ماهی‌هایی است که برای آکواریوم‌تان انتخاب می‌کنید. از اهمیت تعویض آب آکواریوم و تأمین اکسیژن آن غافل نباشید که نکته‌ای حساس و مهم هست.

شفافیت آب آکواریوم

یکی از مواردی که در زیبا بودن آکواریوم، بسیار مؤثر است، شفاف‌بودن آب آکواریوم هست.

کدر شدن آب آکواریوم یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که برای آکواریوم‌دارها پیش می‌آید. ازآنجایی‌که علت واحدی برای این پدیده وجود ندارد، جواب نیز یکی نیست. اگرچه با توجه به رنگ آب و شرایط آن، می‌تواند به چند عمل اصلی تقسیم شود. معمولاً عوامل متعددی باعث از بین رفتن شفافیت آب می‌شوند. از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آب سفید شیری یا سفید مایل به خاکستری به‌خاطر کثیف بودن شن است.

اگر آب یک یا دو ساعت پس از پر کردن تانک و یا بلافاصله کدر شود احتمالاً به خاطر این است که شن را به‌خوبی نشسته‌اید.

تانک را خشک‌کنید و شن بستر را تا زمانی که آب آن شفاف نشده است بشویید. این کار مشکل شما را حل خواهد کرد.

علل کدرشدن آب آکواریوم

اگر شست و شوی شن بستر، مشکل شما را حل نمی‌کند، محتمل‌ترین علت کدر شدن آب تانکی که تازه راه‌اندازی شده است. دلیل این امر میزان بالای ترکیبات محلولی مانند فسفات، سیلیکات و یا فلزات سنگین است.

اگر آب را چک کنید، بدون شک PH آب بالا خواهد بود (قلیایی)، در این موارد، راه‌حل تعویض (سیفون) کردن آب خواهد بود.

راه‌حل دیگر که علاوه بر شفاف کردن آب مزایای دیگری نیز خواهد داشت، استفاده از آب RO است.

رشد باکتری‌ها در بسیاری از موارد که آب کدر است بلافاصله پس از راه‌اندازی یک آکواریوم پدیدار نمی‌شود. در عوض، ممکن است روزها، هفته‌ها و یا حتی ماه‌ها بعد به وجود بیاید.

در این موارد معمولاً علت، رشد باکتری‌هاست. همان‌طور که وقتی آب وارد سیکل می‌شود کدر شدن آب حتی به میزان اندک، طبیعی است.

چند هفته تا چند ماه طول خواهد کشید تا کلنی باکتری‌هایی که قادر به تجزیه کردن فضولات و پسماندها در آب هستند، به وجود بیاید.

در این موارد، کدر شدن آب، به‌مرورزمان خودبه‌خود برطرف خواهد شد. گیاهان پوسیده و یا غذاهای اضافی که خورده نشده باقی می‌مانند نیز، می‌توانند سبب کدر شدن آب در هنگام رشد باکتری‌ها شوند.

دلایل کدر شدن آب آکواریوم
دلایل کدر شدن آب آکواریوم

تمیز کردن آکواریوم با خارج‌کردن آشغال

تمیز کردن آکواریوم با خارج کردن آشغال‌هایی مانند گیاهان پوسیده و غذاهای اضافی، سیفون مرتب بستر و تعویض قسمتی از آب، به‌سرعت کدر شدن ناشی از رشد باکتری‌ها را برطرف خواهد کرد.

تغذیه ماهی را به هر دو یا سه روز یک‌بار کاهش دهید؛ این کار از ورود غذای اضافه به آب جلوگیری می‌کند.

اگر ذرات اضافی‌ای در آب وجود دارند که با سیفون کردن و تعویض بخشی از آب از بین نمی‌روند، می‌توانید از موادی استفاده کنید که سبب می‌شوند ذرات کوچک به هم متصل و به‌راحتی توسط فیلتر جذب شوند.

البته بهتر است قبل از این کار، فیلتر خود را تمیز کنید تا مطمئن شوید که کارکرد آن بهینه است. این مواد عموماً به نام شفاف کننده‌های آب فروخته می‌شوند و در اغلب ماهی‌فروشی‌ها وجود دارند.

آب‌ سبز

آب سبز کشنده نیست و به علت رشد جلبک‌ها به وجود می‌آید. خلاص شدن از دست آن، قسمت سخت ماجرا است. اگر علت را بدانید، درمان آسان‌تر می‌شود. علل اولیه به وجود آمدن آب سبز مواردی هستند که در ادامه ذکر می‌شوند.

نور بیش‌ازحد بارزترین علت و آسان‌ترین آن‌ها برای درمان است. قرار دادن آکواریوم در نور مستقیم خورشید یا روشن گذاشتن بیش‌ازحد لامپ‌ها، سبب رشد جلبک می‌شود. مدت‌زمانی که لامپ‌ها روشن هستند را کاهش دهید و آکواریوم را به‌جایی منتقل کنید که خارج از تابش نور مستقیم آفتاب باشد.

مواد مغذی اضافی موادی مانند فسفات و نیترات نیز به رشد جلبک‌ها کمک می‌کنند. برای مقابله موفقیت‌آمیز با جلبک، باید میزان آن‌ها در آب را کاهش داد.

تعویض بخشی از آب یک‌راه حل فوری است، اما احتمالاً دائمی نخواهد بود. برای رهایی از فسفات و نیترات به‌طور دائم، باید منبع تولید آن‌ها را از بین ببرید.

آب سبز
آب سبز

فسفات

فسفات از دو منبع سرچشمه می‌گیرد. یکی فاسد شدن موادی مانند غذای ماهی و دیگری خود آب.

اندازه‌گیری فسفات آبی که از آن در آکواریوم استفاده می‌کنید، مشخص می‌کند که مشکل شما از منبع آب است یا نه.

اگر منبع آب فسفات بالایی دارد، باید از آب RO استفاده کنید و یا قبل از اینکه آب را به آکواریوم اضافه کنید، فسفات آن را از بین ببرید.

میزان غذایی که به ماهی‌هایتان می‌دهید را کاهش دهید و از برندی استفاده کنید که فسفات کمتری دارد.

نیترات

به‌طور طبیعی، نیترات آب، به‌مرور زمان با تجزیه فضولات ماهی بالا می‌رود.

تنها راه از بین بردن نیترات، تعویض قسمتی از آب است، اطمینان حاصل کنید که فیلتر شما تمیز و برای سایز آکواریومتان مناسب است.

همچنین مطمئن شوید که آکواریوم شما بیش‌ازحد شلوغ نیست. در غیر این صورت باید همیشه به فکر مقابله با نیترات بالای آب باشید.

در اغلب موارد کدر شدن آب با تعویض هفتگی ۱۰ تا ۱۵ درصد از آب، تمیز نگه‌داشتن شن و استفاده از غذای مرغوب برطرف خواهد شد.

نکات مهم در مورد تمیز کردن آکواریوم

برای تمیز کردن آکواریوم نباید از صابون یا هر مواد شوینده دیگری استفاده کنید، زیرا اثرات این مواد حتی پس از شستن آن‌ها با آب گرم باقی خواهد ماند.

برای تمیز کردن آکواریوم از محلول آب گرم و نمک استفاده کنید، پس از شستشوی آکواریوم مطمئن شوید که نمک اضافی روی شیشه آن باقی نمانده باشد. هرماه حدود ۲۰٪ از آب را تعویض کنید.

بوی بد در آکواریوم، یا به دلیل گاز آمونیاک است و یا به خاطر مدفوع ماهی‌ها. زیرا محل زندگی و مدفوع ماهی‌ها یکجا هست.

برای جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع، از فیلتر برقی استفاده گردد. زغال کربن فعال‌شده بوی بد را جذب می‌کند و درنتیجه آکواریوم دیگر بوی بد نخواهد داشت.

با انجام توصیه‌های ذکرشده در بالا در تمیز نگه‌داشتن آکواریوم و سالم نگه‌داشتن ماهی‌ها، موفق خواهید بود.

نکات مهم در مورد تمیز کردن آکواریوم
نکات مهم در مورد تمیز کردن آکواریوم

ضدعفونی کردن اجزای داخل آکواریوم

از قرار دادن لوازم و وسایل فلزی و مسی در داخل آکواریوم خودداری کنید؛ زیرا فلزات به دلیل داشتن اثرات مضر و سمی در داخل آب باعث از بین رفتن موجودات زنده داخل آکواریوم شده و نگهداری آکواریوم را با مشکل مواجه می‌سازند.

از ریختن غذای زیادی و اضافه در داخل آکواریوم خودداری کنید. چون اضافه غذاهای خورده شده در داخل آکواریوم زمینه را برای رشد میکروب‌ها، قارچ‌ها و فیتوپلانگتون‌ها مهیا کرده و باعث آلودگی آب می‌شود.

در صورتی که مشاهده کردید آب آکواریوم کثیف است نسبت به تمیز کردن آکواریوم اقدام کنید.

تمامی لوازم و تزئینات داخل آکواریوم را هرچند وقت یک‌بار ضدعفونی کرده و تمیز کنید تا بیماری و مشکلی را برای آبزیان آکواریوم به وجود نیاورند و در نگهداری آکواریوم با مشکل مواجه نشویم.

ضدعفونی کردن آکواریوم با موادی مانند نمک طعام، پرمنگنات سدیم و فرمالین انجام می‌شود.

لوازم داخل آکواریوم را می‌توان به‌وسیله جوشاندن نیز ضدعفونی کرد.

از دیگر نکاتی که در نگهداری آکواریوم قابل‌توجه است محلی است که آکواریوم را در آنجا قرار می‌دهید. سعی کنید آکواریوم را در محل‌های پرتردد که امکان وارد شدن ضربه به آکواریوم وجود دارد قرار ندهید چون وارد شدن هر ضربه‌ای می‌تواند شوک و استرسی را به ماهی‌ها وارد کند و نگهداری را با دردسر همراه کند.

نکات معمول و روتین نگهداری و تمیز کردن آکواریوم

کار نگهداری آکواریوم نیاز به‌دقت و توجه ویژه‌ای دارد و یک سری از کارها را باید به‌صورت هرروزه و یا دوره‌ای انجام داد تا آکواریوم و محیط نگهداری آبزیان آن با مشکل مواجه نشود.

این نکاتی که باید همیشه به آن‌ها توجه داشت شامل موارد زیر هست:

  • اطمینان داشتن از عملکرد درست تمامی تجهیزات داخل آکواریوم.
  • تغییرات رفتاری در ماهی‌ها مانند تغییر نحوه غذا خوردنشان قابل‌تأمل و بررسی هست.
  • حساب تعداد ماهی‌های خود را داشته باشید و اگر ماهی‌هایتان کم شد علت را بررسی کنید.
  • آب داخل آکواریوم را از لحاظ سختی کربنات و نیترات همیشه چک کنید؛ و PH آب آکواریوم را کنترل کنید.
  • اجزای داخلی فیلتر را مرتب تمیز کرده و با آب بشویید.
  • از دیگر نکات مهم در نگهداری آکواریوم تمیز نگه‌داشتن و ضدعفونی کردن لوازم داخل آکواریوم است.

در زمان خرید آکواریوم حتماً باید تجهیزات موردنیاز آکواریوم را هم که برای نگهداری آکواریوم به آن‌ها نیاز است را تهیه و خریداری کنید.

اگر آکواریوم شما مجهز به تجهیزات لازم نباشد سلامت موجودات آبزی شما به خطر خواهد افتاد.

تمیزی آب در سلامت ماهی‌های آکواریوم بسیار مؤثر بوده و آب داخل آکواریوم باید در فواصل کوتاه و معینی تعویض شود.

نکته مهم

توجه به آب آکواریوم از اهمیت بالایی برخوردار است هرگاه که متوجه تغییر رنگ در آب آکواریوم شدید و آب غلظت پیدا کرد و یا سبزرنگ شد حتماً باید آب آن را سریع عوض کرد و علت را بررسی کرد. در نگهداری آکواریوم این مقوله بسیار مهم و حائز اهمیت هست.

نکات معمول و روتین نگهداری و تمیز کردن آکواریوم
نکات معمول و روتین نگهداری و تمیز کردن آکواریوم

ماهی‌دار کردن آکواریوم

پس از نصب و راه‌اندازی آکواریوم نوبت به ماهی‌دار کردن آکواریوم می‌رسد.

این‌طور نیست که هر تعداد و در هراندازه که بخواهید بتوانید در یک آکواریوم ماهی رهاسازی کنید. بلکه یک آکواریوم گنجایش مخصوصی برای پذیرش ماهی دارد. همچنین این ذهنیت که با افزایش هوادهی و فیلتراسیون می‌توان تعداد را افزایش داد درست نیست، چون ماهی‌ها از طریق آب‌شش خود آمونیاک تولید می‌کنند که در آب محلول بوده و با هوادهی حذف نمی‌شود.

به‌غیراز خصوصیات آب، اولین عامل در انتخاب طیف ماهیان قابل نگهداری در یک آکواریوم تعداد است که رابطه مستقیمی با طول ماهی‌ها دارد.

دومین عامل محدودکننده، رابطه طولی ماهیان است که ماهیانی که در آکواریوم نگهداری می‌شوند نباید تفاوت چندانی در سایز داشته باشند.

سومین عامل محدودکننده، خصوصیات رفتاری ماهیان است یعنی اینکه ممکن است صلح‌جو و اجتماعی، یا پرخاشگر و تهاجمی باشند.

نکته مهم

پس از انتخاب نوع و تعداد ماهی‌های موردنظر جهت رهاسازی در آکواریوم دقت کنید که پلاستیک محتوای ماهی را یک‌دفعه داخل آب تخلیه نکنید. چون با تخلیه ناگهانی ماهیان فرصت لازم را برای تعدیل دمایی با آب ندارند و استرس، تلفات را ایجاد خواهد کرد.

برای هم‌دما سازی پلاستیک محتوی ماهی را به مدت حداقل ۱۵ دقیقه مستقیم داخل آب بگذارید تا دمای دو محیط یکسان شود. ازآنجاکه آب محتوای پلاستیک ماهی احتمال وجود عوامل بیماری‌زا را دارد بهتر است آب پلاستیک را داخل آکواریوم نریزید. پس از هم‌دما سازی درب پلاستیک را بازکرده و به‌آرامی با تور دستی ماهیان را در آکواریوم رهاسازی نمایید.

اگر بخواهید ماهی جدیدی را به آکواریوم حاوی ماهی اضافه کنید حتماً از آکواریوم قرنطینه استفاده نمایید و ماهی جدید را به مدت یک هفته داخل آن در شرایط برابر با آکواریوم اصلی نگه‌داری کنید اگر مشکلی ازلحاظ بروز بیماری در ماهی‌ها مشاهده نکردید ماهیان جدید را به محل اصلی منتقل کنید.

اهمیت این عمل ازآنجاست که از همه‌گیری بیماری (اپیدمی) احتمالی که در مرحله نهفته (کمون) باشد جلوگیری خواهد نمود.

سخن پایانی

به پایان مقاله روش‌های تمیز کردن آکواریوم رسیدیم؛ امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

اگر قصد دارید که حیوانات خانگی مورد نظر خود را با قیمت مناسب خرید و فروش نمایید می‌توانید به سایت و یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید.

2 دیدگاه دربارهٔ «تمیز کردن آکواریوم»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *