عکاسی این روزها به یک هنر لذتبخش و جذاب تبدیلشده است. در کنار این لذت، میتوانید عکسهای حرفهای و زیبای خود را در شبکههای مختلف اجتماعی عکس به اشتراک بگذارید و حتی آنها را به فروش برسانید. بهعنوان یک فرد عکاس نکات مهمی وجود دارد که باید بدانید؛ فرقی نمیکند که یک عکاس متخصص باشید یا عکاس تازهکار. این نکات و درسهای ساده اما کلیدی، نهتنها شما را متمایز میکند، بلکه به شما در رشد هنری و حرفهای عکاسی کمک میکند. در این مقاله به بیان نکاتی میپردازیم که میتوانند پاسخی برای سوال چگونه عکاس موفقی شویم باشند.
آنچه در ادامه میخوانید
گرفتن عکسهای فراوان
هرقدر یک صحنه تغییرات بیشتری داشته باشد، شما باید عکسهای بیشتری بگیرید. اگر یک بازیکن فوتبال شروع به دویدن به سمت دروازه میکند دکمهی شاتر را بفشارید و نگهدارید و تا لحظهی اتمام شادیاش بهعکس گرفتن ادامه دهید. پاک کردن همهی عکسها بهجز یکی از آنها بسیار راحتتر از بازسازی حرکت برای ثبت بهترین لحظه است. خصوصاً از افراد عکسهای متعددی بگیرید.
حتی اگر میخواهید یک اسنپ شات از دوستتان در مهمانی بگیرید نیز همین کار را کنید و چند عکس پیاپی از او بگیرید. بعداً خواهید دید که بسیاری از عکسهایی که گرفتهاید دارای حالات چهرهی ناجور با چشمان بسته است. بعداً میتوانید عکسهایتان را در دوربین یا کامپیوترتان ببینید و آنهایی را که به کارتان نمیآید حذف کنید. داشتن انتخابهای بیشتر به شما این امکان را میدهد که همهی عکسها را بهجز بهترینشان حذف کنید.
چگونه با امتحان نقاط دید متفاوت عکاس موفقی شویم
بیشتر مردم برای عکس گرفتن دوربین را در ارتفاع چشمشان نگه میدارند. عکس گرفتن در این ارتفاع یک تصویر واقعگرایانه ازآنچه شما میبینید ارائه میکند، اما این تصویر همیشه جالبترین زاویهی سوژه را نشان نمیدهد. برای سوژههای کوچکتر، از قبیل کودکان، سگها و گربهها، زانو بزنید تا چشم در چشمشان قرار بگیرید.
برای گلها روی زمین دراز بکشید و به سمت بالا عکس بگیرید تا خورشید یا آسمان را در پسزمینه نشان دهید. میتوانید حتی از ارتفاع نرمال هم بالاتر روید. برای عکاسی از افراد، روی پلهها یا روی صندلی بایستید و از آنان بخواهید به سمت بالا به شما نگاه کنند. پرسپکتیوهای از دید بالا یک حالت کارتونی خلق میکنند، زیرا در این دید، کلهی شخص بزرگتر از سایر اعضای بدنش به نظر میرسد.
بهاحتمالزیاد زاویهای که در آن به سوژه برخورد میکنید بهترین زاویه نیست. اطراف سوژه قدم بزنید و به موارد زیر فکر کنید:
چند نکته مهم
- سوژه از این زاویه چگونه به نظر میرسد؟
- نور چگونه بر روی سوژه میافتد؟ بهخصوص وقتی خورشید پایین و در افق باشد، عوض کردن زاویهی دیدتان نورپردازی را شدیداً تغییر میدهد.
- در پسزمینه چه میبینید. اکثر عکاسان تازهکار تماموقتشان را صرف نگاه کردن به سوژه میکنند و هرگز به پسزمینه فکر نمیکنند؛ اما وقتی عکس را میبینیم، یک پسزمینهی بد، واقعاً حواسپرت کن خواهد بود. گاهی چند قدم به طرفین حرکت کردن، یا چند قدم عقب رفتن و به جلو زوم کردن، پسزمینهی بسیار خوشایندتری به شما میدهد.
لازم نیست با یک عکس عالیترین زاویه را به دست بیاورید. برای رسیدن به بهترین نتیجه، تکنیک «تغییر زاویه و فاصله» را با تکنیک «گرفتن عکسهای فراوان» در هم آمیزید. دوربین را بچرخانید، زوم کنید. چیز بامزهای بگویید تا افراد بخندند. خم شوید تا زاویه پایین بیاید، یا دوربین را بالای سرتان نگهدارید تا زاویه بالا رود. سپس همهی عکسها را بهجز بهترینشان حذف کنید.
دور انداختن سرپوش لنز و کیف دوربین
شاید گفتن این جمله تعجبآور باشد اما بسیاری از عکاسان حرفهای هنگامیکه برای عکاسی بهجایی میروند از سرپوش لنز و کیف دوربین استفاده نمیکنند. در سالهای اولی که شروع به عکاسی میکنید همه به شما هشدار میدهند با دقت مراقب دوربینتان باشید و حتماً از کیف و سرپوش لنز و غیره استفاده کنید؛ که اگر این کار را نکنید حتماً روی لنز خراش میافتد و این خراشها وضوح عکسها را که چیزی بسیار حیاتی است از بین خواهند برد.
بااینوجود هر بار که بخواهید عکسی بگیرید باید پروسهای طولانی برای آماده کردن دوربین طی کنید. بااینوجود مطمئن باشید کیف و سرپوش لنز باعث میشوند عکسهای فوقالعادهی زیادی را از دست بدهید.
همچنین بعضی افراد به شما میگویند برای محافظت از لنزتان از فیلتر UV استفاده کنید. فیلترها کیفیت عکس را پایین میآورند زیرا در صورت استفاده از آنها نور باید از یکلایهی اضافی عبور کند، بهعلاوه فیلترها ممکن است باعث ایجاد پرتوهای ناخواسته و تیره شدن حاشیههای عکس (vignetting) شوند. فیلترهای ارزان خراش برمیدارند و ممکن است شما فکر کنید فیلتر دارد از لنز شما محافظت میکند، اما لنز شما (که معمولاً از جنس شیشه است) بسیار در برابر خراش مقاوم است. به این دلایل، استفاده از فیلتر UV پیشنهاد نمیشود.
اگر در صورت عدم استفاده از کیف یا سرپوش لنز صدمهای به وسایلتان برسد ارزشش را داشته است، زیرا در این صورت عکسهای بیشتری گرفتهاید. مضاف بر اینکه شما هیچگاه متوجه تأثیر خراشهای کوچک بر روی عکسهایتان نخواهید شد.
چگونه با مطالعهی کتابچهی راهنما عکاس موفقی شویم
تعجب خواهید کرد اگر بدانید فقط با دانستن طرز استفاده از دوربینتان چقدر عکاسیتان بهتر میشود. لازم نیست تمام کتابچهی راهنمایتان را بخوانید. عجالتاً فقط صفحاتی را بخوانید که به شما میگوید که چگونه:
- فلاش را روشن و خاموشکنید.
- حالت عکاسی مداوم را انتخاب کنید.
- تایمر دوربین را تنظیم کنید.
- حالت اولویت دیافراگم و اولویت شاتر را انتخاب کنید.
- هیستوگرام را ببینید.
کار با فلاش پرکننده و فلاش انعکاسی
در رابطه با سوال چگونه عکاس موفقی شویم باید بدانیم که فلاش فقط مخصوص فضاهای تاریک نیست. برای فضاهای باز، هنگامیکه سوژهتان از پشت نور میبیند از فلاش استفاده کنید تا سایهها را پر و در چشمان مدلتان تکههای زیبای نور (catchlight) ایجاد کنید. در فضاهای بسته از فلاش انعکاسی استفاده کنید تا نوری نرم بر پیشزمینه و پسزمینه بیندازید.
چگونه با استفاده از عکسها عکاس موفقی شویم
صبر نکنید که عکسهایتان تبدیل به خاطرهای دور شوند سپس آنها را نگاه کنید. راههای گوناگون و فراوانی برای استفاده از عکسهایتان وجود دارد و هرقدر بیشتر از آنها استفاده کنید بیشتر پیشرفت خواهید کرد.
- عکسهایتان را چاپ کنید، آنها را قاب بگیرید و بر دیوار بیاویزید.
- عکسهایتان را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید و افراد را تگ کنید.
- در نقطهای مهم از خانهی خود یک قاب عکس دیجیتال نصب کنید.
- با عکسهایی که از یک سفر یا مهمانی گرفتهاید یک کتاب عکس بسازید (بعضی از سایتها این امکان را به شما میدهند.)
وقتی کار با دوربین تان را بهخوبی فراگرفتید شروع کنید به مشارکت در جامعههای مجازی عکاسی. وبسایتهای فارسی و انگلیسی خوبی هم برای چنین فعالیتهایی وجود دارند که با ثبتنام و فعالیت در آنها میتوانید به پیشرفت عکاسیتان سرعت بیشتری ببخشید و با دیگر عکاسان رقابت کنید. بهترین عکاسان هرکدام از این وبسایتها واقعاً الهامبخش هستند. پس بهجای اینکه از آنان بترسید. تا میتوانید از آنان بیاموزید. همچنین میتوانید از دیگر مشتاقان عکاسی نقد و نظر دریافت کنید. مردم معمولاً بسیار مشوق هستند.
آژانسهای فروش عکس
وقتی مطمئن شدید که عکسهای خوبی میگیرید، برای فروختن عکسهایتان در آژانسهای فروش عکس اقدام کنید. این آژانسها عکسها را به طراحان میفروشند تا از آنها در تبلیغات، مجلاتِ وب سایتها، کتابها و بسیاری از موارد دیگر استفاده کنند. هرکدام از این سایتها تیم مخصوصی دارند که عکسهای شما را بررسی میکنند و اگر عکسها بهاندازهی کافی خوب باشند آنها را برای فروش در سایتشان میپذیرند. حتی عکسهای بهترین عکاسان هم بهسختی پذیرفته میشود و سختتر از آن به فروش میرود. پس از پذیرفته نشدن عکسهایتان ناراحت نشوید، فقط نقصهای آنها را بیابید و بکوشید در آینده آنها را برطرف کنید. اگر میخواهید عکس بگیرید ولی سوژهای ندارید، خودتان یک پروژه طراحی کنید. در زیر، چند ایده برای این کار آمده است:
- از خودتان عکس بگیرید.
- از خانهی خود برای آلبوم بنگاه معاملات املاک عکس بگیرید.
- عکسهایی بگیرید که دارای رنگ قرمز باشند.
- عکاسی سیاهوسفید انجام دهید.
- دیواری از عکسهای انتزاعی در خانهی خود بسازید.
- از پرندگان عکس بگیرید.
- از کودکانتان و حیوانات اهلیتان عکسهایی بگیرید که خلقوخوی آنها را بهخوبی نشان دهند.
- از طلوع و غروب عکاسی کنید.
قطع نهایی عکستان را بدانید
یکی از موارد دیگری که باید پیرامون سوال چگونه عکاس موفقی شویم رعایت کنیم این است که هنگام فشردن شاتر، این را در نظر داشته باشید که قرار است از عکستان چه استفادهای بکنید. برای مثال اگر دیواری دارید که برای عکس ۱۰۷۸ اینچ مناسب است، عکس را عمودی بگیرید و اندکی جا در بالا و اندکی در پایین باقی بگذارید تا بتوانید بعداً آنها را برش دهید و به ۱۰۷۸ اینچ برسید (زیرا بیشتر دوربینها عکس را طوری میگیرند که لازم باشد در قطع ۱۲۸۸ چاپ شود).
یا شاید بخواهید عکسهایتان را در یک قاب عکس دیجیتال افقی در آشپزخانهتان نمایش دهید. در این صورت باید عکسهایتان را افقی بگیرید تا از تمام فضای قاب عکس استفاده کنید.
اگر میخواهید نسخهای کوچک از عکس را نمایش دهید (مثلاً در یک قاب عکس کوچک یا در اینترنت) روی سوژهتان به جلو زوم کنید و عکس را تا حد امکان ساده ترکیببندی کنید. ولی اگر میخواهید نسخهای بزرگ از عکس را نمایش دهید، به عقب زوم کنید تا جزئیات بیشتری را نشان دهید. اگر نمیدانید چه استفادهای از عکس خواهید کرد، همافقی وهم عمودی عکس بگیرید و جا برای برش دادن باقی بگذارید.
جویا شدن نظرات دیگران
یکی از موارد دیگری که کمک میکند تا پاسخ سوال چگونه عکاس موفقی شویم را دریابیم جویاشدن نظرات دیگران است. عکسهای محبوب شما معمولاً محبوب افراد دیگر نیستند. گاهی احساسات یک عکاس یا توجه او به جنبههای تکنیکی یک عکس مانع از این میشود که بتواند زیباییهایی را که اکثر افراد غیر عکاس احساس میکنند تشخیص دهد. نظرات، فارغ از اینکه از سوی چه کسی باشند ارزشمندند.
چگونه با ویرایش کردن عکاس موفقی شویم
ویراستن عکس به معنای فریب دادن نیست. امروزه، تکتک عکسهایی را که در رسانهها میبینید ویراستهاند. دیگر هیچ عذری برای عکسهای کج یا رنگ و رو رفته وجود ندارد؛ زیرا برنامههای ویرایش رایگان تقریباً به شما امکان اصلاح همهی ایرادها را میدهند. ویراستن عکسهایتان شیوهای عالی برای یادگیری نیز هست. اگر پی ببرید که عکسهای خانوادگیتان با برش خوردن بهتر میشوند، دفعهی بعد هنگام عکاسی یادتان هست که بیشتر زوم کنید. اگر همهی عکسهایتان نارنجی باشند میتوانید در برنامهی ویرایش عکستان تراز سفیدی را تغییر دهید و دفعهی بعد هنگام عکاسی تنظیمات تراز سفیدی دوربینتان را درست میکنید. وقتی اهمیت مراحل بعد از عکاسی را کشف کنید، زمان بیشتر و بیشتری را برای ویراستن عکسهایتان صرف خواهید کرد.
چگونه با ساختن عکس عکاس موفقی شویم
مراحل گرفتن یک عکس بهاینترتیب است:
- چیزی را میبینید و میخواهید آن را در خاطر نگهدارید.
- دوربین را بالا نگه میدارید.
- شاتر را فشار میدهید.
مراحل ساختن یک عکس بهاینترتیب است:
- عکسی را در تخیل خود میآورید.
- بهترین لوکیشن را مییابید.
- بهترین نقطهی دید را مییابید.
- بهترین زمان را مییابید.
- تغییراتی را که باید در نور طبیعی داد مشخص میکنید.
- دوربین را بالا نگه میدارید.
- تنظیمات موردنیاز دوربین را برای رسیدن به نورپردازی، پرسپکتیو، محوی پسزمینه و عمق میدان مناسب تعیین میکنید.
- شاتر را میفشارید.
- عکس را ویرایش میکنید تا تخیلتان کامل شود.
ساختن عکس الزاماً زمان زیادی نمیبرد، فقط باید ترکیببندی، نورپردازی، انتخاب ژست و تنظیمات دوربین را درست انجام دهید.
سنجیدن عکاسی
مردم دربارهی کیفیت عکسهای خودشان متعصبانه قضاوت میکنند. اگر میخواهید بدون تعصب، میزان خوب بودن یکی از عکسهایتان را تعیین کنید فرمول (ک = ت ب د) را به کار برید.
کیفیت = تجربه * برنامهریزی*دوربین.
تجربه
بیشتر مردم یک دوربین میخرند، تعدادی عکس میگیرند و وقتی نتیجهی حرفهای نگرفتند از کار دست میکشند. بعضیها گویا میپندارند که عکاسی مهارت نیست و یک استعداد است که انسان با آن متولد میشود؛ اما نخستین عکسهای هر عکاس بزرگی هم بهدردنخور است. لذا برای اینکه بدانیم چگونه عکاس موفقی شویم باید قبول کنیم که عکاسی مانند رانندگی، نواختن پیانو و تقریباً هر چیز دیگری در زندگی به تجربه کردن نیاز دارد. باتجربه شما میآموزید که چگونه دوربینتان را آماده کنید، لنز و ترکیببندی مناسب را برگزینید و خودتان را با نورپردازی موجود وفق دهید.
برنامهریزی
حتی اگر انسل آدامز را که کوله باری از تجربه داشت بدون برنامه رها میکردید، بهترین عکسی که میتوانست بگیرد یک عکس متوسط بود. انسل آدامز مانند همهی عکاسان بزرگ برای تکتک عکسهای بزرگش برنامهریزی داشت. تا آنجا که مربوط به دوربین بود، نقطهی دید، لنز، فیلم و تنظیمات دوربین را بهدقت انتخاب میکرد. بهعلاوه زمانی از سال، زمانی از روز و آبوهوایی را برمیگزید که نور خورشید به بهترین شکل روی سوژهاش بتابد. میتوان بدون برنامهریزی عکسهای خوبی گرفت، اما برای گرفتن عکسهای عالی باید برنامهریزی داشت.
دوربین
آخرین فاکتور در فرمول کیفیت عکس تجهیزات است. هیچ عکاسی نباید به خاطر تجهیزات بیکیفیت درمانده شود. بااینوجود تا وقتی تجربه کسب نکردهاید و برنامهریزی برای گرفتن عکس را فرانگرفتهاید برای تجهیزات باکیفیت پول خرج نکنید. باتجربهترین عکاسان هم نمیتوانند بدون برنامهریزی عکس فوقالعاده بگیرند؛ آنها باید برایش برنامهریزی کنند. عکاسان بیتجربه که برای عکسهایشان برنامهریزی ندارند حتی با داشتن بهترین تجهیزات هم عکسهای سطح پایینی میگیرند. برای ساختن عکسهای فوقالعاده با چند سال مطالعه و تمرین، تجربه بیندوزید، برای عکسهایتان برنامهریزی کنید و از تجهیزات دوربین باکیفیت استفاده کنید.
چگونه با تنظیم کردن دوربین عکاس موفقی شویم
رایجترین اشتباهی که در بین مردم وجود دارد وسواس دربارهی تجهیزات و تنظیمات است. تنظیماتی از قبیل سرعت شاتر و دیافراگم آنقدر که مردم فکر میکنند مهم نیستند. تونی نورتراپ در مورد یکی از عکسهای معروفش میگوید: اخیراً همسرم عکسی را که از دخترمان گرفته بود در صفحهی فیسبوکمان پست کرد و یکی از خوانندگان پرسید: «سرعت شاترتان چقدر بود؟» البته او مؤدبانه پاسخ داد ۱/ ۱۵۰۰، اما پاسخ واقعی این است که سرعت شاتر مهم نبود؛ او از تنظیمات خودکار دوربین استفاده کرد. حالت اولویت دیافراگم (A یا Ay) که بهطور خودکار سرعت شاتر را طوری انتخاب میکند که با عدد دیافراگم (f / stop) همخوانی داشته باشد.
اما برای این عکس کارهایی را انجام دادیم که بهراحتی خرید تجهیزات گرانقیمت، فشردن یک دکمه، یا جابجا کردن یک کلید نیستند.
وقتی از آرتور «ویگی» فلینگ، فوتو ژورنالیست دهههای ۳۰ و ۴۰ دربارهی تکنیک عکاسیاش سؤال کردند در پاسخ گفت: «دیافراگم اف/۸ باشد و خودتان آنجا باشید». البته او از یک دوربین با تنظیمات کاملاً دستی استفاده میکرد؛ باوجود دوربینهای اتوماتیک امروز، بخش دیافراگم اف/۸ را هم میتوان از جملهاش حذف کرد. پیشنهاد ما به عکاسان تازهکار، تنها این است: «آنجا باشید و فکر کنید.» منظور از «فکر کردن»، فکر کردن به سوژه، لوکیشن، پرسپکتیو، نورپردازی، زمانبندی، آبوهوا، حال و هوا، ژست، لباسها، حالت، ترکیببندی و بله تنظیمات دوربین است.
چگونه با آماده کردن چکلیست عکاس موفقی شویم
حتی اگر تمام نکات عکاسی را هم فراگیرید، بهاحتمالزیاد سر صحنهی عکاسی چیزی را فراموش خواهید کرد. این لیست را دم دست نگهدارید و آن را بررسی کنید تا مهمترین اقلام آن را به یاد داشته باشید.
قبل از اینکه بیرون بروید
- باتریام شارژ دارد؟
- حافظهی کافی دارم؟
- مموری کاردم را فرمت کردهام؟
- میخواهم از فرمت RAW استفاده کنم یا JPG؟
- لنزهایم مناسباند؟
- لنزهایم تمیزند؟
- آبوهوا چطور است؟
- لازم است سهپایه بیاورم؟
- لازم است فلاش بیاورم؟
- لازم است فیلتر پولاریزه بیاورم؟
هنگام ترکیببندی عکس
- از این عکس چه استفادهای خواهم کرد؟
- چه چیزی را دربارهی این صحنه میخواهم ثبت کنم؟
- چه چیزی را میخواهم پنهان کنم؟
- چه چیزی در پسزمینه است؟
- باید عکس را افقی بگیرم یا عمودی و یا هر دو؟
- آیا جا برای برش دادن دارم؟
- آیا لزومی دارد داخل صحنه شوم یا از آن خارج شوم؟
- آیا لزومی دارد خم شوم یا دوربین را بالای سرم بگیرم؟
- آیا لزومی دارد به جلو یا عقب زوم کنم؟
- آیا با حرکت در اطراف سوژه زاویهام بهتر میشود؟
- آیا دوربینم تراز است؟
چگونه با نورپردازی مناسب عکاس موفقی شویم
- آیا اگر موقع دیگری از روز بود نورپردازی بهتر میشد؟
- آیا نورپردازی بیشازحد ملایم یا بیشازحد تند نیست؟
- آیا سایهها مزاحماند؟
- آیا نور آسمان بیشازحد زیاد نیست؟
- آیا باید از یک فیلتر پولاریزه استفاده کنم؟
- آیا لازم است نوردهی را تنظیم کنم؟
- آیا باید از فلاش استفاده کنم؟
- نور فلاشی که دارم استفاده میکنم زیادی یا ناکافی نیست؟
- آیا لازم است نور فلاش را منعکس کنم؟
پرتره
- آیا چشمها فوکوس هستند؟
- مدل دارد کجا را نگاه میکند؟
- مدل با دستهایش چه میکند؟
- آیا افراد به شکل ناجوری ایستادهاند؟
- آیا لازم است مدل لبخند بزند؟
تنظیمات دوربین
- آیا دوربینم روی حالت عکاسی مناسبی تنظیمشده است؟
- آیا شاترم آنقدر سریع هست که لرزش دوربین تأثیری روی عکس نگذارد؟
- آیا شاترم آنقدر سریع هست که سوژه بیحرکت شود؟
- آیا باید پسزمینه را نشان دهم یا آن را محوکنم؟
- آیا ایزو تا حد امکان پایین هست؟
- آیا دمای رنگ/ تراز سفیدی، درست تنظیمشده است؟
- آیا باید از تثبیت عکس استفاده کنم؟
بعد از گرفتن عکس
- آیا چیزی در عکس، نور بیشازحد یا کم دیده است؟
- آیا دمای رنگ صحیح است؟
- آیا سوژه واضح است؟
- آیا لازم است عکس دیگری از همان زاویه بگیرم؟
- آیا لازم است همافقی و هم عمودی عکس بگیرم؟
سخن پایانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد عکاسی حرفهای میتوانید به ویکیپدیا مراجعه کنید.
اگر قصد خرید و فروش دوربین خود را دارید میتوانید به سایت و یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید.
منبع: کتاب در مسیر عکاسی حرفه ای نوشته تونی نورتراپ و ترجمه فرشید کرمی نوین.
ممنون از شما