نگهداری ماهی قرمز

نگهداری ماهی قرمز

ماهی قرمز کوچک یا همان ماهی طلایی از معمول‌ترین ماهی‌هایی است که در منزل می‌توان از آن‌ها نگهداری کرد. این حیوان کوچک خانگی که بسیار جذاب و دوست‌داشتنی است، در صورت مراقب مناسب می‌تواند تا چند سال در کنار ما در منزل زندگی کند؛ اما متأسفانه به خاطر قیمت ارزان آن، اغلب توجه لازم به آن نمی‌شود و در شرایط نامناسب نگهداری می‌گردد، لذا بیش از چند ماه عمر نمی‌کند. باید دانست که قیمت ارزان این ماهی‌های زیبا نباید با ارزان بودن جان این موجودات زیبا اشتباه گرفته شود. لذا لازم است برای فراهم آوردن شرایط مناسب زندگی آن‌ها، مواردی را رعایت کنیم. در این مقاله قصد داریم در مورد نگهداری ماهی قرمز صحبت کنیم.

تاریخچه

ماهی قرمز نماد برج (حوت) یا برج ماهی در گاه شماری شمسی برجی است. حوت صورت دوازدهم از صورت فلکی منطقه‌البروج است که در نیم‌کره شمالی آسمان به شکل ماهی تجسم شده و در اصطلاح گاه‌شماری برج دوازدهم از برج‌های دوازده‌گانه پس از دلو و پیش از حمل برابر اسفند است.

ماهی قرمز که تاریخچه ۲۵۰۰ ساله را پشت سرنهاده به‌عنوان قدیمی‌ترین ماهی خانگی و زینتی به شمار می‌آید در روزهای پایانی سال در دست پیران، جوانان و کودکان مشاهده می‌شود؛ زیرا همه معتقدند که وجود ماهی نشانه برکت و پیروزی و سرزندگی است.

در این میان، استقبال مردم از ماهی قرمز بیش از ماهی سیاه است زیرا قرمز نماد قدرت آرامش، تولد دوباره و نشانه‌ای از سرخی خورشید بوده و رنگ سیاه نشانه غم و اندوه، تاریکی و یادآور مرگ است.

علاوه بر آنکه رنگ زیبای این موجود آرامش را به انسان هدیه می‌دهد، تحرک و شور و شوقش باعث تحرک و شادابی کودکان نیز می‌شود.

آب از مهمترین نکات مربوط به نگهداری ماهی قرمز

ازآنجایی‌که ماهی در تمام طول عمر خود در آب هست، لذا لازم است آبی که برای زندگی آن انتخاب می‌کنیم دارای شرایط مناسب زندگی باشد.

معمولاً استفاده از آب شهری مشکل خاصی برای ماهی‌های قرمز ایجاد نمی‌کند؛ اما قبل از کنار گذاشتن آب برای ظرف ماهی، بگذارید یک دقیقه آب از شیر برود. این کار باعث می‌شود برخی مواد شیمیایی که احتمالاً در لوله رسوب‌کرده‌اند بیرون بروند.

برای اطمینان از خارج شدن موادی مانند کلر، باید قبل از عوض کردن آب ماهی‌ها، بگذارید که آب به مدت یک شبانه‌روز در ظرف بماند و بعد ماهی را داخل آن بیندازید.

همچنین این عمل باعث می‌شود که آب دمای محیط را گرفته و تغییر آن برای ماهی‌ها خطری در برنداشته باشد.

هرگز نباید اجازه دهید که آب ظرف ماهی‌ها کثیف شود، این کار می‌تواند باعث بیماری، کوتاهی عمر و درنهایت مرگ آن‌ها شود. شما باید در طول هفته یک یا دو بار آب ظرف ماهی‌ها را عوض کنید.

برای تعویض آب تنگ ماهی، هرگز آب را یک‌دفعه عوض نکنید، بلکه با آرامش کامل، نیمی از آب ظرف را خالی کرده و سپس کم‌کم آب خالی‌شده از ظرف را با آبی که از یک روز قبل نگه‌داشته‌اید (برای خارج کردن کلر آب) جایگزین کنید.

درهرصورت باید سعی کنید که کمترین استرس را به ماهی‌های کوچک منتقل کنید.

توجه به آب ماهی قرمز
توجه به آب ماهی قرمز

با خواندن مقاله زیر در مورد بیماری‎‌های ماهی‌ها بیشتر بدانید:

بیماری‌های ماهی

غذا، دما و نور

ماهی‌های قرمز کوچک، حیوانات بسیار سخت‌جانی هستند و هر چیزی را می‌خورند. لذا به‌راحتی می‌توانید در شرایطی که غذای مناسب در دسترس ندارید از خرده‌های نان، شیرینی و غیره به مقدار کم به‌عنوان غذا به آن‌ها بدهید؛ اما اگر در نگهداری ماهی قرمز مبتدی هستید به شما پیشنهاد می‌شود از غذاهای آماده آن‌ها که ارزان‌قیمت هم هست تهیه کنید.

فقط مطمئن باشید که غذایی را که می‌خرید مربوط به ماهی قرمز یا Goldfish هست. ماهی‌ها نیز مانند انسان به پروتئین، ویتامین و غیره برای رشد و زندگی نیاز دارند.

در ارتباط با غذا دادن باید دقت کنید که دادن زیاد غذا به آن‌ها و ماندن آن‌ها در ظرف باعث آلودگی آب‌شده و برای ماهی‌ها خطراتی به همراه خواهد داشت. سعی کنید به مقدار بسیار بسیار کم، در سه نوبت غذایی همانند خودتان به آن‌ها غذا دهید و مقدار آن باید به‌گونه‌ای باشد که غذای اضافی در آب نماند.

بهترین دما برای زندگی این ماهی‌ها از حدود ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد هست. دمای محیط هرگز نباید به‌طور ناگهانی تغییر کند؛ اما تغییر تدریجی و ملایم دمای محیط یا آب برای آن‌ها قابل‌تحمل هست.

ماهی‌های قرمز کوچک نیز همانند سایر حیوانات یا گیاهان احتیاج به نور خورشید دارند. محل نگهداری ماهی قرمز باید به‌گونه‌ای باشد که تغییر روز و شب در آن احساس شود. هرگز آن‌ها را در زیر نور مستقیم و شدید آفتاب قرار ندهید.

سایر شرایط نگهداری ماهی قرمز

ریختن شن یا ماسه کف ظرف می‌تواند حس بودن در منزل را برای این ماهی‌ها بیشتر کند.

دقت کنید که بیش از دو یا سه سانتیمتر ارتفاع ماسه کف ظرف نباشد، چراکه در غیر این صورت می‌تواند محیط خوبی برای رشد خزه و باکتری‌ها باشد.

همچنین نباید از ماسه‌ایی استفاده کنید که لبه‌های تیز داشته باشد و باعث زخمی شدن ماهی‌ها شود.

در این رابطه هرگز از ماسه‌های رنگ‌شده استفاده نکنید. حداقل روزی دو نوبت یک‌دقیقه‌ای به رفتار ماهی‌های خود توجه کنید. به‌این‌ترتیب می‌توانید حرکت‌های غیرمعمول آن‌ها تشخیص دهید.

در صورت بروز مشکل در رفتار آن‌ها اگر علاقه‌مند باشید می‌توانید از متخصصین نگهداری ماهی برای درمان آن‌ها مشورت بگیرید؛ اما مطمئن باشید اگر موارد بالا را رعایت کنید مشکل خاصی برای آن‌ها پیش نخواهد آمد.

شرایط نگهداری ماهی قرمز
شرایط نگهداری ماهی قرمز

به‌هیچ‌عنوان ماهی تازه خریداری‌شده را درون آکواریومی که ماهی‌های دیگر درون آن زندگی می‌کنند، قرار ندهید. شاید این ماهی تازه خریداری‌شده بیماری خاصی داشته باشد که پس از گذشت چند روز مشخص شود.

ازاین‌رو سعی کنید ماهی تازه خریداری‌شده را به مدت چند روز درون یک ظرف به‌صورت جداگانه نگهداری کنید تا در صورت بیمار بودن شما مطمئن شوید که ماهی‌های درون آکواریوم‌تان به این بیماری دچار نمی‌شوند.

معمولاً طول دوره قرنطینه بین دو الی سه هفته است. در این مدت اگر ماهی شما از قبل مریض باشد، مشکلات خود را بروز می‌دهد.

عدم خرید ماهی‌های بیمار و آسیب‌دیده

یکی از عمده‌ترین دلایل مرگ‌ومیر زود ماهی‌های قرمز پس از خرید این است که در هنگام خرید، ماهی بیمار و یا آسیب‌دیده را خریداری می‌کنند.

توجه داشته باشید شاید در هنگام خرید ماهی‌های قرمز این نکته کاملاً مشهود نباشد، اما پس از چند روز از خریداری آن‌ها علائم بیماری هویدا می‌شود.

برای اینکه ماهی آسیب‌دیده نخرید یک روش آسان در پیش دارید؛ فقط کافی است به‌ظاهر ماهی توجه کنید. البته از خرید ماهی‌هایی که خیلی آرام شنا می‌کنند، جدا خودداری کنید.

شاید در هنگام حمل‌ونقل این‌گونه ماهی‌ها از درون دچار آسیب‌دیدگی شده باشند که در ظاهر قابل‌شناسایی نباشد.

یک نکته بسیار مهم درباره نخریدن ماهی‌های بیمار این است که اگر فروشنده از یک ظرف بزرگ، ماهی قرمزی برای شما انتخاب می‌کند، دقت کنید ماهی قرمز بیمار و یا مرده‌ای درون آب و یا روی آب نباشد.

این نکته می‌تواند دلیلی بر آلوده بودن ظرفی باشد که ماهی درون آن نگهداری شده است. درنتیجه شما با خریداری یک ماهی به‌ظاهر سالم پس از چند روز با یک ماهی بیمار روبه‌رو می‌شوید؛ که این بیماری ممکن است پس از گذشت چند روز باعث مرگ ماهی قرمز شود.

توجه به ماهی‌های بیمار
توجه به ماهی‌های بیمار

نکته مهم

نکته‌ی مهمی که در رابطه با نگهداری ماهی قرمز باید در نظر بگیرید این است که از یاد نبرید بسیاری از ماهی‌های آکواریومی، سازگاری و همزیستی با ماهی قرمز را ندارند.

این‌گونه ماهی‌ها می‌توانند باعث مرگ ماهی قرمز شوند. ازاین‌رو تا مطمئن نشدید به‌هیچ‌عنوان ماهی قرمز را با دیگر ماهی‌های آکواریومی درون یک آکواریوم قرار ندهید. چراکه این عامل می‌تواند آلودگی‌هایی را از ماهیان دیگر به ماهی قرمز منتقل کند.

دیده‌شده است که برخی بیماری‌ها در یک موجود تأثیری ندارد، ولی همان بیماری باعث تلف شدن نوع دیگر از موجودات زنده می‌شود.

مضرات نگهداری ماهی قرمز درون تنگ‌های شیشه‌ای کوچک

ماهی‌های قرمز با توجه به زیبایی خاصی که دارند، معمولاً برای اینکه خوب دیده شوند، درون تنگی کوچک که خاصیت بزرگ کنندگی نیز دارند، قرار داده می‌شوند.

از یاد نبرید ماهی‌های قرمز می‌توانند رشد چشم‌گیری داشته باشند و وجود چنین ظرف‌هایی برای رشدشان بسیار کوچک خواهد بود.

این ماهی با توجه به دفع زیادی که دارد خیلی زود فضای داخلی تنگ آب را آلوده می‌کند و این آلودگی می‌تواند باعث مرگ ماهی شود.

ماهی قرمز برای ادامه بقاء به آب رقیق و زلال نیاز دارد. وقتی مدفوع و دیگر ترشحات ماهی درون تنگ آب می‌ریزد، فضای کوچک تنگ‌های ماهی کدر و آلوده می‌شود و این امر به ضرر ماهی تمام می‌شود.

از یاد نبرید هرچقدر مدفوع ماهی بیشتر در آب بماند، تولید مواد شیمیایی در آب بیشتر می‌شود و این مواد شیمیایی قادرند باعث مریضی و حتی مرگ ماهی قرمز شوند.

اگر دوست دارید ماهی قرمز شما عمر طولانی داشته باشد، باید به فکر یک مکان بزرگ‌تر برای پرورش آن‌ها باشد.

نکته

همان‌طور که در بالا ذکر شد؛ تنگ‌های کوچک خیلی زود آلوده می‌شوند.

این آلودگی می‌تواند محیط خوبی برای رشد انواع باکتری و میکروب آبزی را فراهم کند، درنتیجه ماهی درون آن به‌شدت در معرض آلوده شدن به این باکتری‌ها و میکروب‌ها، قرار می‌گیرد و خیلی زود بیمار و نابود می‌شوند.

اگر قرار است که ماهی قرمزتان را درون تنگ‌های شیشه‌ای قرار دهید، بعد هر بار عوض کردن آب درون تنگ‌های را به‌خوبی بشویید تا مواد آلاینده نابود شوند. درهرصورت در اولین فرصت ماهی قرمزتان را به یک مکان بزرگ‌تر انتقال دهید تا بیشتر زنده بماند.

مضرات نگهداری ماهی قرمز درون تنگ‌های شیشه‌ای کوچک
مضرات نگهداری ماهی قرمز درون تنگ‌های شیشه‌ای کوچک

نکات کلی و مهم در نگهداری از ماهی قرمز

  • در صورت مشاهده تغییر در ظاهر و رفتار ماهی می‌بایستی با دکتر دامپزشک مشورت کرد.
  • مراقب مشکلات انگلی ماهی‌های قرمز مانند بیماری سفیدک باشید.
  • از دست زدن کودکان و افراد حساس دارای سابقه آلرژی به ماهی جلوگیری کنید.
  • پس از تماس با ماهی دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
  • در صورت رفتن به مسافرت و یا ترک منزل ماهی‌ها را در اماکن محصور مجاز مشخص‌شده رهاسازی کرده و یا به اقوام خود داده و یا به آکواریوم دارها تحویل نمایید.
  • برای بیشتر زنده ماندن ماهی دهانه تنگ نگهداری ماهی باید گشاد باشد.
  • در صورت ا
  • مکان ماهی قرمز را حتماً در یک آکواریوم با تجهیزات مناسب نگه‌داری کنید زیرا نگهداری در تنگ میزان عمر ماهی را کاهش می‌دهد.
  • آکواریوم‌ها و یا تنگ‌های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه‌ها و یا داخل آشپزخانه نگهداری نکنید.
  • کمی سنگریزه کف تنگ ماهی بریزید زیرا علاوه بر زیبایی به خنثی‌سازی آمونیاک در آب کمک می‌کند، پیش از استفاده سنگریزه‌ها را زیر شیر آب بشویید.

سایر نکات در رابطه با خرید و نگهداری

  • کمترین تعداد ماهی با کوچک‌ترین سایز ممکن را انتخاب کنید.
  • هر هفته یا حتی دو بار در هفته با توجه به تعداد ماهی‌ها و میزان کثیفی تنگ ماهی تمیز شود.
  • تنها برای یک بارو یک روز در میان به ماهی قرمز خود غذای مخصوص گیاهی و حیوانی دهید و اگر مواد غذایی در پنج دقیقه خورده نشد آن را از روی سطح ظرف خارج کنید.
  • اگر برای یکی دو روز فراموش کردید که به آن‌ها غذا دهید، جای نگرانی نیست زیرا ماهی قرمز بدون غذا برای یک هفته به‌راحتی دوام می‌آورد.
  • عدم ایجاد استرس، تغذیه مناسب از نکات بسیار مهم در نگهداری ماهی قرمز است.
  • خوردن بیش‌ازحد غذا می‌تواند برای ماهی‌های قرمز مشکلات شدید گوارشی به وجود آورد که این مشکلات ناشی از پرخوری می‌تواند باعث مرگ آن‌ها شود پس بیش‌ازاندازه مجاز به آن‌ها غذا ندهید.

سخن پایانی

به پایان مقاله نکات نگهداری ماهی قرمز رسیدیم؛ امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.

اگر قصد خرید و فروش انواع حیوانات خانگی را دارید می‌توانید به سایت و یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید و درخواست خرید خود را اعلام نمایید.

9 دیدگاه دربارهٔ «نگهداری ماهی قرمز»

  1. یه ماهی قرمز داشتم که بمرور سفید شده میخواستم بدونم چرا.هم غذاش خوبه هم نور کافی میبینه هفته ای یبارم آبشوعوض میکنم.ممنون.

  2. ببخشید این سوال رو داخل کامنت قبلی فراموش کردم ..اینکه تولید مثل ماهی قرمز در چه وقت انجام میشه؟ مراقبت ها یا غذای خاصی باید بهشون بدم؟ کلا من چطوری زیادترشون کنم؟

  3. من هر سال عید تعداد خییییلی زیادی ماهی قرمز می خرم..خیلی عاشقشونم. ولی نمیدونم غذای ماهی قرمز چیست؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *