خودروها یکی از اصلیترین وسایل روزمره هستند که همه ما از آنها استفاده میکنیم. آیا فکر میکنید خودروها همیشه بدین شکل و با این تجهیزات بودهاند؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با اختراعات صنعت خودرو که باعث پیشرفت این صنعت شدند آشنا شویم.
کمربند ایمنی
یکی از بهترین و مهمترین اختراعات صنعت خودرو که جان هزاران نفر را نجات داده است، کمربند ایمنی است.
کمربندهای ایمنی با در برگرفتن راننده در تصادفات شدید، از برخورد راننده، با فرمان و قسمتهای سفت داشبورد خودرو جلوگیری میکنند.
اما این اختراع جالب و کاربردی، اولین بار از کجا آمد؟ در ادامه با واسط پت همراه باشید.
برای اولین بار در اواخر قرن ۱۸ میلادی، مهندسی انگلیسی از کمربند ایمنی برای حفظ جان خلبانان استفاده کرد. علاوه بر آن در سال ۱۸۸۵ آقای ادوارد جی کلاگهورن در نیویورک بری امنیت بیشتر مسافران از کمربند ایمنی استفاده کرد. در سال ۱۹۵۴ برای اولین بار کمیته SAE ورزشی آمریکا شرکتت کنندگان مسابقات اتومبیلرانی را ملزم به استفاده از کمربند ایمنی کرد.
پیشرفت واقعی کمربند ایمنی در سال ۱۹۵۸ اتفاق افتاد. در این سال مهندس سوئدی نیلز بوهلین کمربندهای ایمنی سهنقطهای را اختراع کرد. تا قبل از آن زمان کمربندهای ایمنی از نوع دونقطهای بودند که امنیت کمتری نسبت به مدلهای سهنقطهای داشتند. این کمربندها برای اولین بار در خودروهای شرکت ولوو استفاده شدند و بعدازآن دیگر خودروسازان نیز دست به استفاده از کمربند ایمنی زدند.
کیسه هوا
ایربگ یا همان کیسه هوا یکی از اختراعات صنعت خودرو است که جان بسیاری از افراد را نجات داده است. کیسههای هوا در زمان وقوع تصادف در کسری از ثانیه مانند بادکنک باد میشود و باعث جلوگیری از آسیب شدید راننده و سرنشینان میشود. تحقیقات نشان داده است استفاده از کمربند ایمنی در کنار ایربگ در تصادفات احتمال تلفات را به ۸ درصد کاهش میدهد.
بیشتر افراد فکر میکنند شرکت مرسدس بنز اولین بار از ایربگ در خودروهایش استفاده کرده است؛ اما اینطور نیست.
اولدزموبیل آمریکا در سال ۱۹۷۳ کیسه هوا را بهعنوان یک آپشن در اختیار خریداران مدل تورنادو (Toronado) قرارداد. البته این آپشن باقیمت ۲۵۰ دلاری در آن روزها بسیار گرانقیمت بود و آنقدرها هم خوب کار نمیکرد، جایی که تنها هزار سفارش برای آن ثبت شد.
اولین ایربگ واقعاً کاربردی در سال ۱۹۸۱ توسط بنز روی مدلهای خانواده کلاس S معرفی شد.
در سال ۱۹۹۴ ولوو با معرفی کیسه هوای پردهای کناری روی مدل ۸۵۰ Volvo راهی تازه در این بخش گشود.
آنها دو سال بعد، کیسه هوای مخصوص زانو را هم به بازار فرستادند.
در ۲۰۰۹ نیز فورد ایده کیسه هوای بهکاررفته روی کمربند ایمنی را در مدل فیوژن به مرحله تولید رساند.
سوئدیها بازهم پیشتاز بودند و در سال ۲۰۱۱ برای ولوو V40 نخستین کیسه هوای مخصوص عابرین پیاده را معرفی کردند.
در این مدل بهمحض برخورد، با باز شدن کیسه هوا درپوش موتور بالا میاید تا ضربه تصادف را جذب کند و شخص پیاده آسیب کمتری ببیند.
کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)
از دیگر اختراعات صنعت خودرو کنترل پایداری الکترونیکی (ESP) است.
این اختراع بعد از کمربند ایمنی بیشتر نقش را در ارتقا امنیت خودروها بر عهده داشته و نکته جالب اینکه بهصورت تصادفی ساخته شد.
در سال ۱۹۸۹ وقتی مهندس محصول مرسدس بنز آقای Frank Wemer Mohn در حال آزمایش مدل کلاس E جدید (W124) بود. در حین انجام تست با یک ترمز شدید از جاده منحرف و خارج شد.
وی درحالیکه منتظر تیم امداد بود به این فکر افتاد که آیا میشود کاری کرد که ماشین از مسیر خارج نشود. در همین حال این ایده به ذهن او رسید که با استفاده از سنسور ABS توزیع نیرو را جوری تنظیم کند که ماشین منحرف نشود.
خوشبختانه مدیران بنز از این ایده استقبال کردند. طولی نکشید که الگوریتمهای لازم برای محاسبه سرعت و قدرت ترمزها برای ایجاد یک توقف پایدار توسعه پیدا کرد.
آنها چندین سنسور به سامانه ضد قفل اضافه کردند و درنهایت، یک سنسور ژیروسکوپی برای بررسی تعادل وسیله حول محور طولی اضافه شد.
در سال ۱۹۹۲ مرسدس با همکاری بوش، سامانه کنترل پایداری جدید خود را برای نخستین بار روی مدل CL500 روانه بازار کرد. این فناوری بسیار موفق بود؛ به همین دلیل در سال ۲۰۱۱ قانونی تصویب شد که تمام خودروهایی که به اروپا میایند باید ESP داشته باشند.
کروز کنترل تطبیقی (ACC)
از دیگر اختراعات صنعت خودرو ، میتوان به کروز کنترل تطبیقی اشاره کرد.
فناوری کروز مخصوصاً در زمان حرکت اتوبانی یک موهبت بینظیر است.
مدلهای جدید که از توانایی تطبیقی برخوردارند. این فناوری حس راحتی را دوچندان میکنند؛ زیرا در آنها، ماشین شما سرعت خود را بهصورت خودکار با خودروی جلویی تنظیم میکند. علاوه بر آن هرگاه لازم باشد سرعت خواهد گرفت و در صورت نیاز ترمز میکند.
بخش اصلی این فناوری رادارهای برد بلند، هستند که معمولاً روی بخش مرکزی جلوپنجره و یا در مواردی در پشت آینه عقب سوار میشوند.
ترمز اضطراری خودکار (AEB)
یکی از مهمترین اختراعات صنعت خودرو ترمز اضطراری خودکار (AEB) است.
سامانه ترمز خودکار اضطراری برای نخستین بار حدود یک دهه پیش روی اتومبیلهای ولوو مشاهده شد.
در مدلهای اولیه، از یک سنسور تصویری حرارتی مادونقرمز استفاده میشد که بهمحض احساس خطر سرعت خودرو را کم میکرد. این فناوری شانس برخورد و یا آسیب حاصل از آن را به شکل قابلتوجهی کاهش میداد.
مدلهای جدید این فناوری که در مرسدس بنز کلاس S شاهد آن هستیم، از مجموعهای شامل دوربینهای استریو، فاصلهسنجهای لیزری تشکیلشدهاند. مدلهای جدید آنچنان پیشرفت کردهاند که حتی در سرعتهای بالای نیز در صورت پیشبینی خطر برخورد، بهصورت خودکار فرایند ترمز گیری را آغاز میکند.
رانندگی خودکار
این فناوری جدید نقش محوری در بازار دهه ۲۰۲۰ بازی خواهد کرد.
برندهای بزرگی مانند مرسدس، آئودی ب ام و، ولوو تسلا همین حالا تا اندازه قابلتوجهی توانایی رانندگی خودکار را به اتومبیلهای خود اضافه کردهاند.
در حال حاضر آئودی برای مدل A8 خود رانندگی خودران با سطح توانایی ۳ Level را ارائه میکند. Level 3 به معنای بینیازی آن، از هرگونه دخالت کنترلگر انسانی در پیمایشهای اتوبانی، جادهای و از همه مهمتر ترافیکهای شهری است.
این سدان بزرگ آلمانی میتواند تا سرعت ۴۰ کیلومتر بر ساعت نیز در داخل شهر بهصورت کامل خودران حرکت کند. علاوه بر آن خط حرکتی خود را عوض کرده و تابلوهای کنار جاده را بخواند و بهصورت خودکار بر اساس آنها تصمیمگیری کند.
پیشرانه دیزل
یکی دیگر از اختراعات صنعت خودرو پیشرانه دیزل است.
مهندس بزرگ المانی Rudolf Diesel پیشرانههای با احتراق بر پایه تراکم را در سال ۱۸۸۳ معرفی نمود. بااینوجود، تا پیش از مرسدس بنز ۲۶۰D مدل ۱۹۳۶ هیچکس از آن روی اتومبیلهای سواری استفاده نکرد بود. پیشرانه بهکاررفته نمونه ۴ سیلندر تنفس طبیعی بود که میتوانست ۴۵ اسب بخار نیرو تولید کند.
مصرف سوخت آن بهمراتب کمتر از نمونههای مشابه بود و با یکمرتبه پر کردن باک، میتوانست ۴۰۰ کیلومتر پیمایش کند.
از آن روزبه بعد، دوران طلایی دیزل آغاز شد. در دهه ۱۹۸۰ سازندگان آمریکایی شروع به سوار کردن توربو شارژر روی پیشرانههای گازوئیل سوز خود کردند. بهمرور پیشرانههای دیزلی بسیار پیشرفت کردند و عملکردشان بهتر شد.
بااینوجود ستاره بخت این فناوری، این روزها بهآرامی در حال خاموش شدن است و مشکلات مربوط به آلاینده بودن آنها دردسرساز شده است.
فرمانپذیری چهارچرخ
یکبار دیگر در اینجا هم نام مرسدس بنز بهعنوان پیشتاز مطرح میشود.
آنها در اوایل سال ۱۹۳۶ میلادی، خودروی ترابری نظامی ۱۷۰ VL با توانایی فرمان پذیری معکوس دو محور را به دنیا معرفی کردند.
حرکت برعکس چرخها در اکسل جلو عقب، قطر دایره پیچ را بهشدت کاهش میدادند. هرچند این فناوری قبل از سال ۱۹۸۸ و معرفی آن با سامانه کنترل الکترونیکی در Honda Prelude روی ماشینهای سواری به بازار ارائه نشد.
در دهه ۱۹۹۰ نیز سیتروئن، مدل ۲ را معرفی کرد که به لطف توانایی بالایی که در تنظیم کمکفنرهای عقب خود داشت، میتوانست با سرعت بیشتری بپیچد.
سالها بعد رنو از این مفهوم در مدل Laguna GT مدل ۲۰۰۷ بهره برد. در حال حاضر برخی از سوپر اسپرتها مانند پورشه ۹۱۱ از فناوری فرمان پذیری هر دو محور برای ارتقا چسبندگی و سرعت خود در پیچها استفاده میکنند.
تهویه مطبوع
یکی دیگر از اختراعات صنعت خودرو تهویه مطبوع است.
تهویه مطبوع برای اولین بار در سال ۱۹۳۳ رونمایی شد. البته نمونه اولیه مشکلات خاص خودش را داشت.
سامانه کمپرسور آنقدر بزرگ بود که تمام صندوقعقب را اشغال میکرد و تنها دو حالت روشن و خاموش داشت.
خوشبختانه این فناوری در سالهای اخیر پیشرفت خارقالعادهای داشته تا جایی که در نمونه جدید، امکان تعیین دما و جریان هوا بهصورت اختصاصی برای هر سرنشین را هم فراهم کردهاند.
سامانه حرکتی چهارچرخ متحرک
اولین ماشین چهارچرخ متحرک غیرافرود تاریخ، آئودی نبود بلکه Jensen FF مدل ۱۹۶۶ بود. و گیربکس این مدل بهصورت پیشفرض ۳۷ درصد از گشتاور را به محور جلو ۶۳ درصد باقیمانده را به محور عقب ارسال میکرد.
برای سالها این مدل، سنگ محک عملکرد اتومبیلها در جادههای برفی و بارانی بود.
در سال ۱۹۸۰ راننده Audi Quattro با ماشینی که چهارچرخ متحرک داشت در تمامی ۸ مرحله رالی پرتغال پیروز شد.
در حال حاضر نمونههای هیبرید فراوانی از ایده قرار دادن هرکدام از موتورها روی یکی از محورها استفاده میکنند.
نمونههای الکتریکی با موتور داخل چرخ نیز این فناوری را وارد مرحله کاملاً جدیدی کردهاند.
سخن پایانی
به پایان مقاله اختراعات صنعت خودرو رسیدیم. ما در این مقاله تلاش کردیم فناوریهایی که باعث راحتی و آسایش هنگام رانندگی شدهاند را به شما بگوییم. امیدوارم اطلاعات گفتهشده در این مقاله برای شما مفید بود باشد و از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
اگر شما قصد خرید و فروش خودروی موردنظر خود رادارید میتوانید به اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید و بدون دردسر و راحت این کار را انجام دهید.