در سال ۲۰۱۸ شرکت هواپیمایی Qantas استرالیا اولین پرواز مستقیم و بدون توقف بین استرالیا و اروپا را برقرار کرد که پروازی ۱۷ ساعته بود. امکانات مناسب این نوع پروازهای طولانی تنها از دست سازندگان هواپیماهای پهنپیکر نظیر بوئینگ و ایرباس برمیآید که دهها سال روی نوآوریهای هواپیماهای مسافربری شامل کاهش مصرف سوخت با طراحی شکل بالها و کاربرد مواد مستحکم و سبکتر کارکردهاند. البته فقط سرپا نگهداشتن یک هواپیما به مدت یک روز مهم نیست، بلکه رضایت مسافران در کابین تنگ و محدود هواپیما، مهمترین امر در پروازهای طولانی است. در این مقاله علاوه بر معرفی امکانات هواپیماهای مسافربری در آینده، اشاره ای به هواپیمای پهنپیکر نیز میکنیم.
تسهیل جهت تأمین فضای نشستن
یکی دیگر از امکانات هواپیماهای مسافربری تسهیل جهت تأمین فضای نشستن میباشد. در پروازهای اکونومیک، هر مسافر در هواپیما حداقل به یک صندلی با متوسط عرض ۴۴ سانتیمتر برای نشستن نیاز دارد. تحقیقی از مرکز خواب لندن (LSC) نشان میدهد که افزایش عرض صندلی هواپیما از ۴۴ به ۴۶ سانتیمتر حدود ۵۳ درصد کیفیت خواب مسافران را افزایش میدهد. شرکتهای هواپیمایی امروزه به دنبال راهی هستند تا فضای بیشتری را برای جلوی پای مسافران فراهم کنند و یک روش، استفاده از اسفنجهای باریکتر برای پشتی صندلیها است.
عرضهی خوراکیهای بهتر از امکانات هواپیماهای مسافربری در آینده
شرکت هواپیمایی کانتاس ضمن همکاری با متخصصان علوم تغذیه در حال طراحی مناسبترین منوی غذایی برای مسافران خود در طی ۱۷ ساعت پرواز از شهر Perth استرالیا به لندن هستند. غذاهایی مقوی، تازه و مملو از آب مانند خیار، توتفرنگی، کرفس و سبزیهای برگدار که نیاز مسافران به آب را برطرف میکنند و خستگی و سردرد آنها را کاهش میدهند. شرکت هواپیمایی سنگاپور منوی غذایی خود را برای مسافرت ۱۸ ساعته سنگاپور به نیویورک مجدداً اصلاحکرده است. غذاهای کمنمک باعث تشنه نشدن بیشازحد مسافران خواهد بود و وعدههای با کربوهیدرات حداقل، باعث تنظیم قند خون مسافران خواهد شد. این شرکت گلکلم را جایگزین سیبزمینی نموده که نمک کربوهیدرات کمتری دارد.
تأمین هوای مناسب در کابین
بعد از یک پرواز طولانی، خسته و درمانده میشوید. دلیل آن کمبود اکسیژن و رطوبت در ارتفاع بالاتر از ۲۴۰۰ متر بوده و قلب و ریه مسافران برای رساندن اکسیژن کافی به بدن باید بیشتر و سختتر کار کنند. پمپ کردن هوا و اکسیژن به درون کابین، باعث وارد آمدن فشار به نواحی ضعیف بدنه هواپیما مانند درها و پنجرههای کابین میشود، ولی شرکت بوئینگ با تقویت بدنه مدل ۷۷۷X مقاومت کابین آن را حتی برای فشار هوا تا ارتفاع ۱۸۰۰ متری تأمین کرده است.

هماهنگی در حین پرواز از امکانات هواپیماهای مسافربری در آینده
شاید یکی از آسانترین روشها برای بهبود بخشیدن به کیفیت پرواز طولانی، این باشد که به مسافر کمک کنند تا فراموش کند در حال پرواز است. در حال پرواز، سرعت اینترنت WiFi شرکت Netflix حداکثر ۱۵ مگابیت بر ثانیه است. شرکت ایرباس قصد دارد تا بهوسیله اصلاح و بهینهسازی ماهوارههای ارتباطی و ایستگاههای انتقال، سرعت اینترنت را در هواپیماهای خود را بهبود بخشد. حتی اگر سرعت اینترنت نتواند از دانلود و یا تماشای آنلاین فیلم پشتیبانی کند، مسافران میتوانند از برنامههای موسیقی، سرگرمی و بازی در جلوی صندلی خود استفاده کنند. ایرباس در حال آزمایش نمایشگرهای OLED و هدست های واقعیت مجازی (VR) در پروازهای طولانی خود است.
تنظیم نور کابین در نیمهشب
از دیگر امکانات هواپیماهای مسافربری در آینده میتوان به تنظیم نور کابین در نیمهشب اشاره کرد. ساعت زیستی مسافران در پروازهای طولانی به هم میخورد و معمولاً برنامه خواب آنها تنظیم نیست. بسیاری از خطوط هواپیمایی در سراسر دنیا از نورپردازی تمامرنگی برای شبیهسازی نور روز و کاربرد رنگهای روشنتر در کابین برای اجتناب از خستگی مجازی مسافران استفاده میکنند و رنگ صورتی را برای القاء نمودن زمان خواب ایشان به کار میبرند. شرکت ایرباس از ۱۷ میلیون ترکیب رنگ و روشنایی مختلف برای شبیهسازی نور روز و تاریکی شب استفاده میکند.
خوابیدن خدمه در محل کار از امکانات هواپیماهای مسافربری در آینده
برای مسیرهای طولانی در پرواز، نیاز به چندین خدمه هواپیما با شیفتهای متعدد و متناوب است. خلبانانی که شیفت کاری آنها به اتمام برسد، در زیر کابین خلبان و یا در قسمت بالای کلاس بیزینس (تجاری) میخوابند. همچنین خدمه مهماندار برای استراحت از تختخوابهای سفری پنهان در قسمت بالای آخرین ردیفهای کلاس اکونومی (اقتصادی) استفاده میکنند. ایرباس و بوئینگ فضایی پهن طویلتر و با ارتفاع مناسبتر را با پردههای عایق صوتی فراهم نمودهاند.
فضاهای تجاری و تفریحی
قسمت زیرین بدنهی بیشتر هواپیماها فضای بار مسافران است، ولی کمتر پیش میآید که فضای بار هواپیماها توسط پالتهای محموله و بار آنها پر شود؛ بنابراین در هواپیمای ایرباس A330 فضای خالی در محفظه بار آن به حدود ۱۰ مترمربع میرسد. شرکت ایرباس پیشنهادهای متعددی برای بهکارگیری این فضای مفید دارد، مثلاً درمانگاه هوایی، فروشگاه، زمینبازی کودکان، بازی کامپیوتری، باشگاه یوگا و دوچرخه ثابت و حتی مکانی با کاناپههای راحت برای استراحت مسافران.
در ادامه کمی در مورد هواپیمای پهنپیکر صحبت میکنیم.
هواپیمای پهنپیکر
تا به اینجا در مورد امکانات هواپیماهای مسافربری صحبت کردیم، حال میخواهیم کمی در مورد هواپیمای پهنپیکر صحبت کنیم. هواپیمای پهنپیکر یک هواپیمای بزرگ مسافربری است که در سالن مسافرین آن دو راهرو وجود دارد و در اصطلاح به آن هواپیمای دو راهرویی میگویند.

عموماً هواپیماهای مسافربری پهن پیکر، بدنهای با قطر ۵ تا ۶ متر دارند. در این نوع هواپیماها، در سالن اصلی، مسافران در ۷ تا ۹ صندلی در کنار یکدیگر مینشینند و در کل توانایی حمل ۲۰۰ تا ۸۵۰ مسافر را دارد. بزرگترین هواپیمای پهن پیکر جهان، دارای عرضی بیش از ۶ متر است و میتواند بیش از ۱۱ مسافر را در یک ردیف، پهلو به پهلو جای دهد.
هواپیماهای پهن پیکر بهصورت گستردهای برای حمل بار و دیگر کارهای خاص مورد استفاده قرار میگیرند. در مقابل، هواپیماهای مسافربری تنگ پیکر دارای قطری در حدود ۳ تا ۴ متر هستند و یک راهرو دارند و تعداد صندلیهای آنها بین ۲ تا ۶ عدد کنار هم است. هواپیماهای پهن پیکر در اصل برای بهرهوری بیشتر و در عین حال آسایش مسافران طراحی شدهاست. این هواپیماها به منظور انتقال هرچه بیشتر مسافران و در نتیجه سود و منفعت بیشتر گسترش یافتهاند. اینکه یک هواپیما چقدر مسافر را حمل کند، به شرکت هواپیمایی هم وابستهاست زیرا اندازه صندلیهای هواپیما را شرکت هواپیمایی تعیین میکند. برای مثال در پروازهای کوتاه مدت، تعداد صندلیها بسیار بیشتر است.
اپلیکیشن واسط کالا بستری امن برای خرید و فروش آنلاین و بدون دردسر.
منبع: ماهنامه نوآور
یعنی هوپیماها الان همچین امکاناتی رو ندارن؟
سفر با هواپیماهای فول امکانات که پارتیشن بندی شخصی برای مسافران دارن واقعا لذت بخشه.امیدوارم یک روزی تجربه اش کنم:)