تغذیه کبوتر

تغذیه کبوتر

تغذیه کبوتر یکی از مراحل مهم پرورش این پرنده است. در نوع و مقدار «دانه» و همچنین تمیز و بهداشتی بودن آن باید با دقت و نظم کاملی مراعات گردد.

در مورد نحوه تغذیه و نوع و مقدار آن در ذیل توضیح مشروحی خواهد آمد؛ ولی در مورد تمیزی و بهداشت آن باید توجه داشت که اولاً هنگام خریداری دانه سالم و تمیز و بدون هیچ آلودگی باشد. این آلودگی چه ازنظر حیوانات آفتی و موذی همراه دانه مثل پشه و شپش و غیره و چه ازنظر فضله موش و چه از نظر پاک و تمیز بودن دانه که قابل‌رؤیت هستند و گرفتن مشتی از آن و دقت در کف دست، می‌توان متوجه آن شد. برای اطمینان خاطر نیز بهتر است دانه را از مراکز معتبر و شناخته‌شده خریداری کرد.

انبار کردن در محل پرورش کبوتر نیز باید دانه را در جای گذاشت که از نظر خشکی و تمیزی و عدم نفوذ موش و یا حیوانات دیگر مطمئن باشد.

در اینجا بد نیست نکته مهمی را خاطرنشان کرد که عمده بیماری‌های کبوتر از دو منبع می‌آیند. یکی «آب» و دیگری «دانه» توجه به بهداشت آب دانه، ۹۹٪ از بیماری‌ها را جلوگیری می‌نماید.

طرز تهیه دانه مخلوط «MIX» برای تغذیه کبوتر

وزن دانه‌ها را برحسب پایه ۵ کیلوگرم شروع می‌کنیم و برحسب نیاز می‌توان این معادله را کم و یا زیاد کرد.

  • ارزن ۵ کیلو.
  • دانه ۵ کیلو.
  • قره ماش ۵ کیلو.
  • تخم آفتاب‌گردان سیاه از نوع ریز نیم کیلو.
  • تخم سفید آفتاب‌گردان ریز یک کیلو.
  • تخم جارو نیم کیلو.
  • شاهدانه درشت نیم کیلو.
  • ذرت ریز و یا خردکرده یک کیلو.
  • گاودانه دو کیلو.
  • جو یک کیلو (در مواقع جوجه‌کشی جو پوست‌کنده).

این دانه مخلوط به دلیل تنوع در مواد آن، شامل انواع مواد پروتئینی، مواد آلی ویتامین‌ها و مونترال‌ها بوده و برای تغذیه کبوتر چه جوجه باشد و چه بالغ در هنگام جوجه‌کشی بسیار ایده‌ال و مغذی است.

در موارد گوناگون به‌عنوان خورشت غذای کبوتر می‌توان از آن استفاده کرده و به‌سلامت حیوان‌ها و مقاومت آن‌ها در مقابل بیماری‌ها کمک نمود.

طریقه مصرف این مخلوط و دانه‌ای دیگر، تقریباً به شرح ذیل است که البته نظریه قطعی نبوده و هر کس بنا به سلیقه خود می‌تواند در نحوه تغذیه کبوتر تغییرهایی در آن به عمل نیاورد.

تهیه دانه مخلوط
تهیه دانه مخلوط

تغذیه کبوتر در هنگام جوجه کشی

در هنگام جوجه‌کشی برای تغذیه و رشد بهتر جوجه‌ها، مخلوط مذکور بهترین نوع تغذیه در حال حاضر در کشور است.

بهتر است یک‌بار در صبح و یک‌بار در عصر از این مخلوط در ظرف دانه خوری حیوان ریخته و اگر احیاناً بعد از سیر شدن حیوان، هنوز «دانه» در ظرف دان خوری اضافه مانده باشد از جلو حیوان برداشته شود.

این کار ازآن‌جهت است که اگر غذا در جلو حیوان بماند، به‌اصطلاح حالت شکم‌سیری به حیوان دست می‌دهد و میل چندانی به غذا پیدا نمی‌کند. ولی وقتی غذا در جلو حیوان نباشد و چندساعتی از غذا خوردنش بگذرد، به‌محض گذاشتن غذا در جلو حیوان، با حرص و ولع، به‌طرف دان حمله‌ور می‌شوند.

جوجه‌های جداشده از والدین

اگر این جوجه‌ها برای پرواز، اختصاص داده‌شده‌اند باید یک‌هفته‌ای بعد از جدا شدن از مادر، از همین مخلوط که حدود ۲۰٪ ارزن نیز اضافه‌شده است به جوجه‌ها داده‌شده و بعد از جان گرفتن حیوان، غذا تبدیل به ارزن تنها شده و به حیوان داده می‌شود. ولی اگر نظر به پرواز جوجه‌ها نبوده و منظور به‌اصطلاح (خواباندن) بوده، رشد و نمو و بهره‌برداری آن در آتیه به‌عنوان جوجه‌کشی باشد که اصطلاحاً (مایه) می‌گویند، این نوع دانه دادن را ادامه داده و به‌مرور ارزن آن را بیشتر می‌کنند و بعد از «تولد» کامل جوجه قاطی بزرگ‌تر و بالغ‌ها شده و از طریقه تغذیه بزرگ‌تر پیروی می‌کنند.

تغذیه کبوتر جاخواب

جهت تغذیه کبوتر «جا خواب» که اصطلاحاً به حیوان‌هایی می‌گویند که جهت پرواز نبوده و یا در انتظار فصل پرواز به سر می‌برند، بسته به سلیقه پرورش‌دهنده که تنها گندم می‌دهند، یا از مخلوطی از گندم و ارزن و یا گندم و جو استفاده می‌کنند.

می‌توانند مقداری از دانه مخلوط را به‌عنوان خورشت غذا و یا در اصل به جهت دست‌یابی حیوان به مواد متنوع و مورد لزوم حیوان به غذای روزانه‌اش اضافه کنند.

این دانه «مخلوط» MIX یک منبع غذایی بسیار عالی و کامل می‌باشد و شدت آن با افزودن، «قره ماش» و «ارزن»، کم و یا زیاد می‌شود.

تغذیه کبوتر جاخواب
تغذیه کبوتر جاخواب

بهداشت و پیگیری کبوتر

برای جلوگیری از بیماری‌ها که دشمن شماره یک کبوترها به‌حساب می‌آید، بهترین روش رعایت بهداشت و جلوگیری از شیوع بیماری‌ها است که خطر بیماری‌ها و درنتیجه مرگ‌ومیر حیوان‌ها را به حداقل ممکن می‌رساند جهت پیشگیری و بهداشت، رعایت نکاتی که در ادامه ذکر می‌شوند الزامی است:

تمیزی محل زندگی کبوتر

حدالمقدور، لانه کبوتر (گنجه) باید تمیز و دور از هر آلودگی و نم و رطوبت باشد. (رطوبت با فضله) محیط بسیار مناسبی برای رشد میکروب‌ها و ویروس‌ها است.

وجود حیوانات موذی مخصوصاً موش، عامل انتقال مرض بسیار بدی به نام «سمن این لا» است.

این بیماری باعث ورم مفصل حیوان در بال و پا شده و باعث فلج شدن حیوان می‌گردد و همچنین مفصل‌های گردن که به نام سرگیجه مشهور است.

تغذیه کبوتر در محیطی پاک

تغذیه کبوتر باید تمیز و بهداشتی باشد.

این خیال باطل که این‌یک حیوان است و فرقی نمی‌کند چه آبی بخورد و غذایش را هر جای آلوده‌ای، اساساً غلط بوده و کبوتر ازنظر آلودگی و گرفتاری در مقابل میکروب‌ها فرقی با انسان نداشته.

بلکه این حیوان ظریف و لطیف، به‌مراتب از انسان، ضعیف‌تر و آسیب‌پذیرتر است و چنانچه در قدیم به علت (آب آشامیدنی آلوده) که مردم می‌خوردند، به انواع بیماری‌های کچلی و آبله و سالک و غیره مبتلا می‌شدند و امروزه با آب سالم لوله‌کشی، دیگر آن اپیدمی‌ها وجود ندارند.

در مورد هر نوع حیوان مخصوصاً کبوتر نیز این امر صادق بوده و آب آلوده باعث بیماری‌های گوناگون و تلف شدن حیوان می‌گردد. چون آب یکی عوامل انتقال بیماری از یک کبوتر به کبوتر دیگر است، شستشوی ظرف آب و گذاشتن آب تمیز و هرروزه در مقابل آن‌ها، خطر ابتلا را به مقدار زیادی کاهش می‌دهد.

در مورد دانه نیز، باید غذای حیوان‌ها را در ظرف مخصوص (دانه خوری کبوتر) ریخته و جلوی‌شان قرارداد. یا اینکه اگر مجبور به دادن دانه درروی زمین شدیم، حتماً باید کف زمین تمیز و خشک باشد.

واکسن

واکسن یکی از پدیده‌های عالی برای جلوگیری از بعضی بیماری‌های واگیردار و شایع است.

در حال حاضر واکسن «نیوکاسل» و بعضی واکسن‌های دوگانه «نیوکاسل و آنفلوانزا» و غیره معمول هست که برای جوجه‌ها استفاده می‌شود. ولی واکسن‌های دیگر من‌جمله واکسن «سمن این لا» نیز وجود دارد که بعد از استفاده سه سال متوالی این بیماری، به‌طورکلی از گنجه برای همیشه خواهد رفت.

واکسن کبوتر
واکسن کبوتر

تقویت با تغذیه خوب کبوتر

تقویت کبوتر یکی از عوامل طبیعی است که حیوان را در مقابل بیماری‌ها مقاوم و مصون می‌کنند.

در این خصوص ضمن ارائه رژیم غذایی که در قسمت تغذیه عنوان گردید، تقویت حیوان با موارد ذیل نیز امکان‌پذیر است.

انواع ویتامین‌ها و مونترال‌ها که دربسته بندی مناسب در دارو فروشی دامپزشکی می‌توان یافت که همراه آب به حیوان داده می‌شود.

مواردی برای تغذیه کبوتر

کاهو را هرازگاهی توی ظرف قرار داده جلوی دید حیوان می‌شود قرارداد.

(گل شور) یکی از اساسی‌ترین مواد لازم است، برای همه مواقع تغذیه کبوتر، مخصوصاً در دوره تخم‌گذاری و هنگامه جوجه بزرگ کردن که از غذای روزانه واجب‌تر است.

طرز ساختنش به این صورت است که مقداری خاک رس تمیز تهیه‌کرده و برای هر یک‌مشت آن‌یک قاشق (نمک یددار) اضافه کرده، مخلوط می‌کنید.

سپس با مقدار کمی آب، حسابی به‌اصطلاح (ورز) می‌دهید.

گل حاصل‌شده را به‌صورت گلوله‌های توپ کوچک درآورده و همیشه در دسترس کبوترانتان قرار می‌دهید.

خاک رس سرشار از (کلسیم) بوده و نمک نیز سرشار از پتاسیم است؛ که هردو از موادهای ضروری حیاطی موردنیاز کبوتر است.

سیر را هرگز فراموش نکنید که خود سیر غیر از منافع گوناگون جهت سلامتی بدن کبوتر، یک ماده ضدعفونی‌کننده دستگاه گوارش و عامل بهبودی و پیشگیری قدرت حیوان است.

به‌جرئت می‌توان ادعا کرد در گنجه‌ای که سیر فراوان مصرف می‌گردد، مریضی وجود ندارد.

سیر را به دو روش می‌شود به حیوان داد، یکی سیر تازه را با هاون کوبیده با مقداری آب به‌اصطلاح «آب سیر» تهیه‌کرده و هرازگاهی در آب خوردن حیوان مخلوط کرد و دومی، بعدازآنکه روغن‌زیتون را مخلوط دان می‌کنیم پودر سیر را روی آن پخش کرده و به هم می‌زنیم.

سیر یکی از قوی‌ترین عامل جلوگیری از انواع بیماری‌ها می‌باشد که علاوه بر آن در شادابی و سلامتی حیوان نیز بسیار مؤثر است.

آبتنی

کبوتر، آب‌تنی را هم دوست دارد و هم‌جهت تمیزی و بهداشت به آن نیازمند است.

گاهاََ دیده‌شده، جوجه‌ای که هنوز قادر به خوردن دانه نیست در کنار تشت آب تلاش می‌کند به‌نوعی آب‌تنی کند.

بسیار لازم است حداقل هفته‌ای یک‌بار تشت آبی در محوطه زندگی حیوان‌ها قرار داده و با آب تمیز آن را پرکنید تا کبوترها در آن آب‌تنی که منظره بسیار تماشائی به وجود می‌آورند.

باید شرایط طوری باشد که این پرنده لذت برده و تن و بدن خود را مورد شستشو قرار بدهند.

ضروریست که در هنگام آب‌تنی مواظب باشید به‌محض اتمام آب‌تنی آب تشت را خالی کنید تا حیوان‌ها جهت خوردن از آن استفاده نکنند.

تغذیه کبوتر
آبتنی کبوتر

کلام آخر

به پایان مقاله تغذیه کبوتر رسیدیم. امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.

اگر قصد دارید حیوانات خانگی خود را بصورت راحت و سریع خرید و فروش کنید، اپلیکیشن واسط کالا بستری امن جهت انجام اینکار است.

منبع: کتاب کبوتر در ایران و جهان

56 دیدگاه دربارهٔ «تغذیه کبوتر»

  1. سلام کبوتر من دچار بیماری پوستی پا مثل تبخال یا تاول شده که وقتی پاکش کردم حالت عفونت داشت نمیدونم چه بیماری است از چه طریقی عکسش رو براتون بدم که ببینید لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم

  2. سلام
    من به کبوترام دون مخلوط میدم به همراه اون مقداری پودر سیر و زردچوبه و نمک با هم در آب حل میکنم ودر زمان غذا دادن به کبوترا از اون محلول روی دون ها میپاشم اتفاقا خیلی هم با ولع میخورند

  3. سلام
    کبوتر چاهی توی کوچه پیدا کردم
    نمیتونست پرواز کنه ترسیدم گربه بخورد
    آوردمش خونه نمی دونم چی بهش بدم
    بخوره می ترسم بمیره آب هم نمیخوره
    راهنماییم کنید لطفا

  4. من لگن هم گذاشتم پیش کبوتر ها ولیکن به هیچ عنوانی ابتنی نمیکنند. خودم هم ک مجبورشون میکنم خیلی اذیت میشند و سعی میکنند از اب بیایند بیرون. دلیلش چیه که تو این فصل گرما این دوجفت کبوتر من ابتنی را دوست ندارند

  5. سلام. یه سوال خواهشا جواب بدید. من به کفترام از این پلیت گاوی ها (کنسانتره) مسدم. واسشون ضرر نداره ؟

    1. سلام همانطور که مستحضرید پلت ها برای بالا بردن میزان رشد در مصارف صنعنتی تولید شده اند وهیچگاه نمی توانند جایگرین دائمی برای دانه های طبیعی شوند.

  6. ترجیحا آب خالی به پرنده ندید ، از چیزای طبیعی مثل پوست انار ، سیر ، جوش شیرین ، ترکیب دارچین و زردچوبه ، آب لیمو ، سرکه سیب ، پودر سیر ، آویشن ، قند ، تخم ترتیزک یا شاهی و… توی آب حیوان به مقدار مناسب استفاده کنید

  7. سلام برای کبوتر نر یا نر پرونی چه بدهم من ارزن گندم میدم ولی نمیدونم گندم رو زیاد کنم یا ارزن رو لطفا یاد دهید

  8. سلام..شما نوشته بودین کبوترا آبتنی کنن…ما هم رفتیم تشتی گذاشتیم .روزا اینا لذت می برند بیا و ببین..ممنون از مطلب خوبتون

  9. غذای کبوتر پرشی یا راعبی یا نمیدونم معمولای یکیه…فکر نکنم ایقد فرق کنه که همه تبادل اطلاعات میکنین..ولی بازم خوبه که همه تجربه هاشون میگن

  10. سلام علیک..ما که به کفترامون همه چی میدیم الان یکی دارم راعبی هست بعد غذای کبوتر راعبی چیه خب؟ همینایی به بقیه میدم دگه..سختش نگیرید

  11. سلام…دوستان توی تابستون
    غذای کبوتر در تابستان : ارزن +ذرت سفید به صورت محدود
    قره ماش. گاودانه. عدس ریز سبز در فصل گرم توصیه می شود
    گندم
    ذرت زرد

  12. دوستان بهترین غذای کبوتر در زمستان غلات مانند جو ، ذرت یا حبوباتی مانند عدس سبزیجات رنده شده مثل هویج ، کلم و سیب زمینی آب پز است. من یک برنامه غذایی برای پرنده هام ریختم و طبق اون پیش میرم…به شما هم توصیه می کنم انجامش بدین..متشکر از سایت

  13. در جواب به آقای محمد: بعضی از پا دردهای کبوترها بخاطر خیسی و رطوبت لانه است..یا لونه نزدیک باغچه ی و رطوبت باغچه آن ها را اذیت میکنه. بهتره یکم خاک با آهک را قاطی کنید و کف لونه بریزید و بکوبیدش تا صاف و یکدست بشن.این ترکیب رطوبت رو میگیره

  14. فروش غذای کبوتر داخل سایت واسط کالا با بهترین قیمت و کیفیت..بیایید و آگهی ما را ببینید..در صورت خرید فقط تماس لطفا

  15. سلام.
    من به کبوترم دونه مخلوط میدادم بعد الان یکی از زانو هاش ورم داره فشارش ک میدی مثل چربی خشک شد بیرون میاد که امروز سر بالش یکی دگ بود که اونم در اوردم
    چی باید بهش بدم ک خوب بشه
    با سپاس

    1. ” معمولا موارد اینچنین مشکلات عفونی مفصل ناشی از باکتری هایی مثل مایکو پلاسما و‌‌‌‌‌…. است ک بهتر است درمان انتی بیوتیکی صورت بگیرد”
      دکتر دامپزشک سامان جباری

  16. سلام..درباره ویتامینها خواستم بگم که امروزه ویتامین های زیادی اومده که شاید بهترین ویتامین برای کبوتر TNT هست که شاید به گوش خلی ها نخورده باشه که این مورد هم ویتامینه داره و هم آنتی بیوتیک …برای عفونت های حاد و در حد مرگ عالیه

  17. رفقا غذای کبوتر جوجه دار باید از ارزن، قره ماش، گاودونه، گندم، ذرت، نان بربری یا نان سنگک خشک بدون کپک باید باشد. اینها رو قاطی کنین و خیلی حواستون باشه زیادی ندین بهشون

  18. تغذیه کبوتر در زمستان باید به اندازه ی کافی دارای مزاج گرم باشد. زیرا فصل زمستان دارای طبع سرد است. و کبوتر به غذای گرم نیاز دارد

  19. چند روز پیش دنبال غذا برای کبوترم میگشتم که تبلیغی در واسط کالا دیدم با عنوان( تغذیه کبوتر پاکستانی ) جالب بود برام که برای هر نوع کبوتر یک تغذیه خاص در نظر گرفته بودند.

  20. توی تغذیه کبوتر پاکستانی خیلی باید دقت کنیم. توی این روزها دادن بادام بصورت پودر شده باعث تقویت سیستم تنفسی شون میشه

  21. من عاشق این کبوترای نوک قنارم. خداییش خیلی خوشکلن. لطفا در مورد تغذیه کبوتر نوک قنار هم مطلب بذارید. دلم میخواد به این نوک قنارام بیشتر برسم.

  22. نمیدونم درسته یا نه ولی شنیدم تغذیه کبوتر پرشی تنها یک وعده در بعد از ظهر هستش. و هم تخم جارو و تخم علف برای اونها مفیده ممنون مطلب خوبی بود.

  23. سلام؛ یه چیز جالب بگم براتون که کبوتر ها هم دارای طبع هستند. تغذیه کبوتر در زمستان باید به شکلی باشه که بیشتر به سمت طبع گرم بره. یعنی جو، که طبع سرد داره رو سعی کنید توی زمستون به کبوترهاتون ندین. ممنون از سایت خوبتون

  24. سلام اصطلاح (شکم سیری جالب بود)… کلا کبوترا حیوونای بامزه ای هستن … جدیدا پسرم کبوتر پلاکی خریده. ممنون میشم در مورد تغذیه کبوتر پلاکی و هم روش صحیح نگهداری از اون هم مطلب بگذاریدممنون.

  25. پودر سیر یا سیر خرد شده می تواند برای کبوترها معجزه کند. تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری ها و افزایش رشد آن ها تنها مواردی از خواص سیر برای کبوتران می باشد. می توانید به مقالاتی که برای تاثیر پودر سیر در تغذیه طیور وجود دارد مراجعه کنید.

  26. ممنون بابت مقاله. اولا که همه در ایران گندم میدن . بعد من سرچ کردم برای ۱۰۰تا کبوتر چقدر باید دانه داد؟ زمان خواب چقدر؟ زمان کارچقدر؟زمان جوجه کشی چقدر؟هرکس یه حرفی میزنه. صد رحمت به خودمون که اندازه دستمونه.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *