گاز گرفتن خرگوش یک رفتار ناخواسته است که برخی از خرگوشها آن را انجام میدهند. از آنجا که خرگوشها بهطور طبیعی در گروهها و بهصورت اجتماعی زندگی میکنند، بنابراین نیاز به ایجاد سلسلهمراتب اجتماعی دارند.
در طبیعت، خرگوشها از روشهای بسیاری مانند گاز گرفتن و یا خرخر برای ایجاد نظام سلطه و برتری استفاده میکنند.
خرگوشهای خانگی نیز تمایل به نشان دادن این رفتار دارند؛ اما وقتی گاز گرفتن خرگوش منجر به آسیبدیدگی یک انسان میشود، باید اقداماتی را برای اصلاح این رفتار انجام داد.
آنچه در ادامه میخوانید
- رفتارهای اجتماعی
- عوامل مستعد کننده رفتار گاز گرفتن
- گاز گرفتن خرگوش برای نشان دادن تسلط
- مشکلات سلامتی
- تغییرات هورمونی
- گاز گرفتن به دلیل دفاع از غذا
- روش اصلاح پرخاشگری غذایی
- گاز گرفتن خرگوش برای دفاع از خود
- روشهای اصلاح گاز گرفتن به دلیل دفاع از خود
- اعتمادسازی
- عدم مجازات در مورد گاز گرفتن خرگوش
- جلوگیری از پرخاشگری
- تعامل با نوزادان خرگوش
رفتارهای اجتماعی
اگرچه رفتارهای اجتماعی دلیل اصلی گاز گرفتن در خرگوشها هستند، اما همه خرگوشها برای نشان دادن تسلط گاز نمیگیرند.
خرگوشها حیواناتی هستند که در طبیعت طعمه محسوب میشوند و اگر احساس خطر کنند، ممکن است گاز بگیرند.
این مکانیسم دفاعی در خرگوشهای خانگی نیز دیده میشود. در این مقاله به این سؤال متداول بسیاری از صاحبان خرگوش پاسخ خواهیم داد: چرا خرگوش گاز میگیرد؟
عوامل مستعد کننده رفتار گاز گرفتن
گاز گرفتن خرگوش میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. خرگوشهای نر جوان و سالم به دلیل هورمونهای خشم که رفتار آنها را تغییر میدهد، تمایل به گاز گرفتن دارند.
استرس نیز میتواند باعث گاز گرفتن خرگوش شود. هنگامیکه یک خرگوش تحتفشار قرار میگیرد، ممکن است برای مقابله با این موقعیت ناراحتکننده، گاز گرفته یا لگد بزند.
صاحبان خرگوش باید برای جلوگیری از این رفتار خرگوشها، با آنها به روشی آرام و تسکیندهنده ارتباط برقرار کنند.
بهطورکلی، خرگوشها گاز میگیرند؛ زیرا آنها نیاز به این دارند که تسلط خود را بر بقیه نشان دهند. همچنین آنها برای دفاع از غذای خود یا محافظت از خود در برابر شکارچی نیز گاز میگیرند.
گاز گرفتن خرگوش برای نشان دادن تسلط
یک خرگوش غالب ممکن است بدون دلیل مشخص صاحب خود را گاز بگیرد. آنها میخواهند به صاحب خود بگویند که به قلمرو آنها نزدیک نشود.
مهمترین مرحله در اصلاح این رفتار، اجتناب از جایزه دادن به خرگوش برای گاز گرفتن است.
هنگامیکه یک خرگوش شما را گاز میگیرد، شاید برای شما راحتترین انتخاب دور شدن از محل است. ولی این کار بهترین راهحل نیست؛ زیرا رفتار گاز گرفتن را تشدید میکند. در عوض، شما باید بر خرگوش تسلط داشته باشید:
- وقتی خرگوش شما را گاز میگیرد، صدا ایجاد کنید.
- دست خود در بالای سر خرگوش قرار دهید و بسیار آرام آن را برای چند ثانیه به زمین فشار دهید. این تمرین به خرگوش شما کمک خواهد کرد تا درک کند که شما در این رابطه غالب هستید.
- خرگوش خود را برای مدتی کوتاه در قفس زندانی کنید. اگر دو مرحله اول جواب نداد بهتر است از این مرحله استفاده کنید. خرگوش شما باید رفتار خوب را با آزادی از قفس خود مرتبط سازد.
- عقیمسازی خرگوش. تغییرات هورمون به هنگام رسیدن به بلوغ جنسی میتوانند باعث ایجاد رفتار گاز گرفتن در خرگوش شوند. بنابراین میتوان با عقیم کردن خرگوش از این مورد پیشگیری کرد.
- فراموش نکنید در این مورد خاص که خرگوش برای نشان دادن تسلط خود، گاز میگیرد، شما بههیچوجه نباید عقبنشینی کنید و ازآنجا دور شوید. این کار باعث میشود خرگوش احساس کند که به هدف خود رسیده است.

مشکلات سلامتی
یکی دیگر از دلایل گاز گرفتن خرگوش، مشکلات سلامتی است. رفتارهای خرگوش شما میتواند چند دلیل اساسی داشته باشد.
درد یا بیماری، تحریکپذیری را در همه حیوانات افزایش میدهد و توانایی آنها را برای تحمل موقعیتهای استرسزا کاهش میدهد.
هر خرگوش که پرخاشگری میکند، ابتدا باید احتمال ابتلای آنها به یک مشکل بهداشتی بررسی شود. از دامپزشک خود بخواهید که به دنبال مشکلات دندانی و همچنین درد مفاصل یا شکم باشد.
تغییرات هورمونی
یکی دیگر از دلایل گاز گرفتن خرگوش میتواند تغییرات هورمونی باشد. هنگامیکه خرگوشهای ماده و نر هر دو به بلوغ جنسی میرسند، میل آنها به محافظت از قلمرو، غذا و جفتهایشان افزایش مییابد.
آنها میتوانند ازنظر جنسی بهشدت ناامید شوند و این به سطح استرس عمومی آنها میافزاید. یکی از دلایلی که توصیه میشود که حیوان خانگی خود را خنثی کنید، همین است.
گاز گرفتن به دلیل دفاع از غذا
خرگوشهای وحشی دائماً برای غذا با یکدیگر رقابت میکنند. وقتی غذا کم است، خرگوشها برای دفاع ازآنچه میتوانند پیدا کنند با یکدیگر میجنگند.
این رفتار در خرگوشهای خانگی نیز مشهود است و اگر خرگوشها در زمان تغذیه طبیعی صاحبان خود را گاز میگیرند، میتواند به یک مشکل تبدیل شود.
اگرچه مقدار زیادی غذا برای خرگوش خود تهیه میکنید، اما همچنان برای او یک تهدید بهحساب میآیید و ممکن است از دلایل گاز گرفتن خرگوش باشد.
در ذهن خرگوش، مهم نیست که غذا چه مقدار و یا چند وقت یکبار عرضه میشود. علاوه بر این، عمل قرار دادن غذا توسط دست در قفس و سپس بیرون بردن دست شما با نحوه بررسی منبع غذا توسط خرگوش در طبیعت ارتباط دارد.
خرگوشهای وحشی برای بررسی دقیق منبع غذایی وارد خانه میشوند، اما پسازآن بهسرعت دور میشوند. بنابراین خرگوش شما تصور میکند که شما قصد برداشتن غذا را دارید.
روش اصلاح پرخاشگری غذایی
پرخاشگری یکی از دشوارترین رفتارها برای اصلاح است. چند اقدام که ممکن است به شما کمک کند تا گاز گرفتن خرگوش ناشی از پرخاشگری غذایی را کاهش دهید، در ادامه مقاله آورده شده است:
- ظرف غذای خرگوش خود را هرروز به منطقه دیگری از قفس منتقل کنید. جابجایی ظرف غذا بهاینترتیب کمک میکند تا خرگوشها ظرف را بهعنوان جزئی از قلمرو خود قلمداد نکنند. پسازآن خرگوشها هنگام جابجایی و تغذیه با ظرف غذا، کمتر از آن دفاع میکنند.
- به خرگوش خود کمک کنید تا درک کند که دست شما به معنای دادن غذا است. وقتی خرگوشها دست شما را با چیز خوب مرتبط میکنند، باید از رفتارهای پرخاشگرانه خودداری کنند. برای تمرین این روش، خرگوش خود را در خارج از قفس با نگهداشتن یک غذای بلند مانند یک هویج یا یک قطعه یونجه درحالیکه خرگوش شما از درون قفس آن را میخورد، تغذیه کنید. این به خرگوش شما کمک میکند تا درک کند که این دست شما است که غذا را تأمین میکند، نه اینکه آن را با خود میبرد.
- غذا را در تمام قفس پراکنده کنید. خیالتان راحت باشد که غذا را در قفس خرگوش خود در مکانهایی غیر از ظرف غذا قرار دهید. این کمک میکند تا خرگوش بیشازحد به ظرف غذا وابسته نشود.

گاز گرفتن خرگوش برای دفاع از خود
درحالیکه خرگوشها بیشتر در حال فرار از خطر هستند، اگر قادر به فرار نباشند، مانند زمانی که در قفس هستند، ممکن است با گاز گرفتن و خرخر واکنش نشان دهند.
آنها ممکن است این رفتار را زمانی که انسانی به آنها نزدیک میشود یا آنها را میگیرد، از خود نشان دهند.
خرگوشهایی که این رفتار را نشان میدهند معمولاً فقط به خاطر ترس این کار را میکنند.
برای اینکه بتوانید راهحلی برای مشکل رفتاری خرگوش پیدا کنید، باید علت آن رفتار را کاملاً درک کرده باشید.
روشهای اصلاح گاز گرفتن به دلیل دفاع از خود
مراحلی که میتوانید در رابطه با خرگوش خود برای جلوگیری از گاز گرفتن خرگوش در دفاع از خود به کار ببرید، شامل موارد زیر است:
- به خرگوش خود از بالای چشم او نزدیک شوید. این کار به خرگوش شما این امکان را میدهد تا دائماً حرکت شما را ببیند. خرگوشها یک نقطه کور در زیر چانه دارند و اگر از آن نقطه به خرگوش نزدیک شوید، ممکن است بترسند و شما را گاز بگیرند.
- در صورت امکان، از بالای قفس خرگوش خود را بگیرید.
- درک کنید که خرگوشهای باردار و مادر فقط سعی در دفاع از لانههای خود دارند. این خرگوشهای ماده کاملاً بهصورت غریزی عمل میکنند. اگر خرگوش شما تحت تأثیر هورمونهای مادرانه است، سعی کنید تعامل بدنی با او را محدود کنید. محافظت از نوزادان با گاز گرفتن پاسخی بسیار رایج در خرگوشهای ماده است که ثابت نیست.
اعتمادسازی
بسیار مهم است که شما زبان بدن خرگوشهای خود را یاد بگیرید و وقتی آنها از چیزی راضی نیستند احترام بگذارید.
به خاطر داشته باشید که کاملاً طبیعی است که خرگوش از تماس نزدیک بیزار باشد. شما میتوانید با جابجایی آرام در همه تعاملات خود به اعتمادسازی کمک کرده و بر این مسئله غلبه کنید؛ اما مطمئن شوید که برخلاف میل آنها کاری انجام نمیدهید و در کل باید راحت و آرام به نظر برسند.
عدم مجازات در مورد گاز گرفتن خرگوش
اگر خرگوش، شما را گاز گرفت، از مجازات یا داد زدنها چشمپوشی کنید، زیرا این کار باعث افزایش ترس و از بین رفتن اعتماد میشود.
سعی کنید اعمالی را که خرگوشهای شما در مقابل آن پاسخی شدید نظیر گاز گرفتن دادهاند را تکرار نکنید. تکرار رفتار به تقویت آن کمک میکند.
جلوگیری از پرخاشگری
دادن استقلال به خرگوش، فضای آزاد برای حرکت و انتخاب در مورد تعامل یا عدم تعامل، به آنها خواهد آموخت که چیزی برای ترس ندارند.
شما میتوانید این کار را با صرف وقت زیاد با حیوان دستآموز خود انجام دهید؛ بنابراین از بلند کردن آنها برخلاف میل آنها خودداری کنید. همچنین نوازش کردن را درصورتیکه دوست ندارند، به آنها تحمیل نکنید.
تعامل با نوزادان خرگوش
خوشبختانه، روشهایی وجود دارد که به نوزادان خجالتی یا پرخاشگر کمک میکند به لمس شما عادت کنند.
هنگام تغذیه بهآرامی به آنها نزدیک شوید و در صورت فرار کردن یا پنهان شدن، آنها را تعقیب نکنید و واکنش منفی نشان ندهید.
سعی کنید خوراکیهای خاصی مانند برگ قاصدک یا گیاهان تازه را برای این شرایط نگهدارید تا ارتباطی بین حضور شما و جایزه برقرار شود.
با گذشت زمان، صبر و تحمل زیاد و تقویت مثبت، حیوان دستآموز شما شاد میشود و شروع به ابراز محبت میکند.

صبر بهترین روش برای حل مشکل گاز گرفتن در خرگوشها است. وقتی خرگوش رفتارهای مناسبی از خود نشان میدهد از تقویتکننده مثبت استفاده کنید.
علاوه بر این، بهطور مرتب خرگوش را به روشی آرام و اطمینانبخش اداره کنید تا خرگوش به تعامل با انسان عادت کند. با این کار به خرگوش خود کمک میکنید هنگام تعامل با شما و دیگران در خانه شما آرام باشد.
به پایان مقاله رسیدیم. امیدوارم بتوانید علت گاز گرفتن خرگوش خود را درک کرده و راهحل مناسب را نیز پیدا کنید.
برای خریدوفروش خرگوش میتوانید از اپلیکیشن واسط کالا استفاده کنید. ممنون که ما را تا انتها همراهی کردید.
منابع
companion-animals.extension.org
ساام من به خرگوش لپ دارم از بچگی دارمش چجوری بفهمم چندوقتشه بعد خیلی گاز میگیره بچه بود اینجوری نبود شاید دوماهیم هست اصلا تو قفس نزاشتمش کلا آزده این ازادی مشکل ساز نیست؟
سلام وقت بخیر
در زمینه خرگوش باید از دامپزشک سوالتون رو بپرسین. برای ارتباط با پشتیبان واسط پت در ایتا یا واتساپ به شماره ۰۹۳۰۱۷۱۷۵۲۰ پیام بدهید یا اینکه سوالتون رو در پیج اینستاگرام واسط پت بفرستید.
سن خر گوش من ۷ ماهی میشه تازه از دوستم گرفتمش یک هفته ای میشه کنار منه ولی خیلی می ترسه ازم
چکار کنم جلب خودمش کنن
سلام دوست عزیز
طبیعیه، کمکم خوب میشه. بهش محبت کنین، با دست بهش غذا بدین و باهاش حرف بزنین.
سلام. من یک خرگوش لوپ حدودا۳ ماهه دارم.
قبلا گاز میگرفت گاهی موقع لیس زدن اما آروم و کم
یک هفته است که گاز های خیلییی محکمی میگیره تمام دستمو زخم و خونی کرده. همه ی شرایط رو امتحان کردم وقتی غذا میذاشتم براش. وقتی نازش میکردم. کنارم که نشسته بود. حتی ازش فاصله هم گرفتم بازم اومد و محکم گاز گرفت. به صدای اعتراض من. تو قفس رفتن هم اهمیتی نمیده. امروز یکم خرخر ام واسم کرد! چیکار باید بکنم؟
سلام دوست عزیز
خرگوش معمولاً ۴ تا ۶ ماهگی به بلوغ میرسه و تغییر رفتارش به دلیل نزدیک شدن به سن بلوغ هست. در مقاله راهکارهایی برای جلوگیری از گاز گرفتن خرگوش گفته شده است؛ همین کارها را انجام دهید تا نتیجه بگیرین.
سلام
من ٣ تا خرگوش لوپ بالغ دارم که دوتا ماده هستند
ماده سفیده باردار بود جداش کردیم زایمان کرد و بچه اش مرده به دنیا اومد از وقتی برشگردوندم پیش اون دوتا اون یکی ماده(قهوه ای) همش سفیده را گاز میگیره ، یه جوری گازش میگیره که پشمهاش کنده میشه
الان مجبور شدم قهوه ای را جدا کنم تا اون یکی را گاز نگیره
به نظرتون علتش چیه؟
سلام دوست عزیز
بهتر بود سفید رو جدا میکردین؛ چون احتمالا قهوهایه با نر جفت شده.
بعد از اینکه زایمان سفیده تمام شد و برشگردوندیم پیش اون دوتا ، خرگوش نر باز با سفیده جفتگیری کرد ولی تا به حال ندیدیم با قهوه ایه جفتگیری کنه
تو خرگوشهها نمیشه یک نر دوتا ماده داشته باشه؟
اشکالی نداره که نر و دو ماده کنار هم باشن؛ ولی اگر دیدین ناسازگار هستن یکی رو جدا کنین.
شما که میگین نر با قهوهایه تا حالا جفتگیری نکرده، پس کار خوبی کردین که قهوهای رو جدا کردین.
سلام من یه خرگوش لوپ دارم تقریبا هفت ماهشه حدود ی هفتس نزدیکش میشم گازمیگیره خرخرمیکنه وعین پلنگ حمله میکنی چندباری هم دستم خونی شد نمیتونم ردش کنم بره چون واقعا دوسش دارم یه راهکار سریع ندارین شما؟
سلام دوست عزیز
نگهداری از حیوون به صبر و حوصله نیاز داره؛ راهکارهای گفته شده در مقاله رو انجام بدین بهمرور زمان خوب میشه. موفق باشین🌹
سلام من یه خرگوش دارم خیلی آرومه یکمی شیطون هم هست بزارمش توی قفس نمیخوابه فقط پیشه من میخوابه بخواطر همین همیشه بیرون از قفسه و فقط بعضی وقتا که میبرمش جایی میزارمش توی قفس ولی وقتی دستم رو میبرم پیشش ناخنامو گاز میگیره یا دور ناخنامو اما هیچ وقت جای دیگه ای مثل کف دستم یا پاهام یا جای دیگه ای رو گاز نمیگیره فقط ناخنامو بعضی وقتا که خوابم ، میاد اینطوری بیدارم میکنه اما آروم گاز میگیره میشه لطفا بگین چطور میتونم این عادتشو از بین ببرم
سلام کابر عزیز
۱- وقتی ناخن شما رو گاز میگیره بههیچوجه عکسالعمل نشون ندین؛ حتی اگر از خواب بیدارتون کرد و عصبی شدین، باید جلوی عصبانیت خودتون رو بگیرین. حیوونهای خونگی، به هر کاری دست میزنن که توجه صاحبشون رو جلب کنن و وقتی ناخن شما رو گاز گرفت و شما عکسالعمل نشون دادین، حتی اگر دعوایش کردین، اون فکر میکنه تونسته توجه شما رو جلب کنه و دفعه بعد هم این کار رو تکرار میکنه.
۲- وقتی ناخن شما رو گاز گرفت، سریع اسباب بازی مورد علاقهاش را به او بدهید تا کمکم عادت گاز گرفتن را ترک کند.
سلام من یک خرگوش لوپ دارم که ۴ماه دارمش من اونو داخل یک ظرف در دار نگهداریش میکردم ولی الان براش یک قفس جدید خریدم با کلی امکانات الان میزارم داخل قفس مبله هارو گاز میگیره و ظرف غذاش رو پرتاب میکنه و اعصبانی میشه من اونو اوردم بیرو چون ترسیدم به خودش اسیب بزنه و اون نگاهم کردو پای عقبش رو کوبید زمین محکم و خرناس کشید و رفت زیر تختم و بیرو ن نمیو مد حرکار میکردم و به بد بختی اوردمش بیرون میشه بگین چطوری عادتش بدم به قفس جدید چون قفس قبل باید بدم به کسی لطفا پایخ بدید
سلام
به نظر من خرگوش شما قفسش رو یه زندون برای خودش میبینه برای همین باید طرز فکرشو با یه سری از کارا تغییر بدین
-اول اینکه حتما براش آجیل مخصوص بخرین و هروقت به حرفتون گوش داد بهش بدین تا فرق یه سری از کاراشو بدونه
-هیچ وقت مجبورش نکنین داخل قفس بره
-ظرف غذاش رو توی قفسش بذارین و بذارین که خودش بره اون تو
-هردفعه هم که میره بهش جایزه بدین
سلام سپیده عزیز
ممنونیم که تجربیات خودتون رو با کاربران واسط کالا در میان میذارین؛ خوشحالیم که کاربری مثل شما داریم.