چون این نوع گیاهان بومی مناطق استوایی یا شبه استوایی هستند و در ایران با همان شرایط جوی در داخل گلخانه تکثیر گردیدهاند، خیلی بهتر از گیاهان گلدار در دمای ۲۲ درجهی سانتی گراد (گرمای مطلوب یکخانهی نسبتاً گرم) رشد و نمو مینمایند و گروهی از آنها حتی شرایط محیط را با نور کم تحمل میکنند؛ بنابراین میتوان آنها را دور از پنجره و در هر قسمت از فضای آپارتمان قرارداد. همهی این گیاهان به رنگ سبز نیستند بلکه در میان آنها گونههایی به رنگ قرمز مخملی، نارنجی و گونههایی که برگهایشان با لکههای زرد و سفیدرنگ آمیزی شدهاند دیده میشود. خلاصه اینکه در بین آنان هر نوع رنگ و طراحی را که بتوان تصور کرد میتوان یافت. در این مقاله سعی داریم در مورد گیاهان آپارتمانی صحبت نماییم.
در این مقاله به موارد زیر میپردازیم
برخی خصوصیات گیاهان آپارتمانی
شاید توجه کرده باشید همانطور که قبلاً اشاره شد، گروهی از این گیاهان، نور کم را تحمل میکنند و درحالیکه اکثر آنها عاشق نور زیاد و غیرمستقیم آفتاب میباشند، برخی از گیاهان دوستدار سایه هستند، ولی آگاه باشید که این نیز درجه و اندازهای دارد. گیاهان جوانی که در سایهی درختان با گیاهان تنومند زندگی میکنند تا زمانی میتوانند به بقای خود ادامه دهند که بتوانند خود را با شرایط زیست در سایه وفق دهند یا آنقدر بزرگ شوند که بتوانند جایی برای خود در مقابل نور آفتاب پیدا کنند.
اگر این نوع گیاهان را درون آپارتمان، درجایی که نور بهاندازهای خارج از آپارتمان نیست نگهداری کنیم، مسلماً رشد آنها به کُندی انجام میشود. همینطور گیاهان استوایی که در سرزمین بومی خودشان از رطوبتی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد و درجهی حرارتی بین ۲۲ تا ۳۲ درجهی سانتیگراد برخوردارند، نمیتوانند هوای خشک درون خانههای گرم را که بهطور متوسط ۱۰ تا ۳۰ درجه رطوبت دارند، تحمل کنند.
تاریخچهی پیدایش گیاهان آپارتمانی
در سال ۱۷۹۳ میلادی یک کاپیتان انگلیسی جهت گشتوگذار در جزیرهی آنتیل در دریای کارائیب لنگر انداخت. پس از مدتی قدم زدن در جزیره، برای اولین بار، در کمال تعجب مشاهده کرد که تعداد زیادی گیاه در رنگهای مختلف، در زیر سایهی درختان انبوه و سربرفراشتهی جنگل گرم و مرطوب، فقط با نوری که از لابهلای شاخهها و برگهای درختان به آنان میتابد به زندگی خود با شادابی ادامه میدهند. چون کاپیتان تا آن زمان ندیده بود که گیاهی بتواند، محروم از نور مستقیم خورشید، اینگونه ادامه حیات دهد، بلافاصله تعدادی از آنان را جمعآوری کرد و پس از ورود به لندن، به باغ گیاهشناسی انگلستان هدیه کرد.
چون کارشناسان و باغبانان باغ مزبور هیچ شناختی ازاینگونه گیاهان نداشتند، آنان را در گوشهای از گلخانه به حال خود رها کردند و فقط هرازگاهی آنها را آبیاری میکردند. پس از گذشت چند ماه یکی از کارکنان گلخانه متوجه رشد سریع و رونده بودن یکی از این گیاهان در گوشهای از گلخانه شد که دیوار مجاور خود را پوشانده بود و برگهای قلبی شکل و زیبای آن باعث شد که توجه کارشناسان را به خود جلب نماید و درنتیجه اقدام به تکثیر و توزیع آن نمایند.
گیاه فیلودندرون آکسی
گیاه مزبور را فیلودندرون آکسی کاردیوم نام نهادند و تعدادی از آنان را به کاخ سلطنتی انگلستان اهدا نمودند. ازآنپس این گیاه زینتبخش منازل، ادارات، بیمارستانها و فروشگاههای اروپا گردید. پس از نامگذاری فیلودندرون گیاهان آپارتمانی در کتابهای علمی آنها نامیدند و نام فارسی آن نیز پتوس قلبی است.
بعدها در سال ۱۹۳۶ میلادی در ایالت فلوریدای آمریکا درختکاری به نام ماسک در خانهای که اجاره کرده بود، در بین اثاثیهای که از مستأجر قبلی بهجامانده بود، به گلدانی برخورد که گیاهی پژمرده داشت. نظر ماسک را جلب و بلافاصله به آن رسیدگی کرد و پس از احیای آن به تکثیر آن با روش قلمهزنی پرداخت و با توزیع و فروش آن درآمد چشمگیری نیز کسب کرد. بهاینترتیب پس از گذشت سالها، اولین گیاه آپارتمانی وارد منازل و سایر محلهای مسقف فاقد نور مستقیم خورشید در کشور آمریکا گردید.
تاریخچهی نامگذاری گیاهان آپارتمانی
حدود یک قرن پیش یک ایرانی هلندی تبار در سفرهایی به هلند تعدادی از این گلها و گیاهان را به ایران آورد و در خانهی خود اقدام به تکثیر آنها نمود و آنها را به دوستان و آشنایان خود هدیه میداد. استقبال مردم از این گیاهان باعث شد که او پس از مسافرت به شهرهای مختلف ایران و طی مطالعاتی، شهرستان محلات را برای تولید و تکثیر این گیاهان مناسب تشخیص داد و با کمک یکی از اهالی آنجا گلخانههایی احداث نمودند و به تولید و تکثیر این گیاهان پرداختند. بهاینترتیب این صنعت در ایران نیز رونق پیدا کرد.
طبق تحقیقات انجامشده، قدیمیترین گیاهان آپارتمانی که در ایران مشاهدهشده گیاهی است بانام فارسی «عبایی» و نام لاتین (Aspidistra elarior) که بومی کشور چین است و قدیمیترین کاکتوس، کاکتوسی است به نام اپونتیا (Opuntia) یا زبان مادر شوهر که هماکنون نیز هر دو گیاه در کشورمان موجود است.
گیاه دراسینا
در سال ۱۷۵۳ گیاهشناس مشهور سوئدی کارلوس لینایوس (Carolous Linnaeus) استاد دانشگاه اوپسالا (Upsala) کلیهی گیاهان را بانامهای دوکلمهای لاتین در کتابی به نام Plantarium Species بهمنظور کدگذاری و بینالمللی نمودن نام گیاهان منتشر کرد. بهعنوانمثال گیاه «دراسینا» دارای چندین گونه با برگها و رنگهای مختلف است. کافی است متقاضی، در هر جای دنیا که باشد، ضمن دانستن نام دراسینا نام فامیل آن را نیز بداند نظیرD. fragrans کلمهی بعد از دراسینا، گونهی آن را مشخص میسازد.
گیاه موردبحث که برگهای آن شبیه برگهای بوتهی ذرت است و نوارهای زردرنگی در طول برگهای آن کشیده شده است در ایران، به «دراسینای برگ بلالی» شهرت یافته است. در برخی از گیاهان کلمهی سومی نیز بعد از نام فامیل گیاه مشاهده میشود که این کلمه علامت تغییر شکل یافتهی آن گیاه است و با کلمهی (variety) مشخص میشود.
مکان مناسب برای گیاهان آپارتمانی
اکثر مردم خود را محدود به انواعی از گیاهان کردهاند که بایستی حتماً دم پنجره یا روی میز قرار دهند. درحالیکه نمونههای دیگری نیز هستند که محیط و شرایط دیگری را هم تحمل میکنند. برای نمونه میتوان از گیاهان درخت گونههای نام ببریم که بهطور راست و مستقیم رشد میکنند و در گلدانهای کف اتاق جای میگیرند. نمونههایی هم وجود دارد که پیچکوار به داربست میپیچند یا آنهایی که از سبدهایی که از سقف اتاق آویخته شده، آویزان میشوند. حتی انواعی یافت میشوند که بهسادگی درون ظرفهای پر از آب قرارگرفته و به رشد خود ادامه میدهند.
خیلیها شاید به این نکته پی بردهاند که چه در داخل خانه و چه در بیرون از آن، گیاهان از بامداد تا شامگاه از خود اکسیژن دفع میکنند و شبهنگام دیاکسید کربن اطراف خود را جذب میکنند. علاوه بر آن، رطوبتی که برگهای گیاهان از خود پس میدهند تا حد زیادی سبب مرطوب شدن هوای خشک خانهها نیز میشود. بهطورکلی گیاهان صرفنظر از اینکه بهسلامت ما کمک میکنند، اصولاً با خود زیبایی و نشاط را به محیط زندگی ما میآورند.
نکته
خلاصه اینکه آیا میزان نور و درجهی حرارتی که گیاه انتخابی شما نیاز دارد با آنچه شما برای استفاده آن در نظر گرفتهاید وفق دارد یا نه؟ این آگاهی و نیز اطلاعات و تجربیات دیگری که دانستن آنها برای نگهداری و پرورش گیاهان شما در آپارتمان ضروری است، در اینجا به روشنی تشریح گردیده است. این اطلاعات حاصل ۵ سال تجربه توأم با علم و عمل، اکتسابی و تحقیقاتی است.
چنانچه مایلید از همهی نیازهای داخل آپارتمان و روش نگهداری آنها آگاهی کامل داشته باشید و همیشه گیاهان شما از شادابی خاصی بهرهمند باشند، به آنچه در این مقاله پیشنهاد شده عمل نمایید. مطمئن باشید به نتایج مطلوبی در این مورد خواهید رسید. تمامی روشهای پیشنهادی بارها توسط مؤلف آزمایششده و پس از مثبت بودن نتیجهی آن را برایتان نوشتهشده است. گیاه موجودی بیاحساس و تحرک و تکبعدی نیست، بلکه دارای و احساس و عاطفه و توان ثبت وقایع و علاقهمند به ارتباط با همهی موجودات و البته انسان است.
راهنمایی در مورد خرید گیاه – بخش اول
برای جلوگیری از زیانهای احتمالی و احیاناً تلف شدن گیاهان آپارتمانی این به نفع شماست که بامطالعهی این کتاب، پیش از خرید هر گیاهی برای آپارتمان خود، حتماً از شرایط و عواملی که در پرورش و نگهداری آنها تأثیر بسزایی دارند، مانند میزان نور، درجهی حرارت و رطوبت، نحوهی آبیاری و میزان کود، بهخصوص طریقهی حمل گیاه اطلاعات کافی کسب کرده، سپس با آگاهی کامل از طرز نگهداری و پرورش آنها اقدام به خرید نمایید.
گیاه آپارتمانی را در فصل بهار و بهصورت نهال بخرید زیرا گیاه جوان سریعتر با آبوهوای آپارتمان سازگار میگردد. حتماً گیاهان خود را از مکانی خریداری کنید که فروشندهی آن با گیاهان آشنایی کامل داشته و قادر به پرسشهای شما بوده و به اسامی گیاهان و نیازهای آنان اطلاعات کافی داشته باشد. نام گیاه خریداریشده را از فروشنده پرسیده و یادداشت کنید. نکاتی را که هنگام خرید گیاه بایستی به آن توجه کنید تا گیاهی سالم و شاداب و عاری از آفات و نصیبتان گردد.
نکتهای مهم در مورد خرید
بهدقت به برگهای آن نگاه کنید. آیا برگها سالم هستند و رنگ اصلی خود را از دست ندادهاند و کمبودی در سطح برگها مشاهده نمیشود و لبهی برگها به داخل جمع نشده و حاشیهی آنها قهوهای نشده است و یا در سطح آنها سوراخهایی مشاهده نمیشود. به پشت برگها و انتهای دم برگها به ساقه جهت نداشتن آفات بهدقت نگاه کنید.
به سوراخهای زیر آنکه عمل زهکشی را انجام میدهند دقت نمایید چنانچه ریشهها از سطح خاک دیده میشوند و یا اینکه از سوراخ تحتانی بیرون آمدهاند مسلم بدانید که گلدان ظرفیت رشد گیاه را در آینده نداشته و در تعویض به موقع گلدان آن سهلانگاری شده است و چنانچه به گلدان بزرگتری منتقل گردد برای مدتی گیاه آفت نموده و چهبسا در محیط آپارتمان نتواند به حیات خود ادامه دهد. پس بهتر است از خرید آن صرفنظر نمایید.
راهنمایی در مورد خرید گیاه – بخش دوم
با تمام این احوال ممکن است شما در بازدید اولیه هنگام خرید گیاه غفلت کرده باشید ولو اینکه گیاه به ظاهر سالم مینماید ولی بایستی یکی دو هفته آن را از سایر گیاهان دور نگاهدارید تا مطمئن شوید حشره زدگی نداشته باشد. در این مدت قرنطینه ممکن است به علت تغییر مکان، بعضی از برگهای تحتانی آن زرد و پژمرده گردند.
نگران نباشید چون این حالتی طبیعی است که گیاه در طی پذیرش شرایط محیطزیست جدید از خود نشان میدهد. توصیه میشود سعی نکنید برگها را از ساقه «بکنید» و ساقه را زخمی نمایید. بهتر است صبر کنید این کار بهطور طبیعی و بهتدریج توسط خود گیاه انجام گیرد چون گیاه قبل از دفع برگها، منفذی را که از جدا شدن دم برگ از ساقه پدید میآورد میبندد و هیچگونه خراشی باقی نمیماند تا موردحملهی میکربهای عفونتزا قرار گیرند.
حال چنانچه بیشتر از دو یا سه برگ گرفتار زردی شوند نشانهی این است که در آبیاری افراط نموده یا گلدان را در محل تاریکی قرار دادهاید بنابراین فواصل آبیاری را بیشتر کرده و آن را به منبع نور نزدیکتر کنید. در این مقاله دربارهی هر یک از عوامل فوق با بیانی ساده و تصاویر کاملاً گویا توضیحات کاملی ارائه گردیده است.
تاثیر انتخاب محل مناسب برای گیاه
انتخاب محل مناسب برای هر گیاه خاص باعث میشود که گیاه سالم، شاداب و برای سالها در آپارتمان سرحال بماند. برعکس، اگر محلی برای گیاهی مناسب نباشد، نهتنها بهخوبی رشد و نمو نمیکند، بلکه سرانجام پژمرده و نابود میشود. پس انتخاب گیاه مناسب برای آن محل، از اصول اولیهی نگهداری و پرورش گل و گیاه در درون خانهها به شمار میآید؛ بنابراین حوصله به خرج دهید و سعی کنید که نوع گیاهی که خرید میکنید با محل نگاهداری آن تناسب داشته باشد و عواملی مانند نور، سایه، دما و حتی میزان تحمل گیاه را در صورت غفلت احتمالی و کوتاهمدت در تیمار آن را در نظر داشته باشید.
انتخاب گیاهان آپارتمانی
بخشی از مهارت و موفقیت در پرورش گیاهان آپارتمانی زیبا و با طراوت در داخل آپارتمان این است که میان انواع و اقسام گیاهان موجود بتوانیم مناسبترین نوع آن را برای نگهداری با توجه به شرایط موجود ازنظر نور و دمای داخل آپارتمان خود انتخاب کرده و خریداری کنیم؛ و از هرگونه چشم و هم چشمی و تقلید از دیگران از روی هوا و هوس خودداری نموده، فقط گیاهانی را باید انتخاب و برای آپارتمانها خریداری که با نور موجود در آپارتمانمان و همچنین آگاهیتان از نحوه نگهداری آنان باشد.
آیا گیاهی میخواهیم که همیشه در اتاق و جای بسته باشد؟
اگر جواب به این سؤال شما «آری» است، باید از خرید گیاهانی که گلدار (گل پرور) هستند و پس از مدتی گلهای آن میریزد، اجتناب کنید. البته گیاهانی نظیر کاکتوسها که گلدار بوده و برای شرایط آپارتمان مناسب هستند میتوانند با مراقبتهای لازم به گل دادن خود ادامه دهند.
آیا گیاهی میخواهیم که دارای برگهای رنگی باشد یا فقط برگ سبز؟
بسیاری از گیاهان آپارتمانی دارای برگهای رنگارنگ هستند؛ یعنی اینکه برگها دارای لکههای سفید و زرد و یا قرمز هستند و نمونههای معروف از این نوع عبارتاند از سانسویریای ابلق بلند و پاکوتاه، پپرومیا، دراسینا و انواع گیاهان آپارتمانی دارای برگهای رنگی نیز مانند نوعی هدرا، فیکوس بنجامین ابلق برگ بیدیها در مقایسه با گیاهان همخانوادهی خود که فقط دارای برگ سبز هستند به نور و مراقبت بیشتری نیاز دارند. در غیر این صورت برگها حالت ابلق خود را از دست میدهند. گیاهان آپارتمانی دارای برگهای رنگارنگ و شفاف عبارتاند از نیدولاریوم، مارانتا، بگونیا رکس، کرون، حسنیوسف، دراسینا و آفلاندرا و غیره.
چه مقدار وقت و تجربه برای نگهداری گیاه موردنظر داریم؟
بعضی از گیاهان آپارتمانی تقریباً همانند گیاهان مصنوعی دارای دوام زیاد هستند، بعضی دیگر بهقدری حساس و لطیف هستند که بهتر است توسط فرد باتجربه نگهداری شوند. اگر شما در امر نگهداری این نوع گیاهان مبتدی هستید، یا اگر شما گیاهان آپارتمانی را صرفاً بهمنظور زیباسازی دکوراسیون منزلتان نگهداری میکنید و نه بهعنوان یک سرگرمی، میبایست از خرید گیاهان گرانقیمت و حساس خودداری نمایید و از انواع گیاهان سهل المراقبت، اصطلاحاً (نسبتاً بیعار) که نگهداریشان زحمت زیادی در برندارد انتخاب کنید زیرا این گروه در برابر نگهداری ناشیانه و مراقبتهای نهچندان دقیق پایدار بوده و به گرمای زیاد منزل در زمستان احتیاج ندارند و همینطور محیط خشک آپارتمانی روی آنها تأثیر چندانی نخواهد داشت.
گیاهانی نظیر عبایی برگ بیدی، حسنیوسف، فیلودندرون اسکاندنس، سانسیوریاء پتوس، یوکا و … را انتخاب و پس از آشنایی به رمز و رموز نگهداری این گیاهان، سپس از سایر گیاه آنکه به مراقبت بیشتری احتیاج دارند استفاده نمایید. عزیزانم: بدون داشتن اطلاعات کافی از نگهداری و پرورش گیاهان کاری عبث و بیهوده است زیرا گیاه یک شیئی یا کالا نیست، گیاه یک جاندار محسوب میگردد. در صورت اقدام ناشیانه، بدانید که یک یا چند جاندار را عمداً کشته و از بین بردهاید و هم پول خود را دور ریختهاید و هم از نگهداری گیاهان سرخورده و منصرف شدهاید.
روش حمل گیاهان آپارتمانی
ذکر این نکته ضروری است که گیاهان آپارتمانی در گلخانههایی با دمای بالا همانند محیط بومی خود با نور غیرمستقیم موردنیاز، رطوبت کافی، کود شیمیایی کافی و درجهی حرارت مناسب تکثیر و پرورش مییابند و سپس در گلفروشیها در معرض فروش گذاشته میشوند. بدیهی است پس از خریداری و انتقال به آپارتمان یا خانه، چون شرایط محیطزیست آنان یکباره دگرگون میشود و وارد مکان جدیدی با آب و هوای نامتعادل و خشک و نور نامناسب میشوند، مسلماً از خود عکسالعمل نشان میدهند. پس اولین شوک در موقع حمل گیاه به آن وارد میشود. درنتیجه چه در تابستان و چه در زمستان، در اثر تغییر ناگهانی درجهی حرارت محیطزیست، هنگام حمل، گیاه شوکه میشود.
مثالی در مورد حمل گیاه
برای توجیه بیشتر به مثال سادهای توجه فرمایید: درجهی حرارت مطلوب برای انسان در داخل آپارتمان حدود ۲۲ درجه سانتیگراد است. حال فرض کنیم دمای داخل گلفروشی که شما گیاه موردعلاقهی خود را خریداری مینمایید نیز ۲۲ درجهی سانتیگراد و هوای آزاد خارج از گلفروشی ۱۲ درجهی سانتیگراد است که در این صورت اختلاف دمای محیط داخل گلفروشی با محیط خارجی آن ۱۰ درجهی سانتیگراد میشود با توجه به شرایط فوق گیاه موردنظر را خریداری میکنید و در صندوقعقب اتومبیل قرار میدهید. درحالیکه نیمی از گیاه در هوای آزاد قرارگرفته است. زمانی که اتومبیل حرکت میکند درجهی حرارت حداقل به ۲ در سانتیگراد یا کمتر میرسد تا رسیدن به منزل دمای اطراف گیاه با احتساب ۱۰ درجهی قبلی دستکم ۱۵ درجهی سانتیگراد نوسان پیداکرده است.
در این حالت پس از استقرار در آپارتمان، گیاه شروع به ریزش برگ مینماید چون سرماخورده است و اگر در فصل تابستان باشد نور مستقیم خورشید برگهای آن را سوزانده است. پس از مدتی نوک برگها قهوهای شده و حالت افسردگی پیدا میکند و درهرحال شادابی و طراوت خود را از دست میدهد و باعث میشود که شما از خرید و نگهداری گیاه در آپارتمان صرفنظر نمایید. لابد میپرسید چه باید کرد؟
راهحل ساده است بدینصورت که هنگام خرید گیاه از فروشنده بخواهید گیاه را طبق شکل کاملاً فقط با کاغذ بپوشاند تا هوای آزاد، چه سرد و چه گرم، نتواند روی آن تأثیر بگذارد. اگر تعداد زیادی گیاه را بخواهید با وانت حمل نمایید بایستی قسمت بار وانت سرپوشیده باشد.
روشهای جلوگیری از پژمرده شدن گیاهان آپارتمانی
حال برای اینکه از شوکه و پژمرده شدن گیاه در آپارتمان جلوگیری نمایید تا گیاه بتواند با محیط جدید و دمای آن خو بگیرد، بایستی ابتدا هوای اطراف آن را تا حدودی مشابه محیط بومی و یا محل تکثیر آن نمایید؛ یعنی روزانه دو بار در گرمترین ساعات روز روی برگهای آن آب نیمه گرم اسپری کنید. بهتدریج از میزان نور، رطوبت و دمای آن کم کنید و از دادن کود شیمیایی تا چهار ماه خودداری نمایید.
همچنین نباید گیاه را در معرض کوران هوا باد کولر و جلوی پنجره باز قرار دهید تا گیاه بتواند به شرایط مکان جدید عادت کند. مدت خوگرفتن، بستگی به نوع گیاه دارد برخی زودتر و برخی دیرتر با شرایط محیطزیست خود خو میگیرند، منوط به اینکه در مورد محل استقرار آن تصمیم قاطع گرفته باشید و حتیالامکان از تغییر مکان آن خودداری نمایید. در صورت ضرورت بهتر است تغییر مکان گیاه را در شب و در تاریکی مطلق انجام دهید.
مقاله «بهترین گیاهان آپارتمانی» را بخوانید تا گیاهانی را بخرید که سالیان سال برای شما بمانند.
کلام آخر
در نهایت سعی و کوشش شما باید در این متمرکز گردد که بتوانید گیاه خریداریشده را با محیطزیست جدید آن عادت دهید و برایش شرایطی فراهم کنید که مشابهی زادگاه اولیهی وی باشد تا تدریجاً با شرایط محیط آپارتمان با آبوهوای خشک سازگار گرد یکی از اشتباهات دیگر که خود پارها شاهد و ناظر آن بودهام هنگام خرید گلدان از فروشنده میخواهند که گیاه را به گلدان زینتی خیلی بزرگ منتقل کند که این کار نیز برای گیاهان آپارتمانی مضر است زیرا این گیاهان جای تنگ را دوست دارند؛
بنابراین شما میتوانید فقط یک سایز گلدان جدید را بزرگتر کنید. در هنگام تعویض گلدان از فروشنده بخواهید سوراخ تحتانی آن را نسبت حجم گلدان، ایجاد نماید و دقت کنید که یک قطعه سفال شکستهی محدب یا یک قلوهسنگ روی سوراخ آن قرار داده و مقداری شن درشت یا پوکهی صنعتی در کف گلدان بریزد که گلدان (آب درروی) خوبی داشته باشد.
اطلاعات بیشتر در مورد گیاهان آپارتمانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد گیاهان آپارتمانی میتوانید به ویکیپدیا مراجعه نمایید. شما همچنین میتوانید با مراجعه به وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا گیاهان مورد نظر خود را خرید و فروش نمایید.
ممنون از اطلاعات لطفادرمورد کف سازی گلخانه در روف گاردن اطلاعات بدید وابیاری قطره ای
گیاه سانسوریا برای نگهداری در آپارتمان خیلی مناسبه
البته من خودم عاشق بن سایم
اگر میسر هست آب دهی کاکتوس رو هم بذارید.
وای من عاشق گل و گیاهم..منزل من اپارتمانیه.گیاهان آپارتمانی سایه دوست بیشتری معرفی می کنید؟ممنون
سلام.اطالاعات خوبی بود.لطف می کنید در مورد گیاهان آپارتمانی سمی هم مطلبی بگذارید؟
به نظر من گیاهان آپارتمانی برای تصفیه کننده هوا هم خیلی خوب و مناسبن
من میخوام برای آپارتمانم گل بخرم و نمیدونم گیاهان آپارتمانی مقاوم چیا هست چون من همیشه نمیتونم به گل هام برسم پس گل مقاوم میخوام اگه امکانش هست راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
نمونهای از این گیاهان: آگلونما، درخت بونسای فیکوس، پتوس، برگ عبایی، برگ انجیری، گل چمچهای یا برگقاشقی، کاکتوس، گیاه ماری یا زبان مادرشوهر، لاکی بامبو و غیره.
گیاهانی که در فضای بیرون استفاده میشن امکانش هست داخل خونه هم استفاده کنیم؟