گرم کردن خانه

چگونه خانه را گرم کنیم؟ چگونه هوای اتاق را گرم کنیم؟

گرم کردن خانه در فصول سرد سال امر مهمی است که باید با دقت نظر همراه گردد تا به این وسیله هم فضای خانه گرم و راحت و دلنشین باشد و هم از هدررفتن و مصرف بیش از حد مجاز انرژی جلوگیری به عمل آید. معمولا در فصول سرد سال میزان مصرف انرژی بالاخص گاز افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. دلیل این امر آن است که اکثر افراد بدون آن که به مساله اتلاف انرژی در فضای منزل خود توجه داشته باشند در پی بالارفتن برودت هوا به دنبال آن هستند به‌واسطه افزایش تعداد وسایل گرمایشی و بالا‌بردن میزان حرارت حاصل از فعالیت آن‌ها به مقابله با سرمای هوا بپردازند.

در صورتی که چنانچه به شرایط موجود در نقاط مختلف منزل خود به‌خوبی دقت نمایند یا لباس‌های گرم‌تری در این فصول به تن کنند قادر خواهند بود در زمینه گرم کردن منزل خود و صرفه‌جویی در مصرف انرژی به‌شکلی بهتر و مطلوب‌تر به نتیجه برسند. در این فرصت بر آنیم تا نکات مهمی را در خصوص بهترین شیوه‌های گرم کردن خانه مطرح نماییم. با ادامه مطلب در رابطه با راهکارهای مناسب همراه ما باشید.

تهیه سیستم گرمایشی مناسب برای گرم کردن خانه

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در رابطه با میزان مصرف انرژی به علت لزوم گرم کردن خانه مطرح می‌شود نوع سیستم گرمایشی است که از آن استفاده می‌شود. در این خصوص باید دقت کافی داشته باشیم که هر یک از خانواده‌ها می‌بایست با توجه به این موضوع که منزل مسکونی آن‌ها چه شرایطی را داراست و در کدام منطقه از نظر آب‌و‌هوایی قرار گرفته است نسبت به انتخاب درست سیستم گرمایشی خانه خود اقدام به عمل آورند.

به‌عنوان نمونه بخاری گازی که جزو وسایل گرمایشی قدیمی به شمار می‌رود بازدهی انرژی بسیار بالایی دارد و بیشتر گرمای تولیدشده توسط آن در فضای یک خانه مصرف می‌شود اما در مقابل وسیله‌ای همچون شومینه از میزان بازدهی بسیار کمتری برخوردار می‌باشد و مقدار زیادی از گرمای حاصل از روشن‌کردن آن از راه دودکش به بیرون از خانه منتقل می‌شود و در نتیجه سبب آن می‌گردد که فضای خانه چندان گرم نشود.

نکته

چنانچه خانه ما بر روی پیلوت و پارکینگ قرار گرفته باشد به گونه‌ای که بخش زیرین آن خالی باشد به‌طور حتم در فصول سرد سال برای گرم کردن خانه خود دچار مشکل خواهیم شد. علت این امر آن است که در این گونه خانه‌ها هوای سرد در قسمت زیر ساختمان در حال رفت‌و‌آمد است و بر این اساس کف خانه به‌طور پیوسته دمای پایینی دارد. در چنین شرایطی هر چقدر بخواهیم با بیشتر‌کردن میزان حرارت بخاری یا شوفاژ خانه را گرم کنیم سودمند نخواهد بود.

تهیه سیستم گرمایشی
تهیه سیستم گرمایشی برای خانه

روش مناسبی که برای گرم کردن خانه در این شرایط توصیه می‌شود آن است که از سیستم گرمایش از کف در خانه خود استفاده کنیم تا بتوانیم از این طریق با مصرف کمتر انرژی به نتیجه دلخواه خود در رابطه با گرم کردن خانه دست پیدا کنیم. بنابراین چنانچه سیستم گرمایشی خانه ما مصرف انرژی بالایی داشته باشد و از بابت هزینه‌های آن نگرانی داشته باشیم ضروری است پیش از هر اقدامی اطمینان حاصل کنیم که سیستم گرمایشی مورد استفاده در خانه ما برای شرایط موجود مناسب است.

تنظیم ترموستات به شکل صحیح

تنظیم درست ترموستات نقش موثری در کنترل مصرف انرژی و گرم کردن خانه ایفا می‌کند. به‌طور معمول اغلب افراد در فصل سرد زمستان ترموستات خانه را روی عدد ۷۵ یعنی ۲۳ درجه سانتیگراد قرار می‌دهند که این مساله خود سبب افزایش هزینه‌ها می‌شود حال آن که برای تنظیم ترموستات به‌روشی صحیح کافی است دمای آن را بر روی عدد ۶۸ یعنی ۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنیم و به این شکل در حدود ۶.۲ درصد در هزینه‌های موجود صرفه‌جویی نماییم. چنانچه در این شرایط، احساس سرما به ما دست داد می‌توانیم لباس‌های گرم‌تری را برای پوشاندن خود از سرمای هوا مورد استفاده قرار دهیم.

قرار دادن مبلمان در قسمت گرم خانه

این مساله که وقتی در خانه هستیم به چه میزان احساس گرما داریم به این موضوع بستگی دارد که در کدام قسمت از خانه خود حضور داریم. گرمای بیشتر زمانی احساس می‌شود که ما در قسمت وسط خانه حضور داشته باشیم. دلیل این مساله فاصله‌داشتن از دیوارهای خانه است. بدیهی است دیوارهای خانه از سایر بخش‌های آن سردتر هستند. بنابراین یک راهکار عملی برای داشتن احساس گرمای بیشتر در خانه آن است که مبلمان خانه‌مان را نزدیک به دیوارهای داخلی آن قرار دهیم.

هنگامی که یک میز در موقعیتی نزدیک به دیواره‌های خارجی خانه باشد و بدن ما در معرض هوای سرد این دیوارها قرار گیرد به‌طور حتم ما سرمای بیشتری را احساس خواهیم نمود. برای جلوگیری از این امر می‌توان به‌واسطه استفاده از عایق در کنار دیوار تا اندازه‌ای مشکل سرما را برطرف نمود. همچنین اگر در هنگام خواب بالش خود را در مجاورت دیواره‌های خارجی خانه قرار دهیم سرمای شدیدتری را تجربه خواهیم نمود. جالب است بدانید حتی به کمک چسباندن یک پوستر به دیوار هم می‌توان سرمای کمتری را در خانه احساس کرد.

قرار دادن مبلمان
قرار دادن مبلمان در قسمت گرم خانه

استفاده بهینه از نور خورشید برای گرم کردن خانه

اگر خانه ما در موقعیتی قرار داشته باشد که به‌صورت آفتاب‌گیر باشد یکی از روش‌های مطلوب در جهت گرم کردن خانه آن است که در روزهای گرم و آفتابی پرده‌ها را از مقابل پنجره‌ها کنار بزنیم و از تابش نور و گرما و انرژی خورشید استفاده بهینه‌ای داشته باشیم. استفاده از انرژی خورشید به‌شکلی بهینه در خانه نقش بسیار مهمی در کاهش مصرف انرژی برای ما ایفا خواهد کرد. خورشید از طریق تابش نور و انرژی گرمابخش خود فضای خانه ما را گرم‌تر و دلنشین‌تر می‌کند، سبب ایجاد طراوت در فضای خانه می‌شود و باعث کاهش میزان مصرف برق می‌گردد. همچنین نور و انرژی حاصل از خورشید از خواص ضدعفونی‌کنندگی برخوردار می‌باشد و بسیاری از میکروب‌های موجود در فضای خانه از طریق تابش آفتاب از بین می‌روند.

گذشته از این‌ها، به‌خوبی می‌دانیم بهره‌مندی از نور خورشید به علت نیاز بدن انسان به ویتامین دی امری لازم و ضروری است. نکته قابل توجه این که کنار‌زدن پرده‌ها در روزهای ابری نتیجه‌ای کاملا برعکس را به دنبال دارد و سبب بالاتر‌رفتن مصرف انرژی در خانه می‌شود. عملکرد پرده‌ها را در خانه می‌توان همچون استفاده از عایق قلمداد کرد. وجود پرده‌ها موجب آن می‌شود که هوای گرم در فضای خانه محبوس شود. از این رو به هر میزان که پرده‌ها از ضخامت بیشتری برخوردار باشند بیشتر می‌توانند عایق گرما باشند و در گرم کردن خانه تاثیری مثبت بر جای بگذارند.

آشپزی در خانه

آشپزخانه مکانی است که از آن برای آماده‌سازی غذای مورد نیاز افراد ساکن در یک خانه استفاده می‌شود. بیشتر غذاهایی که ما می‌خوریم نیازمند آن هستند برای این که آماده و قابل خوردن شوند ابتدا به‌خوبی پخته شوند. برای گرم کردن خانه می‌بایست از گرمای ناشی از آشپزی و پختن غذاها نهایت استفاده را ببریم. به‌عنوان مثال زمانی که در آشپزخانه سرگرم پختن غذا هستیم این امکان را داریم که میزان حرارت سیستم گرمایشی خانه را کاهش دهیم زیرا روشن‌بودن اجاق گاز دمای کلی خانه را بالا می‌برد و فعالیت و کار ما در کنار آن نیز دمای بدن ما را خودبه‌خود افزایش می‌دهد.

چنانچه برای آماده‌کردن غذا در حال استفاده از فر هستیم می‌توانیم بعد از این که کارمان به اتمام رسید از فرصت پیش‌آمده به‌خوبی استفاده کنیم و پس از خاموش‌کردن فر در آن را باز بگذاریم تا به این نحو زمانی که فر در حال سردشدن است گرمای داخل آن به فضای خانه انتقال پیدا کند.

استفاده از پنجره دوجداره برای گرم کردن خانه

یکی از جدیدترین روش‌ها به‌منظور گرم کردن خانه و جلوگیری از خروج گرما از منزل استفاده‌کردن از پنجره‌های دوجداره است. پنجره‌های دوجداره متشکل از ۲ یا ۳ لایه شیشه هستند به‌گونه‌ای که هر دو لایه از آنها توسط گاز یا هوا از یکدیگر جدا شده‌اند. از طریق نصب این نوع پنجره‌ها در خانه دیگر گرما قادر نخواهد بود به‌راحتی از یک سمت پنجره به سمت دیگر آن انتقال یابد.

استفاده از پنجره دوجداره
استفاده از پنجره دوجداره

مزیت دیگری که استفاده از پنجره دوجداره سبب ایجاد آن می‌شود جلوگیری از انتقال آلودگی‌های صوتی به فضای داخلی خانه می‌باشد زیرا پنجره‌های دوجداره علاوه بر این که گرما را حفظ می‌کنند عایق صدا هم هستند. نکته‌ای که باید یادآور شد این که مطمئنا تعویض پنجره‌ها مستلزم صرف هزینه می‌باشد اما باید توجه داشت صرفه‌جویی در میزان مصرف انرژی به‌واسطه انجام این کار می‌تواند در درازمدت این هزینه‌ها را جبران کند.

توجه به انتقال درست گرمای ناشی از وسایل گرمایشی

برای این که گرمای حاصل از فعالیت وسایل گرمایشی در منزل به‌شکلی مطلوب و ایده‌آل مورد استفاده قرار گیرد و در امر گرم کردن خانه موثر واقع شود لازم است تمهیداتی بیندیشیم تا از هدر‌رفتن گرما جلوگیری کنیم. اگر برای گرم کردن خانه خود از شوفاژ استفاده می‌کنیم باید همواره اطراف آن را خلوت نگه داریم. چنانچه در مجاورت شوفاژها اشیاء و وسایل بزرگی از قبیل مبلمان خانه را قرار دهیم وجود این وسایل با گذشت زمان و به‌تدریج گرمای حاصل از فعالیت لوازم گرمایشی را به سمت خود می‌کشاند و مانع از گرم‌شدن فضای خانه به‌شکلی مناسب می‌شود.

همچنین باید توجه داشت که هیچ وسیله‌ای بر روی شوفاژ گذاشته نشود. در صورتی که سقف خانه ما بلند باشد می‌توانیم با کمی فاصله از شوفاژ قفسه‌ای را نصب کنیم تا بدین وسیله گرمایی که در جهت بالا حرکت می‌کند مجددا به طرف پایین هدایت شود. استفاده از این ترفند جالب مخصوصا زمانی که محل قرارگیری شوفاژ در قسمت پایین پنجره و پرده باشد در حفظ و نگهداری گرمای موجود در فضای خانه بسیار تاثیرگذار خواهد بود. علت این مساله آن است که گرما وقتی به پنجره و پرده می‌رسد در عمل نقش موثری در گرم کردن خانه نخواهد داشت.

عایق بندی پشت شوفاژ

راهکار دیگری که می‌تواند ما را در رابطه با گرم کردن خانه از طریق استفاده مطلوب‌تر از وسایل گرمایشی یاری نماید آن است که از انتقال گرمای حاصل از شوفاژ از راه دیوار به فضای بیرون از خانه جلوگیری به عمل آوریم. به این منظور می‌توانیم با استفاده از فویل آلومینیوم قسمت پشت شوفاژ را عایق‌بندی کنیم. ورقه‌های آلومینیومی گرمایی را که در حال حرکت به فضای بیرون از منزل است به درون خانه انعکاس می‌دهند و از این طریق می‌توانند میزان مصرف انرژی را پایین بیاورند. مزیت قابل توجهی که استفاده از این فویل‌ها برای گرم کردن خانه دارد این است که قیمت پایینی دارند و همه جا می‌توان آن‌ها را به‌راحتی پیدا کرد.

پوشاندن کانال کولر و دودکش یک راه دیگر برای گرم کردن خانه

تجربه نشان داده است استفاده‌کردن از شومینه به‌منظور گرم کردن خانه، کار چندان مفیدی نیست. با این وجود این وسیله به این دلیل که از ظاهر زیبایی برخوردار می‌باشد در بیشتر خانه‌های امروزی به چشم می‌خورد. چنانچه از شومینه منزل خود استفاده نمی‌کنیم می‌بایست دودکش آن را به‌نحوی مسدود کنیم تا گرمای موجود در فضای خانه ما به هدر نرود.

پوشاندن کانال کولر
پوشاندن کانال کولر

به‌منظور مسدود‌کردن دودکش شومینه می‌توان از پشم‌شیشه، عایق پشمی و بالن‌های مخصوص استفاده نمود. البته باید به خاطر بسپاریم اگر زمانی خواستیم برای گرم کردن خانه شومینه را روشن کنیم حتما قبل از انجام هر کاری عایق‌ها را از داخل دودکش خارج نماییم. کانال کولر نیز یکی از مهم‌ترین مجراهایی است که هوای سرد بیرون را به فضای داخل خانه انتقال می‌دهد. با آغاز فصل سرما می‌بایست اطمینان حاصل نماییم که دریچه های کولر بسته هستند. برای حصول اطمینان در این زمینه می‌توانیم دریچه کولر را از طریق استفاده از لایه‌ای پلاستیک پوشش دهیم.

بستن درزهای در و پنجره

یکی از مسایلی که می‌تواند در رابطه با گرم کردن خانه برای ما مشکل‌آفرین باشد وجود درز درها و پنجره‌هاست که سبب خروج گرما از منزل می‌شود. استفاده‌کردن از پنجره‌های دوجداره تا حدود زیادی خیال ما را آسوده می‌سازد اما به‌طور حتم درزهای دیگری هم در خانه ما پیدا می‌شوند که وقتی از مجاورت آن‌ها عبور می‌کنیم تفاوت دمای هوای را در آن محدوده نسبت به سایر نقاط خانه آشکارا متوجه می‌شویم.

برای پوشاندن درزهای موجود در نقاط مختلف خانه می‌بایست در ابتدای کار آن‌ها را به‌دقت شناسایی کنیم. به‌طور مثال باید قاب‌های اطراف پنجره‌ها را برای یافتن درزهایی که امکان دارد هوا به‌واسطه وجود آن‌ها خارج شود بررسی نماییم. حتی وجود یک درز کوچک نیز می‌تواند گرمای زیادی را از فضای خانه خارج کند و بدین شکل در کار گرم کردن خانه اختلال ایجاد نماید. بعد از این که درزهای درها و پنجره‌ها را شناسایی کردیم می‌توانیم آنها را با استفاده از درزگیرهای مخصوص و یا به‌کمک تکه‌هایی از پارچه بپوشانیم.

پوشیدن لباس گرم در فصل سرد سال

اکثر ما مشابه دیگر هموطنان خود عادت به این داریم که در فصول سرد سال درجه حرارت وسایل گرمایشی خود را تا آن حدی بالا ببریم که بتوانیم همانند شرایطی که در فصل‌های گرم سال وجود دارد در فضای داخل خانه خود لباس‌های خنک و نازک بر تن کنیم. برخی اوقات فضای خانه را به‌حدی گرم می‌کنیم که ناچار می‌شویم برای رهایی از گرمای شدید، پنجره‌ها را باز بگذاریم. این مساله یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که بسیاری از ما در رابطه با موضوع گرم کردن خانه مرتکب آن می‌شویم و در نهایت از بابت بالا‌رفتن مصرف سوخت و هزینه‌های ایجادشده متحمل ضرر می‌گردیم.

بهترین کار برای برطرف‌کردن اثرات منفی ناشی از این رفتارها آن است که سعی کنیم در فصل سرما خود را به پوشیدن لباس‌های گرم و زمستانی در داخل خانه عادت دهیم. پوشیدن جوراب در زمانی که در خانه هستیم یکی از بهترین اقدامات در این رابطه است. جوراب پاهای ما را گرم نگه می‌دارد و این مساله موجب می‌شود تا حد زیادی احساس گرما داشته باشیم و در نتیجه نیاز به داشتن گرمای بیشتری را احساس نکنیم. در نهایت این امر ما را از بالا‌بردن میزان حرارت سیستم‌های گرمایشی برای گرم کردن خانه باز می‌دارد.

پوشیدن لباس گرم
پوشیدن لباس گرم

راهکارهای خلاقانه برای گرم کردن خانه و داشتن احساس گرما

  • درب برخی از اتاق‌هایی را که به میزان کمتری از آن‌ها استفاده می‌کنیم ببندیم تا از این طریق هوا در یک مکان محدودتر ساکن شود و گرم کردن خانه راحت‌تر صورت گیرد.
  • گفتنی است هر چه فضا بسته‌تر و محدودتر باشد فرآیند گرم‌شدن محیط زودتر اتفاق می‌افتد و گرمای داخل خانه نیز هدر نمی‌رود.
  • در قسمتی از خانه‌مان که به‌طور تقریبی دمای هوا در آنجا تعادل بیشتری دارد دماسنجی را قرار دهیم.
  • بهترین دمایی که برای فضای داخل خانه می‌توان ذکر کرد ۲۳ درجه سانتیگراد است. می‌بایست دائما به میزان دمای خانه توجه داشته باشیم.
  • دقت داشته باشیم که برای هر چه بهتر گرم کردن خانه می‌بایست تمامی مناطق خالی که در کف اتاق‌های خانه موجود است را بپوشانیم.
  • این کار از ورود هوای سرد از کف زمین جلوگیری می‌کند. چنانچه بخشی از کف خانه ما بدون فرش مانده باشد بهتر است قسمت خالی را هر چه سریعتر پوشش دهیم.
  • استفاده از دستگاه بخور در خانه کمک خوبی به گرم‌شدن خانه می‌کند. همچنین انجام این کار می‌تواند رطوبت موجود در هوای خانه را افزایش دهد زیرا در زمستان غالبا هوای خانه خشک است.
  • استفاده از نوشیدنی‌های گرم از جمله اقدامات خلاقانه‌ای است که می‌تواند ما را در جهت احساس گرما در بدنمان یاری رساند. از این طریق می‌توانیم بخشی از گرمای مورد نیاز اعضای داخلی بدن خود را تامین نماییم.

نکته آخر

در طی روز یا هنگام خواب می‌توانیم کلاهی را برای پوشاندن سر خود استفاده نماییم. محققان بر این باورند که گرم‌نگهداشتن سر موجب گرم‌شدن کل بدن ما می‌شود.
یکی از روش‌های جالب برای داشتن احساس گرما در فصل سرد آن است که از تلقین‌های روانی به‌منظور فرار از سرمای هوا استفاده کنیم. به‌طور مثال می‌توانیم رنگ‌های گرمی همچون قرمز و نارنجی را در خانه به کار ببریم و فضای خانه را با این رنگ ها پر کنیم. این کار سبب آن می‌شود که چشمان ما به گرمایی که این رنگ‌ها در خود دارند عادت پیدا کنند و احساس سرما و برودت هوا از فضای خانه ما دور شود.

جهت خرید و فروش اینترنتی لوازم گرمایشی مدنظر خانه خود می‌توانید به اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید.

5 دیدگاه دربارهٔ «چگونه خانه را گرم کنیم؟ چگونه هوای اتاق را گرم کنیم؟»

  1. اگه بخاری نداشته باشین میتونین گاز رو روشن بزارین و روش یه کتری رو بیشتر از نصفش پر از آب کنین(اگه کامل پر باشه وقتی میجوشه ممکنه گاز رو خاموش کنه) تا هوای خونه خیلی خُشک نشه ولی حتما هر چند ساعت توش آب بریزین تا کتری خالی و سوراخ نشه . توی خونه هم معمولا پاها بیشتر سردشون میشه که میتونین یه پاکت فریزر یا پلاستیک بپوشین و روی اون هم جوراب بپوشین . یه فلاسک رو پر از چای(کمرنگ) کنین و هر چند ساعت یه بار یه لیوان بخورین که گرم بمونین . اگه اتو یا هر وسیله ی گرم کننده ی کوچیکی دارین میتونین بزارینش زیر کرسی و وقتی زیر کُرسی گرم شد ، از اونجا برش دارین و برین زیر کُرسی .
    اینا روش هاییه که خودمون استفاده میکنیم و عالی نیستن ولی برای زنده موندن کافی هستن .

  2. اگر در و پنجره های خانه دوجداره نیست میتوانید از درزگیر برای عایق سازی استفاده کنید و از هدر رفت انرژی جلو گیری کنید

  3. میشه روش‌هایی برای گرم کردن خانه بدون وسایل گرمایشی مناسب هم بگید؟مثلا گرم کردن خانه با اجاق گاز امکان پذیره؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *