چگونه یک بازاریاب خوب شویم ؟ سوالی است که در این نوشتار به آن پاسخ داده خواهد شد. امید است شما مخاطب عزیز با مطالعه این نوشتار بتوانید در این زمینه اطلاعات لازم را کسب نمایید.
آنچه در ادامه میخوانید
- چرا بازاریابی؟
- چگونه یک بازاریاب خوب شویم؟
- جلوگیری از ایجاد محدودیتها در هنگام خرید مشتریان
- ارائه راهکارهای نوآورانه جهت خرید کالا برای مشتریان
- آگاهی از روحیات و شخصیت مشتریان
- ایجاد اعتماد در مشتریان به منظور برانگیخته کردن احساسات آنها
- آگاهی از نیاز مشتریان پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- خلق داستانی در مورد کالاها و خدمات مشتریان قبلی
- کسب مهارتهای ارتباطی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- کسب تحصیلات دانشگاهی و یا گذراندن دورههای آموزشی بازاریابی
- شکار فرصتها
- گوش فرا دادن به حرفهای مشتری پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- ارائه مشاوره در زمینه کالاها و خدمات
- ریسک پذیری بالا
- یادگیری پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- انعطاف پذیری
- برخورد مناسب در هنگام مواجهه با رفتار نامناسب مشتری
- هماهنگی با سایر همکاران پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- پرهیز از یکنواختی در هنگام صحبت کردن
- پاسخگویی به سوالات مشتریان
- بازارشناس بودن پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- برخورداری از آمادگی روحی و روانی
- برخورداری از آمادگی جسمی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- متفاوت بودن و ایجاد تمایز متناسب با هدف
- توان اصلاح گرایی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- الگو برداری از بازاریابان موفق
- برون گرا بودن پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
- برخورداری از بهره هوشی بالا
- نکاتی دیگر در مورد چگونه یک بازاریاب خوب شویم
چرا بازاریابی؟
بازاریابی معمولاً برای تحقق این هدف صورت میگیرد که میزان اشتیاق مشتریان را برای خرید کالاها و خدمات شما افزایش دهد. به طوری که آنها حاضر به پرداخت پول برای به دست آوردن آن کالاها و یا خدمات شوند. برای همین است که گفته میشود هر کاری که از دستتان برمیآید برای بازاریابی انجام دهید تا مشتریان بیشتری را به سمت کالاها و خدمات خود جذب کنید. البته آنچه که در بازاریابی مهم است تنها یک عامل نیست.
بلکه مجموعهای از عوامل همچون ویژگیهای خود محصول، کیفیت محصول، میزان عرضه و تقاضا، نحوه توزیع، ویژگیهای بازاریاب و غیره است که دست در دست هم میدهند تا کالاها و خدمات مورد نظر به بهترین شکل معرفی شوند و از این طریق در ذهن مشتریان جای بگیرند. با آن که هر کدام از این عوامل به نوبه خود در بازاریابی اثرگذارند ولی آنچه که در این نوشتار به آن پرداخته میشود، ویژگیهای یک بازاریاب خوب است که میتواند تاثیر بسزایی در بازاریابی کالاها و خدمات و به عبارت دیگر در میزان فروش محصولات داشته باشد. پس در ادامه با ما همراه شوید تا به این سوال که چگونه بازاریاب خوب شویم، پاسخ داده و تاثیر آن را بر میزان فروش کالاها و خدمات مورد بررسی قرار دهیم.

چگونه یک بازاریاب خوب شویم؟
سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم میتواند جوابهای متعددی از جمله جوابهای زیر را داشته باشد:
جلوگیری از ایجاد محدودیتها در هنگام خرید مشتریان
یک بازاریاب خوب کسی است که بتواند از هر آن چیزی که در هنگام خرید موجب ایجاد محدودیت برای خریدار میشود جلوگیری نماید. به عبارت دیگر از هر چیزی که مشتری را ناراضی میکند اجتناب نماید تا بتواند میزان فروش خود را افزایش دهد و به سودهای کلان در دراز مدت دست یابد. برای این کار لازم است بازاریاب همانند یک کارگاه همه چیز را به صورت موشکافانه بررسی کند و در صورت وجود مشکل در صدد رفع آن برآید.
ارائه راهکارهای نوآورانه جهت خرید کالا برای مشتریان
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم یک بازاریاب خوب همواره به دنبال ارائه راهکارهای نوآورانه است تا بتواند از طریق آنها فرایند خرید را برای مشتریان تسهیل بخشد. یک بازاریاب همواره به این نکته توجه دارد که مشتری دوست دارد خیلی سریع و بدون دردسر به کالا یا محصول مورد نظر خود برسد. بنابراین میکوشد چنین امکانی را برای مشتری فراهم آورد.
آگاهی از روحیات و شخصیت مشتریان
برای یک بازاریاب خوب شدن لازم است فرد از روحیات و شخصیت مشتریان خود آگاهی داشته باشد. علت این امر نیز این است که محرک اصلی در هنگام خرید، انگیزه است و بازاریاب میتواند با شناخت روحیات و شخصیت مشتریان خود در آنها برای خرید ایجاد انگیزه نماید و از این طریق میزان فروش خود را افزایش دهد.
ایجاد اعتماد در مشتریان به منظور برانگیخته کردن احساسات آنها
همانطور که تحقیقات بازاریابی نشان میدهد، مشتریان در هنگام خرید، اول بر اساس احساسشان تصمیم میگیرند که آیا کالا و یا خدمت مورد نظر را خریداری نمایند یا نه و بعد از خرید نیز به دنبال دلیل و استدلال هستند تا درست بودن خرید خود را توجیه کنند. بنابراین یک بازاریاب خوب کسی است که بتواند با ایجاد اعتماد احساسات مشتری را برای خرید کالا و یا محصول مورد نظر برانگیخته و سپس به دنبال بیان دلایل قابل قبول برای خرید مشتری باشد.
لازم به ذکر است که هر اندازه بازاریاب در برانگیختن احساسات مشتریان خود صادقتر، هدفمندتر و صبورتر باشد به آن اندازه توانسته است کار خود را با موفقیت انجام دهد و مشتریان را راضیتر نگه دارد. برای این کار لازم است از ویژگیهای کالا و یا خدمت خود چه مثبت و چه منفی آگاه باشد و آنها را صادقانه به مشتری بیان نماید تا مشتری بتواند در هنگام خرید با توجه به این ویژگیها بهترین انتخاب را داشته باشد.

آگاهی از نیاز مشتریان پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
زمانی که یک بازاریاب از نیازهای مشتریان خود آگاهی داشته باشد، به راحتی میتواند احساسات آنها را از طریق بازگو کردن نیاز آنها برانگیخته و آنها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین یک بازاریاب خوب کسی است که از نیازهای مشتریان خود آگاهی دارد و با بیان کردن آنها مشتریان را تشویق به خرید مینماید.
خلق داستانی در مورد کالاها و خدمات مشتریان قبلی
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم یک بازاریاب خوب برای این که موفق شود کالاها و خدمات خود را در ذهن مشتریان ثبت نماید، باید به بیان داستانهایی در مورد کالاها و خدمات خود بپردازد. چرا که داستانها در ذهنها باقی میمانند و یاد آنها هرگز از ذهن مشتریان خارج نمیشود. فقط باید در بیان داستانها جانب اعتدال را رعایت کند و از زیادهگویی و اغراق جلوگیری نماید. از طرفی میشود با بیان تجربههای مشتریان قبلی که از خرید کالاها و خدمات احساس رضایت کرده و راضی بودند، نیز احساسات مشتریان را برای خرید کالاها و خدمات برانگیخت و آنها را تشویق به خرید کرد.
کسب مهارتهای ارتباطی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
کسی که میخواهد یک بازاریاب خوب شود باید به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کند تا بتواند کالاها و خدمات مورد نظر خود را معرفی نماید، احساسات مشتری را برانگیزد، با اعتماد به نفس در مورد محصول صحبت کند، به گفتههای خود یقین داشته باشد و از طریق برقراری ارتباط خوب و موثر مشتری را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین میتوان گفت برای بازاریاب خوب شدن لازم است فرد مهارتهای ارتباطی را کسب نماید.
کسب تحصیلات دانشگاهی و یا گذراندن دورههای آموزشی بازاریابی
یک بازاریاب خوب کسی است که بازاریابی را به صورت علمی آموخته است. هر چند که نمیتوان ادعا کرد کسی که در رشته بازاریابی تحصیلات آکادمیک دارد و یا دورههای آموزشی بازاریابی را گذرانده است، حتماً بازاریاب خوبی میشود، ولی چون برای بازاریاب خوب شدن فرد نیاز به کسب مهارتهای مختلفی دارد، تحصیل در این رشته و یا گذراندن دورههای آموزشی مرتبط با این رشته همچون سایر عوامل دیگر نیز میتواند به میزان زیادی در بازاریاب خوب شدن اثرگذار باشد.

شکار فرصتها
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم یک بازاریاب خوب سر تا پا چشم و گوش است. دقت میکند، میبیند و گوش فرا میدهد تا بتواند فرصتهای پیش آمده را شکار کند. هر فرصتی که گیر میآورد از آن برای معرفی محصول خود استفاده میکند تا از طریق آن بتواند میزان فروش خود را افزایش دهد. بنابراین میتوان گفت یک بازاریاب خوب فرصت شناس و موقعیت سنج است.
گوش فرا دادن به حرفهای مشتری پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
از جمله ویژگیهای یک بازاریاب خوب این است که کمتر حرف میزند و اجازه میدهد مشتری احساسات، نیازها و مشکلات خود را بیان کند. با این کار هم اطلاعات بیشتری از مشتری به دست میآورد و هم این که در او حس همدردی و درک متقابل را ایجاد مینماید.
ارائه مشاوره در زمینه کالاها و خدمات
یک بازاریاب خوب کسی است که در زمینه کالاها و خدمات به مشتریان و مصرف کنندگان مشاوره بدهد. در بسیاری از موارد دیده شده است که مشتریان با بازاریابان در مورد محصول و خدمت مورد نظر مشورت میکنند. در اینجاست که بازاریان خوب از بازاریابان بد جدا میشوند. چرا که بازاریاب خوب در این موقعیت سعی نمیکند محصول و یا خدمت خود را به فروش برساند بلکه سعی میکند با دقت به حرفهای مشتری گوش داده و به او در زمینه محصول و یا خدمت مورد نظر مشاوره بدهد. در حالی که یک بازاریاب که مسلط به کار خود نیست و به عبارت دیگر نمیتواند کار خود را به بهترین نحو انجام دهد سعی میکند به جای ارائه مشاوره محصول و یا خدمت مورد نظر را به فروش برساند. بنابراین یک بازاریاب خوب در برخی مواقع در نقش یک مشاور خوب ظاهر میشود.
ریسک پذیری بالا
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم که بازاریابان بنا به ماهیت کاری که انجام میدهند باید ریسک پذیر و جسور باشند. بنابراین یک بازاریاب خوب کسی است که بیش از اندازه احتیاط نمیکند، ریسکهای متفاوتی را انجام میدهد، در کار خود برنامه ریزی میکند و بسیار جسور است.

یادگیری پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
یک بازاریاب خوب از هر مشتری، از هر موقعیت پیش آمده و از هر حادثه و اتفاقی درسهای زیادی یاد میگیرد و آن را در شغل و حرفه خود به کار میبرد.
انعطاف پذیری
بازار، نیازها و سلایق مشتریان دائماً در حال تغییر است و این بازاریاب است که برای بقا و دوام باید خود را با این تغییرات تطبیق بدهد نه مشتریان و بازار. بنابراین یک بازاریاب خوب باید انعطاف پذیر باشد تا بتواند خود را با تغییرات پیش آمده وفق دهد و از این طریق بتواند در بازار دوام بیاورد و مشتریان خود را از دست ندهد.
برخورد مناسب در هنگام مواجهه با رفتار نامناسب مشتری
در برخی از مواقع ممکن است مشتری بنا به دلایلی برخورد نامناسب و توهین آمیزی داشته باشد. در این مواقع این بازاریاب خوب است که میتواند با حفظ خونسردی و برخورد مناسب با مشتری دلیل توهین مشتری را دریابد و او را با پاسخهای قانع کننده متقاعد کند. بنابراین یک بازاریاب خوب کسی است که بتواند در هنگام مواجهه با رفتار نامناسب خونسردی خود را حفظ کند و به برقراری آرامش کمک کند.
هماهنگی با سایر همکاران پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
از جمله ویژگیهای یک بازاریاب خوب این است که در مورد مسائل مشترک و واحد با همکاران خود هماهنگی داشته باشد تا حرفها و رفتارهای ضد و نقیض از او سر نزد و از این طریق اعتماد مشتریان را از دست ندهد.
پرهیز از یکنواختی در هنگام صحبت کردن
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم که یک بازاریاب خوب کسی است که مدام تُن صدای خود را تغییر میدهد تا صدایی یکنواخت و کسل کننده نداشته باشد. با این کار حس خوبی به مشتری منتقل میشود و از همکلامی با او لذت میبرد. فردی که میخواهد وارد حرفه بازاریابی شود باید به این نکته توجه کند که داشتن روابط عمومی بالا و نیز سخنران خوب بودن از ضروریات این حرفه است. بنابراین اگر خود را فاقد این ویژگیها میبیند بهتر است هرگز وارد این حرفه نشود.
پاسخگویی به سوالات مشتریان
مشتریان همواره در مورد کالاها و خدمات ارائه شده سوالاتی دارند که دوست دارند به پاسخهای آنان برسند. یک بازاریاب خوب کسی است که به این سوالات به طور شفاف و واضح پاسخ گفته و روراست و صادق باشد و اگر هم پاسخی برای سوال مشتری ندارد با حدس و گمان و تردید پاسخ ندهد و جواب را حدس نزد.
بازارشناس بودن پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
یک بازاریاب خوب میداند که هر بازار با بازار دیگر متفاوت است و ویژگیهای خاص و منحصر به فرد خود را دارد. بنابراین برای موفقیت در یک بازار باید ویژگیهای آن را بشناسد و متناسب با آن راهکارها و روشهای بازاریابی را برگزیند.
برخورداری از آمادگی روحی و روانی
یک بازاریاب خوب کسی است که سعی میکند نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد، نقاط قوت را پررنگتر کند و نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل کند. از طرفی یک بازاریاب خوب کسی است که خودش را دوست دارد و میداند تا زمانی که خودش را دوست نداشته باشد نمیتواند مشتری را دوست داشته باشد. لذا در راستای دوست داشتن خود و از طریق آن دوست داشتن مشتری گام برمیدارد تا به هدف خود برسد.
برخورداری از آمادگی جسمی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
در دنیای بازاریابی امروز ظاهر بازاریاب میتواند تاثیر بسزایی در جذب مشتری و میزان اثرگذاری در او داشته باشد. بنابراین بازاریاب خوب کسی است که به ظاهر خود از طریق تغذیه سالم، ورزش، پوشش مناسب و غیره رسیدگی میکند تا بتواند از طریق آن به موفقیتهای چشمگیری دست یابد.
متفاوت بودن و ایجاد تمایز متناسب با هدف
متفاوت بودن پیوسته به عنوان عامل مهمی در جذب مشتری مطرح بوده است. مشتریان همواره به دنبال چیزهای متفاوت و منحصر به فرد هستند. یک بازاریاب خوب میداند که میتواند کالاها و خدمات خود را از طریق گذراندن دورههای آموزشی به طریقی متفاوتتر و منحصر به فردتر ارائه دهد و از این طریق به مزیت نسبی دست یابد.
توان اصلاح گرایی پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
همه افراد این موضوع را میدانند که هیچ اقدام صد در صد درستی در این دنیا وجود ندارد. اقدامات بازاریابان نیز از این امر مستثنی نیست. بنابراین یک بازاریاب خوب کسی است که بینش اصلاح گرایی دارد و در صورت وجود خطا و یا اشتباه در صدد کنترل آن برمیآید. بازاریاب خوب میداند که باید اقدام کند نه این که برای فرار از خطاها و یا اشتباهات دست به کاری نزند. در این دنیا کسی که خطایی ندارد در حقیقت کاری نمیکند که خطایی داشته باشد. کسی هم که کاری نکند و خطایی نداشته باشد، چیزی یاد نمیگیرد و کسی که چیزی یاد نمیگیرد نمیتواند به موفقیت برسد. بنابراین لازمه موفقیت شروع یک کار، انجام خطا، اصلاح و کنترل آن و یادگیری است.

الگو برداری از بازاریابان موفق
برای پاسخ به این سوال که چگونه یک بازاریاب خوب شویم باید بدانیم که یک بازاریاب خوب کسی است که اهل تقلید نیست اما الگو برداری و آموختن چیزهای خوب را چیز بدی نمیداند. بنابراین در صورت مواجهه با یک بازاریاب موفق از او الگو برداری میکند و کارهای او سرمشق و راهنمای خود قرار میدهد.
برون گرا بودن پاسخی به سوال چگونه یک بازاریاب خوب شویم
بازاریاب خوب کسی است که در سطح بالایی از برون گرایی قرار دارد. به عبارت دیگر بازاریاب خوب اجتماعیتر، فعالتر و در ارتباطات اجتماعی موفقتر است. از گفت و گو با افراد خسته نمیشود و به راحتی برای خود دوست پیدا میکند. اما لازم است مقداری نیز درون گرا باشد با بتواند به راحتی احساسات و رفتار خود را کنترل کند.
برخورداری از بهره هوشی بالا
بازاریاب خوب معمولاً باهوش است، به راحتی موقعیت را میسنجد و خود را با شرایط وفق میدهد.
بنابراین بهره هوشی بالا نیز میتواند به عنوان ویژگی بازاریاب خوب مطرح شود.

نکاتی دیگر در مورد چگونه یک بازاریاب خوب شویم
البته علاوه بر مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، یک بازاریاب خوب باید در زمینه بازاریابی دارای تجربه و سابقه کافی باشد. در بازار هدف منزلت و اعتبار داشته باشد و از طرفی فردی درست کار و قابل اطمینان باشد.
شاید شما نیز با این مسئله رو به رو شدهاید که یک بازاریاب زمانی میتواند به عنوان یک بازاریاب خوب مطرح شود که بتواند با کلام خود مشتریان را برای خرید کالاها و خدمات اغوا کند و از این طریق کالاها و محصولات زیادی را به فروش برساند. شاید این مسئله در کوتاه مدت درست باشد و بتواند شرکت و یا سازمان را به سودهای کلان برساند اما در دراز مدت عکس این مسئله پیش خواهد آمد.
یعنی آنچه که به مرور زمان برای مشتریان مهمتر و اثرگذارتر میشود رعایت صداقت و درستی در هنگام فروش کالاها و خدمات است. بنابراین زمانی که مشتری بفهمد که در خریدهای قبلیاش بازاریاب اصل صداقت و روراستی را رعایت نکرده است دیگر از کالاها و خدمات آنها خرید نخواهد کرد و این یعنی ضرر و زیان. پس آنچه که بیش از هر چیز دیگری در امر بازاریابی مهم است رعایت صداقت و روراستی است که به اعتبار و منزلت شرکت و یا سازمان میافزاید و از این طریق سودهای کلانی را نصیب شرکت و یا سازمان میکند.
نکته
در هنگام استخدام بازاریاب علاوه بر توجه به مواردی که پیشتر ذکر شد، میزان صداقت و روراستی فرد نیز باید مورد سنجش قرار بگیرد تا منجر به بهترین انتخاب گردد. رعایت اصول اخلاقی در امر بازاریابی مهمترین ترفندی است که توسط بازاریاب به کار برده میشود تا اعتماد مشتری را جذب کند. همچنین از طریق مشتری میزان فروش را افزایش دهد و از طریق افزایش میزان فروش سودهای کلان را نصیب سازمان و یا شرکت کند.
مطالبتون بسیار مفید و کارامد بود … سپاس از نویسنده 💯✔❤
عالی است تشکر بابت سایت مفید تان
خیلی ممنون سایت مفیدتون عالی هستین شما
خوب بود
داخل ایران بازاریابی خوب پیشرفت نکرده
سلام.به نظرتون برای خانم های چادری بازاریابی خوبه یا بد؟یا اصلا پوشش تاثیری روی این شغل نداره؟
واقعا بازاریاب خوب کیست؟اگر کسی تمامی اصول بازاریابی رو مطالعه کرده باشه و بدونه کافیه؟یا باید اصول اخلاقی و شخصیتی خاصی هم داشته باشه؟
سلام
مطلب فوق پاسخگوی سوال شما است.
بازاریابی فقط جذبِ بالا میخواد
اعتماد بنفس و خوش صحبت بودن
در درجه ی اول اگه کسی همچین شخصیت و ویژگیهایی داشته باشه اونوقت اگه به بازاریابی علاقه داره میتونه بره علمشو یاد بگیره و موفق بشه