یکی از پستهای مهم در هر شرکت انبارداری است. آیا تابهحال از خود پرسیدهاید که انباردار کیست و چه وظایفی دارد؟ شاید شما خود یک انباردار باشید و بخواهید بدانید وظایف انباردار چیست؟ انباردار یک نقش حیاتی در چرخه توزیع محصولات دارد که کنترل کارگران، جریانها و سیستمها را بر عهده ایشان است.
مهمترین و اصلیترین وظیفه او امنیت انبار و موجودی آن است. انبار محل و مکانی است که یک یا چند کالای بازرگانی، صنعتی و مواد اولیه و یا فرآوردههای مختلف که بر اساس یک سیستم صحیح دستهبندی و تنظیمشدهاند در آن نگهداری میشود.
آنچه در ادامه میخوانید
انباردار کیست؟
برخی از مردم تصور میکنند که انبارداری شغل مهمی نیست. باید بگوییم که برخلاف تصور اکثر مردم انبارداری یکی از مهمترین وظایف را بر عهده دارد. او فردی است که وظیفه سرپرستی، دریافت محصولات انبار و توزیع آنها را دارد. هر قسمت از یک سازمان یک مسئول دارد. انبار هم یک مسئول باید داشته باشد که به آن انباردار میگویند و ما میخواهیم بدانیم وظایف انباردار چیست؟
انبارداری یکی از کارهای سخت و پرمشقت است که معمولاً یک نفر بهتنهایی نمیتواند بهصورت کامل آن را انجام دهد. در برخی موارد در کنار انباردار چند نفر را نیز بهعنوان کمکانباردار استخدام میکنند. درواقع با این کار برقراری نظم و امنیت در انبار راحتتر صورت میگیرد.
یک انباردار بهتر است که نظم و احساس مسئولیت بالایی داشته باشد. زیرا انبارداران با نگاه به او و الگو گرفتن از ایشان قوانین لازم را رعایت نمایند. امنیت کالاهای موجود در یک انبار به کاردانی و مسئولیتپذیری انباردار بستگی دارد.
مهارت در انبارداری
ابتدا قبل از اینکه بدانیم وظایف انباردار چیست؟ باید به این سؤال پاسخ دهیم که مهارتهای موردنیاز انبارداری چیست؟ با پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز بهتر است که یک انباردار با کامپیوتر آشنایی کامل را داشته باشد. لازم است با سیستمها و روشهای انبارداری آشنا باشد. یک انباردار باید بداند که موجودی را چگونه کنترل کند.
همچنین او باید مهارت گزارشنویسی و گزارش دهی را بداند. از دیگر مهارتهایی که یک انباردار بهتر است دارا باشد میتوان این موارد را نام برد:
- مهارتهای مناسب در ریاضیات
- آشنایی با سیستمها و نرمافزارهای انبارداری
- آشنایی با روشهای نظارت بر موجودی انبار

نکته
امروزه انبارداری توسط سیستمها و نرمافزارهای مرتبط انبار صورت میگیرد. به همین دلیل نیاز است که یک انباردار با کامپیوتر نیز آشنایی لازم را داشته باشد.
فرآیندهای ثبت ورود و خروج کالا، کدگذاری کالاها، نظارت و کنترل بر موجودی انبار، سفارش دهی و تحویل سفارش بهواسطه این سیستمها انجام میگیرد. لازم به ذکر است که این فرد باید به لحاظ جسمانی در سلامت کامل باشد.
خصوصیات انباردار خوب
ازآنجاییکه یک انباردار با واحدهای مختلف سازمان خود در ارتباط است به این منظور باید روابط عمومی بالایی داشته باشد. علاوه بر این دقت و انضباط از مهمترین خصوصیات یک انباردار است.
او باید با برقراری نظم در انبار از موجودی بهطور کامل مراقبت کند. توانایی کار در شرایط سخت و فشار کاری بالا از خصوصیات بارز این شغل است. سرمایه اصلی یک کارخانه با سازمان دهی کالاهای موجود در انبار هست که مسئولیت نگهداری آنها با انباردار است. امانتداری او باعث حفظ سرمایه سازمان میشود. توانایی تحلیل از ویژگیهای یک انباردار خوب است که از وظایف او نیز به شمار میرود.
وظایف انباردار
هر مسئول در هر سازمان طبق قوانین مرتبط با هدف سازمان وظایفی دارد. همانطور که میدانید انباردار نیز مسئول انبار یک سازمان است که وظایفی بر عهده دارد. در این مقاله از واسط کالا هدف ما معرفی وظایف انباردار است که بهطور کامل به آن خواهیم پرداخت.
در این وظایف ممکن است متناسب با صنعت و سازمان تغییراتی صورت گیرد. انباردار درواقع کسی است که مسئولیت ورود کالا به انبار، جابهجایی و چیدن آنها، انبارگردانی، رعایت نظم و ایمنی و آراستگی در انبار، تحویل کالا به درخواستکننده کالا بر اساس مقررات انبار را دارد.
وظایف انباردار
برخی از وظایف انباردار را بهاختصار در ادامه توضیح میدهیم.
ورود کالا به انبار
انباردار باید قادر باشد تعداد کالاهای موجود در انبار و میزان درخواست را تحلیل کند و برخی کارهای اداری را انجام دهد. هنگامیکه کالاهای موجود در انبار ازنظر تعداد با سفارش درخواستکننده آن کالا مطابقت ندارد، انباردار باید تقاضای خرید کالاهای موردنیاز را صادر کند.

صدور قبض در هنگام تحویل کالاها، دریافت سررسید در هنگام دریافت کالاها، ثبت مشخصات کالاهای واردشده به انبار و وظایفی از این قبیل در هنگام ورود کالا به انبار برعهده انباردار است.
انبارگردانی
انبارداران باید فضای انبار را کاملاً تمیز نگهدارند. ممکن است کالاهای ارسالی به انبار مدتزمان زیادی در انبار بمانند. بنابراین نظافت انبار و نظم و ترتیب در چیدمان آنها اهمیت زیادی دارد. نوع چیدمان قفسهها و محصولات بر عهده انباردار است.
هرچقدر که کالاهای موجود در انبار بیشتر شوند پیدا کردن آنها در زمان تحویل به درخواستکننده دشوارتر میشود. از ابتدای کار لازم است که محصولات بهصورت صحیح و اصولی در قفسهها چیده شوند. طبقهبندی کالاهای انبار و کدگذاری و جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز به انبار از وظایفی است که در قسمت انبارگردانی قرار میگیرند.
تحویل کالا به درخواستکننده
یکی از مهمترین وظایف هر انباردار تحویل کالا به درخواستکننده آن است. در این قسمت است که نظم بهکارگیری در انبارگردانی خود را نشان میدهد. در صورت رعایت نظم، انباردار بهراحتی کالا را پیداکرده و به درخواستکننده تحویل میدهد.
- بایگانی اسناد
- بایگانی فرمها
- ارائه گزارش دقیق به مافوق از وظایف یک انباردار است که در قسمت تحویل کالا به درخواستکننده صورت میگیرد.
نقش انباردار
علاوه بر آنچه گفته شد برای نقش و وظایف انباردار لیستی تهیهکردهایم تا بتوانیم همه آنها را در یکجا برای شما ارائه دهیم. باید متذکر شویم که وظایف هر انباردار در هر انبار بستگی به نوع فعالیت آن سازمان خواهد داشت.
وظایف
- مدیریت و کنترل ورود و خروج کالاها
- ثبت، نگهداری و کنترل موجودی انبار با رعایت ضوابط مربوطه
- تحویل و کنترل کالاهای وارده و امضا قبوض، فرمها و اسناد مربوطه
- بررسی کالاهای واردشده ازلحاظ کمی و کیفی با نمونهها و مشخصات در حواله
- تعیین مکان مناسب برای انبار کردن کالاها با توجه به نوع، وزن، حجم و میزان مصرف و درخواست
- رسیدگی به موجودی انبار و انجام سفارشهای جدید
- انجام مراقبتهای لازم برای ایمنی انبار
- طبقهبندی و شمارهگذاری کالاها
- الصاق برچسب به کالا در صورت لزوم
- تهیه گزارش مالی انبار و قیمت اجناس ورودی به انبار
- شناسایی کالاهای راکد قبل از رسیدن تاریخ انقضا آنها
- شارژ انبار قبل از صفر شدن
- ارائه گزارشهای دورهای به مافوق
- در صورت لزوم همکاری با مافوق
- پیشنهاد و ارائه راهکار در جهت بهبود روند انبار و انبارداری
- عدم دسترسی اطلاعات انبار به افراد غیرمرتبط

پرسش و پاسخ
پاسخ : یک انباردار خوب اخلاق کاری عالی دارد و همیشه به دنبال کارهایی است که آنها را انجام دهد. این افراد خود شروع کنندههایی هستند که به دنبال راهی برای کمک به دیگران و بیش از اهداف کاری خود هستند.
انبارداران حافظه خوبی دارند که به آنها امکان میدهد اطلاعات مربوط به محصولات ، جزئیات حملونقل و چیدمان انبار را به یاد بیاورند تا بتوانند به راحتی به موجودی مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
آنها گفتگوی کلامی و کتبی بسیار خوبی دارند که دائماً با سایر کارگران انبار در مورد وضعیت وظایف و سفارشات صحبت میکنند و گردش کار آنها را مطابق با خط مشی شرکت ثبت میکنند.
پاسخ : انبارداران ممکن است روزهای خود را با شمارش موجودی کالا ، مرتبسازی کالاها ، ذخیرهسازی مجدد قفسهها یا رانندگی کامیونهای تحویل به تولیدکنندگان یا مشتریان سپری کنند. آنها از نرم افزار لجستیک برای پذیرش سفارشات ورودی استفاده می کنند و بررسی میکنند که موجودی کافی برای پر کردن سفارشات در دست دارند.
انباردار پس از جابجایی موجودی از محل خود در انبار یا پر کردن مجدد یک جا خالی ، موجودی و هرگونه اطلاعات ردیابی را برای مشتریان یا تأمین کنندگان خود به روز میکند.
سخن پایانی
انباردار وظیفه کنترل موجودی انبار، دریافت کالا مطابق فاکتور خرید، مدیریت و ایجاد نظم موجود در انبار، صدور قبض و ثبت اقلام ورودی و اقلام خروجی انبار را بر عهده دارد. در این مقاله ابتدا به اهمیت شغل انبارداری در هر سازمان پرداختیم و سپس وظایف انباردار را بهطورکلی موردبررسی قراردادیم.
یک انباردار خوب علاوه بر داشتن مهارتهای لازم برای انبارداری، بهتر است نکتههایی را که در این مقاله یادآور شدیم را برای راحت و آسانتر شدن کار خود انجام دهد. ازجمله این نکتهها برقراری نظم و طبقهبندی درست کالاها در انبار است.
همچنین بهتر است که پس از هر بار دریافت و تحویل کالا همان موقع رسید و سند آن را صادر کند تا تعداد آنها را در صورت افزایش فراموش نکند. با واسط کالا همراه باشید.