کاشت مو یک جراحی نسبتاً بیخطر است و با عوارض بسیار کمی همراه است. اینیک جراحی زیبایی است بنابراین عوارض کاشت مو ممکن است جنبه اجتماعی و روانی بیمار را تحت تأثیر قرار دهد. هر جراح کاشت مو باید از عوارض و فنهای احتمالی پیشگیری و تکنیک های مدیریت آنها آگاه باشد. بیشتر عوارض قابلاجتناب است و با استفاده از روش مناسب جراحی و مراقبت از زخم میتوان آنها را به حداقل رساند.
کاشت مو یک هنر نسبتاً جدید و در حال تکامل مداوم است که پیشرفتهای زیادی را دیده است و زمینه را برای نتایج طبیعیتری برای بیماران هموار میکند. مانند هر روش جراحی دیگر، ممکن است عوارضی نیز رخ دهد و اینیک چالش بزرگ برای جراح و بیمار است.
با افزایش محبوبیت، تعداد جراحیها همچنان رو به افزایش است. از همه مهمتر، با محبوبیت این روش، پزشکان از تخصصهای مختلف، اغلب با آموزش ناکافی، جراحی را انجام دادهاند و درنتیجه، تعداد کل عوارض کاشت مو افزایشیافته است.
کاشت مو یک جراحی زیبایی است. هر عارضهای میتواند بهطورجدی بر نتیجه زیبایی و روانشناسی بیمار تأثیر بگذارد و پیامدهای دارویی داشته باشد. ازاینرو جراح و کارکنان باید با تمام عوارض احتمالی، تکنیکهای پیشگیری و همچنین روشهای مدیریت آنها آشنا باشند.
فهرست مطالب
عوارض شایع بعد از عمل
- درد
- اِدِم یا خیز (ورم ناشی از تجمع مایعات در زیر پوست)
- عدم تقارن
- خونریزی
- اسکار قابلمشاهده
- فولیکولت
- پوستهشدن
- جابجایی پیوند
- سکسکه
- افلوویوم
- خارش
- هیپوستزی
درد
از عوارض کاشت مو درد بعد از عمل است که در اکثر بیماران پس از جراحی کاشت مو رخ میدهد. این درد بخصوص در کاشت مویی که فولیکولی انجام میشود، رخ میدهد. زیرابه دلیل تراوش اعصاب محیطی هنگام برداشت نوار( درروش FUE استخراج واحد فولیکولی)، بهطور متوسط ۳۰۰۰ روش پیوند برای ۶-۸ ساعت طول میکشد. درد عضلانی بسته به وضعیت دراز کشیدن در این دوره ممکن است رخ دهد. در طول فرآیند از تزریق ضد درد حین عمل و از داروهای مسکن برای جلوگیری و کاهش درد استفاده کنید.
اِدِم یا خیز
اِدِم بعد از عمل شایعترین عوارض کاشت مو است. میانگین بروز اِدِم بعد از عمل در کاشت مو از ۴۰ تا ۵۰ درصد متغیر است. اِدِم میتواند به دلیل بیهوشی تومسی و ضربه در حین فرآیند ایجاد شود. اِدِم بافت در زمان جراحی آغاز میشود، اما فقط ۳-۵ روز بعد هنگامیکه از بالای پیشانی پایین میآید، مشخص میشود. گاهی اوقات، مایع اِدِم به داخل بافتهای اطراف مغز حرکت میکند و باعث اکیموز اطراف بدن میشود. بعلاوه، در بعضی موارد، این اِدِم بهقدری شدید است که بیماران نمیتوانند چشمهایش را باز کنند.
برای جلوگیری و به حداقل رساندن اِدِم، باید بیماران را در وضعیت دراز کشیده در طول دوره باشند. استفاده از ماساژ، پک سرد، استروئیدهای سیستمیک، استروئیدهای نفوذی میتوان اِدِم را کاهش داد.
عدم تقارن
برنامهریزی و علامتگذاری دقیق سایت گیرنده، خطر عدم تقارن را به حداقل میرساند. از دلایل عدم تقارن میتوان به طراحی خط موی جلویی کاذب، اختلاف تراکم بین فرکانس راست و چپ سرهمچنین تغییر شکل یافته مدل مو قبلی اشاره کرد. همیشه علامتهای طراحی خود را در یک آینه بررسی کنید، از پشت سر بیمار و در سطح چشم او مشاهده کنید و همچنین تأیید او را بگیرید. غالباً تعجب خواهید کرد که تفاوت آن در آینه نسبت به وقتیکه در مقابل ۲ متری او ایستادهاید، متفاوت است.
خونریزی از عوارض کاشت مو
پوست سر، چه دارای مو باشد و چه کچل، خونرسانی فراوانی دارد، اما میزان خونریزی به طرز شگفتآوری ناچیز است. کمتر اوقات، خونریزی پس از ترک بیمار از کلینیک رخ میدهد. اعمال فشار به مدت ۱۵ دقیقه با گاز تمیز برای کاهش خطر خونریزی بسیار مؤثر است.
در طی ارزیابی قبل از عمل، بیماران باید ازنظر وجود دیاتز خونریزی، ازنظر مصرف آسپیرین، عوامل ضدالتهاب استروئیدی، ویتامین E، الکل، استروئیدهای آنابولیک یا سایر عوامل ضد انعقادی غربالگری شوند. ماینوکسیدیل موضعی و استعمال دخانیات باید حداقل ۲ هفته قبل از جراحی قطع شود. خونریزی در محل گیرنده حین عمل غیرمعمول نیست و معمولاً با تزریق محلولهای تومسی حاوی اپی نفرین به حداقل میرسد.
اسکار
اسکار قابلمشاهده در ناحیهی اهداکننده از شایعترین عوارض کاشت مو است. کاشت مو با استفاده از فی یو تی میتواند جای زخم خطی در ناحیه دهنده ایجاد کند. در کاشت مو با روش فی یوی ممکن است به دلیل ورود مکرر و نزدیک به مشت جای زخم قابلمشاهده باشد. برای جلوگیری از این وضعیت نباید مشت و مکرر را وارد کنید. درمان بیماران مبتلا به اسکار شامل تجدید نظر در اسکار کاشت مو و پیگماسیون های میکرو است.
فولیکولیت
فولیکولیت هم از عوارض کاشت مو بعد از عمل است. فولیکولیت اصطلاحی است که برای توصیف التهاب فولیکول مو در پاسخ به عفونت، آسیب فیزیکی یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی استفاده میشود. بروز گزارششده از فولیکولیت بعد از عمل در پیوند مو از ۱.۱ تا ۲۰٪ متغیر است و شدت آن از التهاب سطحی خفیف با اریتم خفیف و چرکهای پراکنده است.
این عفونت میتواند در ناحیه گیرنده یا اهداکننده رخ دهد. درمان فولیکولیت به علت اصلی بستگی دارد. هنگامیکه یک فولیکولیت خفیف ۲-۳ ماه بعد از عمل شروع شود، رشد احتمالی علت اصلی آن است. در چنین مواردی، درمان اولیه شامل کمپرس گرم به مدت ۱۵ دقیقه سه بار در روز و یک پماد آنتیبیوتیکی موضعی مانند موپیروسین است.
پوستهشدن
پوسته ریزی در اپیدرم خشک تا سطحی پیوند اطراف و خونریزی پس از ۲۴-۴۸ ساعت کاشت مو اتفاق میافتد. پوستهپوسته شدن از عوارض کاشت مو است بهطور متوسط پس از ۷ تا ۱۰ روز از بین میرود.
پوستهها بر بقای پیوند یا روند بهبود تأثیر نمیگذارند، مگر اینکه به مدت طولانی ادامه یابد. اولین شستشو بعد از ۴۸ ساعت برای حل شدن پوستههای اولیه توصیه میشود. استفاده از مرطوبکننده یا نرمکننده قبل از ۳۰-۴۵ دقیقه شستشو برای نرم شدن پوسته توصیه میشود. اگر پوستهها پس از ۱۰ روز بعد از عمل هنوز وجود داشته باشند، از کمپرس مرطوب یا بخار استفاده شود.
آیا علاقمند به دانستن اطلاعات بیشتر در مورد فواید آبرسان مو هستید؟
جابجایی پیوند
تغییر مکان پیوند معمولاً در ۳ روز اولیه پس از عمل کاشت مو اتفاق میافتد. ضربه مستقیم علت اصلی تغییر شکل پیوند است. گرافت ها مدت زیادی در محیط خارجی زنده نمیمانند. در صورت بروز تروما یا دلایل مشابه، تغییر محل پیوند باید در اسرع وقت جایگزین شود. بیماران میتوانند تغییر شکل گرافت را برای مدت کوتاهی در محلول عدسی، نمک یا مایع لبشور ذخیره کنند و از این طریق از خشک شدن گرافت ها جلوگیری میکنند.
سکسکه
سکسکه یکی از عوارض کاشت مو است. میزان گزارشگر سکسکه در پیوند مو ۱۱/۴ درصد گزارششده است. سکسکه از طریق عمل یا اندکی پس از عمل مشاهده میشود. معمولاً، در صورت عدم درمان، ۲-۳ روز طول میکشد. آنها همچنین میتوانند ناشی از تنفس هوای بیشازحد ناشی از تحریک حرکات عضلات دیافراگم توسط بیماران بسیار هیجانزده یا صوتی باشد.
افلاویوم
پس از عمل جراحی موهای موجود در ناحیه گیرنده پس از جراحی پس از نزدیک به پیوند اتفاق میافتد، اما پساب قابلتوجه بسیار کمتر مشاهده میشود. پس از عمل جراحی باعث ایجاد محل گیرنده، اختلال عروقی یا ورم میشود. این بیماری معمولاً ۲-۴ هفته پس از جراحی بروز میکند. بااینحال، اکثر موهای آسیبدیده پس از ۲-۳ ماه شروع به رشد مجدد میکنند. برای کاهش افلاویوم بعد از عمل، محافظت از موهای موجود در هنگام ایجاد محل گیرنده باید موردتوجه قرار گیرد، اندازه و تراکم محل گیرنده را برای جلوگیری از اختلال بیشازحد عروق و کاهش ورم بعد از عمل، کاهش دهد. ماینوکسیدیل بعد از عمل ممکن است بروز این مشکل را کاهش دهد.
پساب موی دهنده
ریزش مو یک اتفاق نسبتاً شایع در گیرندگان بهخصوص در خانمهاست. درحالیکه در اهداکنندگان بهطور قابلتوجهی کمتر است. معمولاً در طی ۶ هفته از عمل جراحی بهعنوان ریزش موی موقت در امتداد حاشیه تحتانی و فوقانی زخمهای خطی، یا بهعنوان ریزش مو منتشر در مورد FUE این عوارض کاشت مو ظاهر میشود. بهاحتمالزیاد، اینیک نتیجه از آناژن افلوویوم در پاسخ به خونرسانی قطعشده است. باید به بیماران اطمینان داد که این مشکل بهطور خودبهخود طی ۳-۴ ماه برطرف میشود، اما ماینوکسیدیل میتواند رشد مجدد مو را تسریع کند.
خارش
خارش پس از کاشت مو در اهداکننده و نواحی گیرنده دیده میشود. روند بهبود زخم ممکن است دلیل این امر باشد. دلایل دیگر ممکن است استفاده از ماینوکسیدیل پس از کاشت مو باشد. تحریک پوست سربسته به تعداد دفعات استفاده و غلظت ماینوکسیدیل میتواند ایجاد شود. استروئیدهای موضعی یا آنتیهیستامین برای درمان بسیاری از بیماران توصیه میشود.
درباره فواید آبرسان پوست اطلاعات خود را افزایش دهید.
از دست دادن احساس از عوارض کاشت مو
از دست دادن موقتی احساس تقریباً همیشه در مناطق اهداکننده و گیرنده اتفاق میافتد و نتیجهی قطع شدن اعصاب توسط مشت است که باعث خستگی سایتهای اهداکننده و گیرنده میشود. بیماران معمولاً متوجه این موضوع میشوند، اما بندرت از آن شکایت میکنند. احساس در طی یک دوره ۶-۱۲ ماه پس از اتمام عمل برمیگردد عوارض کمتر معمول کاشت مو در جدول زیر ذکرشده است
عوارض کمتر شایع بعد از عمل
- اسکار هایپرتروفیک و کلوئید
- فیستول شریانی
- عفونت
- سنگکوپ
- تغییر رنگدانه
- نکروز
- واکنش گرانولوماتوز
- گرانولومای پیوژنیک
- فوران واریسلی فرم Kaposi
- اسکار هیپرتروفیک یا کلوئید
کلوئید و زخم هایپرتروفیک از موارد نادر در عوارض کاشت مو است. گزارششده از بروز زخم کلوئیدی و هیپرتروفیک در پیوند مو ۰.۱٪ است. آنها یک پاسخ غیرطبیعی به آسیب پوستی است که با رسوب کلاژن پرجوش مشخص میشود. کلوئید معمولاً ماهها یا سالها پس از جراحی ایجاد میشود و به مدت نامحدود ادامه دارد. افراد باسابقه اسکار کلوئید کاندید جراحیترمیم مو نیستند. کسانی که در معرض خطر ابتلا به کلوئید هستند، به دلیل قومیت و سن یا سابقه شخصی در زخم هایپرتروفیک دارند، باید از احتمال ایجاد زخم غیرطبیعی مطلع شوند.
فیستول شریانی
عارضه بعد از عمل فیستول شریانی عوارض کاشت مو با پیوند مشت است. این عارضه پس از پیوند بزرگ مو به خصوص در ناحیه گیجگاهی در دهه ۱۹۷۰ مشاهدهشده است.
توده زیرپوستی ضربان دار همراه با هیجان یا جوش همراه و علائمی ازجمله درد یا سردرد یک تظاهرات شایع است. برای ارزیابی کامل تشخیصی، آنژیوگرافی لازم است.
یافتههای بالینی معمولاً طی ۶ ماه خودبهخود برطرف میشوند، اما اگر جراح نگران پارگی رگ یا ظاهر زیبایی باشد، میتوان رگهای سطحی را بند زد.
عفونتها
عفونتهای پوست سر بسیار نادر و از عوارض کاشت مو است زیرا به خوبی واسکولار میشود. عفونتهای جدی در کمتر از ۱٪ موارد رخ میدهد و معمولاً با رعایت نکردن بهداشت، تشکیل پوسته بیشازحد یا عوامل خطرزای پزشکی از قبل وجود دارد. اقدامات مختلفی برای پیشگیری و کنترل عفونت پس از کاشت مو باید انجام شود. اتاق عمل تمیز و ضدعفونی، استفاده از مواد استریلیزه، بیحسی ناحیه اهداکننده، استفاده از ابزارهای یکبارمصرف و پیشگیری از آنتیبیوتیک است.
سنگکوپ از عوارض کاشت مو
بعضیاوقات، بیماران بسیار عصبی در طول عمل غش میکنند یا احساس ضعف میکنند، اما این میتواند با اقدامات سادهای مانند پایین آوردن سر بین زانوها یا قرار دادن بیمار در موقعیت مستعد کنترل شود.
تغییر رنگدانه
تغییرات رنگدانهای پوست میتواند از عوارض کاشت مو باشد. ناحیه کاشته شده نباید حداقل ۱ ماه پس از عمل کاشت مو در معرض آفتاب قرار گیرد. کلاه (مردانه) یا روسری (مخصوص خانمها) توصیه میشود.
نکروز
نکروز ناحیه گیرنده یک عارضه نادر اما خطرناک است که هنگامی ایجاد میشود که تعداد بیشتری از گرافت های گیرنده استفاده میشود. درنتیجه شکاف متراکم پوست گیرنده که منجر به ایجاد نواحی بزرگ زخم میشود، از عروق پوستی خارج میشود.
عوامل مستعد کننده نکروز پوست
نکروز محل گیرنده نتیجه سازش عروقی است. تأثیرات مستعد کننده متشکل ازشریط فنی بیمار به شرح زیر است:
شرایط بیمار
سیگار کشیدن، آسیب آتروفیک پوست، دیابت شیرین، اسکار در محل گیرنده یا سابقه جراحی پوست سر.
عوامل فنی
بستهبندی متراکم، جلسات بزرگ، دهانههای بزرگ، استفاده از محلولهای بیهوشی یا تومسی با غلظت اپی نفرین بالا و برشهای گیرنده عمیق.
درمان نکروز ناحیه گیرنده مرکزی برای از بین بردن زخم و پرورش پایهای مناسب برای زخم متمرکز است. دبریدمان شدید توصیه نمیشود و دبریایم محدود تیز لبه هایپرکراتوتیک زخم باعث تحریک مجدد سلولهای داخلی میشود. استفاده از پماد موپیروسین دو بار در روز توصیه میشود. گاهی اوقات، برای مناطق گسترده نکروز، ممکن است گسترش پوست سر برای ترمیم لازم باشد. در درمان نکروز بافتی میتوان کاشت مو را پس از بهبودی نوروز بافت انجام داد.
کلام آخر
به پایان مقاله عوارض کاشت مو رسیدیم، امیدوارم از خواندن این مطلب لذت برده باشید. اگر به این موضوعات علاقه دارید پیشنهاد میکنم مطالعه مقالات مرتبط در سایت واسط پت را از دست ندهید. همچنین فراموش نکنید که با دانلود اپلیکیشن واسط کالا میتوانید اجناس دستدوم و یا حیوانات خانگی خود را باقیمت مناسب خریدوفروش کنید. از اینکه با واسط پت همراه بودید سپاسگزاریم!
منبع: