تاسیس شرکت حمل و نقل

شرایط تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل؛ چگونه شرکت حمل و نقل بزنیم؟

شرکت حمل و نقل از جمله شرکت‌هایی است که به منظور رفع نیازهای بشر و آسایش و راحتی آن‌ها به وجود آمده است. نیازهایی که با گذشت زمان شکل پیچیده‌تری به خود گرفته و بسیار متنوع شده‌اند. استفاده از سیستم‌های حمل و نقل به گذشته‌های بسیار دور برمی‌گردد. آن زمان که سومری‌ها در حدود ۳۵۰۰ سال پیش اولین چرخ‌ها را در سطح بسیار ابتدایی به کار بردند. چرخ‌هایی که به وسیله چهارپایان کشیده می‌شد. شاید قبل از سومریان نیز بودند کسانی که شکل دیگری از سیستم حمل و نقل را مورد استفاده قرار می‌دادند، اما چون نشانی از آن‌ها نبوده از صفحه‌های تاریخ حذف شده‌اند. در این مقاله سعی داریم در مورد شرایط و ضوابط تاسیس شرکت حمل و نقل و مدارک مورد نیاز و همچنین شرایط شرکت در آزمون‌های مربوطه برای ثبت شرکت صحبت کنیم.

شکل گیری شرکت حمل و نقل

با گذشت زمان هر چه قدر که بشر در مسیر تکامل خود قرار گرفت و علم نیز همراه آن پیشرفت کرد، سیستم‌های حمل و نقل نیز به تبع آن پیشرفت کردند و شکل‌های جدیدتری به خود گرفتند. تا این که در قرن حاضر ما شاهد سیستم‌های حمل و نقل بسیار پیشرفته‌تری همچون سیستم حمل و نقل هوشمند هستیم.

نیاز مبرم به سیستم‌های حمل و نقل به منظور جا به جایی و حمل و نقل افراد، کالاها، مواد اولیه ضروری و غیره و همچنین نیاز به استفاده از ماشین آلات مختلف در این سیستم، باعث شد که مراکزی در قالب شرکت حمل و نقل ایجاد شوند، که به صورت تخصصی عهده دار کار حمل و نقل شوند و خدماتی را در این زمینه ارائه دهند.

با این اوصاف این شرکت‌ها به وجود آمدند تا با انجام کار حمل و نقل به صورت تخصصی، امر حمل و نقل را تسهیل بخشند.

نحوه‌ی حمل و نقل مسافر یا کالا

  • حمل و نقل مسافر یا کالا در محدوده یک شهر که به صورت زمینی و اغلب توسط ماشین‌های سواری، دوچرخه‌ها، اتوبوس‌ها و غیره انجام می‌گیرد.‌
  • حمل و نقل مسافر یا کالا بین شهرهای مختلف یک کشور که اغلب به صورت زمینی و برای برخی از شهرها که دارای فرودگاه هستند به شکل هوایی و توسط ماشین‌های سواری، وی آی پی‌ها، اتوبوس‌ها، قطارها، هواپیماها و غیره انجام می‌گیرد.
  • در مقیاس وسیع‌تر حمل و نقل مسافر یا کالا در بین کشورهای دنیا که به آن حمل و نقل بین‌المللی نیز گفته می‌شود. حمل و نقل بین‌المللی اغلب به سه طریق زمینی، هوایی و دریایی قابل انجام است.

همانطور که در بالا ذکر شد، کار حمل و نقل کاری تخصصی و فنی است و تاسیس یک شرکت حمل و نقل نیز نیازمند دارا بودن این تخصص است. بنابراین کسانی که می‌خواهند شرکتی را تأسیس نمایند، باید از تخصص لازم برخوردار باشند و علاوه بر آن نیز شرایط مرتبط با آن را کسب نمایند.

حمل و نقل مسافر و کالا

در زیر به توضیح مختصری از این شرایط پرداخته می‌شود تا راهنمای عمل کسانی قرار بگیرد که قصد دارند اینگونه شرکتی را تأسیس نمایند.

شرایط لازم برای تاسیس یک شرکت حمل و نقل

افرادی که می‌خواهند یک شرکت حمل و نقل را تأسیس نمایند لازم است موارد زیر را در نظر بگیرند:

  • این افراد در مرحله اول باید مشخص کنند که قصد دارند در چه محدوده‌ای کار کنند، محدوده شهری، محدوده بین شهری و یا در سطح بین المللی. چرا که برای ثبت یک شرکت حمل و نقل لازم است نوع شرکت و نیز محدوده کاری آن مشخص شود.
  • چنانچه این افراد بخواهند شرکت حمل و نقل درون شهری تأسیس کنند، می‌توانند بدون اخذ مجوز در زمان ثبت این نوع شرکت اقدام نمایند. این کار به این علت انجام می‌گیرد که اداره ثبت شرکت‌ها به منظور ایجاد اشتغال برای افراد می‌خواهد روند ثبت شرکت را تسهیل نماید.
  • در رابطه با فعالیت‌هایی که این شرکت‌ها می‌توانند انجام دهند، اداره ثبت شرکت‌ها تصمیم‌گیری می‌کند.
  • این شرکت‌ها موظفند مطابق تصمیم‌گیری‌های اداره ثبت شرکت‌ها در رابطه با موضوع فعالیتشان، فعالیت نمایند.
  • شرکت‌های حمل و نقل درون شهری می‌توانند در قالب شرکت‌های سهامی خاص و یا در قالب شرکت‌های با مسئولیت محدود ثبت شوند.

ویژگی‌های شرکت‌های سهامی خاص

شرکت‌های سهامی خاص شرکت‌هایی هستند که سرمایه آن‌ها به سهام‌هایی مساوی القیمه تقسیم می‌شود و مسئولیت هر کدام از صاحبان سهام به اندازه مبلغ اسمی سهام آن‌ها است.

از جمله ویژگی‌های این نوع شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در این نوع شرکت‌ها تعداد مدیران می‌تواند سه نفر یا بیشتر از آن باشد.
  • سهام شرکت‌های سهامی خاص قابل انتشار نیست.
  • این نوع شرکت‌ها مجمع عمومی ندارند.
  • همچنین سهام این نوع شرکت‌ها در بازار بورس قابل معامله نیست.
  • در شرکت سهامی خاص اعلامیه پذیره نویسی وجود ندارد.
  • صاحبان این نوع شرکت‌ها باید در زمان تأسیس آن ۳۵ درصد میزان کل سرمایه را به حساب مخصوص این کار انتقال دهند.
  • تمامی سرمایه شرکت سهامی خاص توسط موسسان آن تأمین خواهد شد.
شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص

ویژگی‌های شرکت با مسئولیت محدود

شرکت با مسئولیت محدود نیز شرکتی است که بین دو یا چند نفر به منظور انجام امور تجاری تشکیل می‌شود.

در این نوع شرکت سرمایه به سهام و یا قطعات سهام تقسیم نمی‌شود.

در شرکت با مسئولیت محدود همانگونه که از نام آن نیز پیداست مسئولیت هر کدام از شرکا به میزان سرمایه‌ای است که در شرکت دارند و به اندازه آن نیز مسئول تعهدات و یا قروض شرکت هستند.

از جمله ویژگی‌های شرکت‌ با مسئولیت محدود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در این نوع شرکت حداقل تعداد شرکا ۲ نفر است.
  • حداقل سرمایه برای تأسیس شرکت با مسئولیت محدود ۱۰۰۰۰۰ تومان است.
  • در این نوع شرکت سعی می‌شود از نام شرکا برای نامگذاری شرکت استفاده نشود.
  • در این نوع شرکت انتقال سهام با سند رسمی انجام خواهد گرفت.
  • در شرکت با مسئولیت محدود باید میزان آورده غیر نقدی شرکا نیز قید شود، در غیر این صورت شرکت از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
  • در این نوع شرکت‌ها در زمان رای گیری در مورد خاصی باید حداقل اکثریت نصف سرمایه نظر مثبتی راجع به آن داشته باشند تا این نظر تصویب شود.
  • در شرکت با مسئولیت محدود مدیران نماینده شرکت‌ها محسوب شده و در این زمینه اختیارات لازم را دارند، مگر آنکه در اساسنامه شرکت چیز دیگری قید شده باشد.
  • این نوع شرکت توسط یک یا چند مدیر اداره می‌شود که می‌تواند از بین شرکای شرکت و یا فردی خارج از شرکت انتخاب شود.
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود

ثبت شرکت حمل و نقل در ایران

همانطور که آمارها نشان می‌دهد در ایران ثبت شرکت حمل و نقل به شکل شرکت با مسئولیت محدود بیشتر از ثبت شرکت حمل و نقل به صورت شرکت سهامی خاص است.

لازم به ذکر است تاسیس شرکت حمل و نقل درون شهری برای عموم افراد آزاد است.

چنانچه افراد بخواهند کار حمل و نقل را در محدوده بین شهری و یا در سطح بین المللی انجام دهند، باید از وزارت راه و شهرسازی مجوزهای مربوطه را اخذ نمایند.

این وزارت‌خانه ابتدا شرایط متقاضیان را بررسی کرده و سپس با تأیید صلاحیت‌های مربوطه مجوزهای لازم را صادر می‌نماید.

مجوزهای لازم جهت تاسیس شرکت حمل و نقل

متقاضیان ثبت شرکت حمل و نقل در محدوده بین شهری و یا سطح بین المللی برای اخذ مجوزهای لازم باید مراحل زیر را طی نمایند:

  • باید مدارک مورد نیاز را تکمیل نمایند.
  • در سامانه اداره ثبت شرکت‌ها ثبت نام نمایند.
  • تأییدیه نام را از بخش تأیید نام اداره ثبت نام شرکت‌ها دریافت نمایند.
  • اساسنامه شرکت را تهیه کنند.
  • در نهایت نیز کلیه مدارک فوق و سایر مدارک مورد نیاز را به وزارت‌خانه مربوطه تحویل دهند و از این طریق تمامی مراحل اخذ مجوز را طی نمایند.

حمل و نقل هوایی

متقاضیان باید توجه کنند که خدمات ترابری از طریق راه هوایی همچون صدور بارنامه خدمات ترابری کالا و مسافر که از جمله روش‌های حمل و نقل است، زیر نظر سازمان هواپیمایی کشور انجام می‌گیرد. بنابراین متقاضیانی که می‌خواهند در این زمینه فعالیت نمایند، باید از طریق مراجعه به این سازمان با کلیه شرایط و ضوابط اخذ مجوز آشنا شده و سپس با شناخت کامل و کسب آگاهی‌های لازم اقدام به ثبت این نوع شرکت حمل و نقل نمایند.

ثبت شرکت حمل و نقل هوایی همانند ثبت سایر شرکت‌های حمل و نقل دیگر است.

در ثبت این نوع شرکت اولین گام این است که متقاضیان به سامانه اداره ثبت شرکت‌ها مراجعه نمایند و تمامی اطلاعات مورد نیاز را وارد سامانه نمایند.

ثبت شرکت‌های حمل و نقل هوایی نیز به دو شکل شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص صورت می‌پذیرد.

مدارک مورد نیاز برای تأسیس هر کدام از این شرکت‌ها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین لازم است متقاضیان با توجه به نوع شرکتی که انتخاب می‌نمایند، مدارک مورد نیاز آن را تهیه کرده و به سازمان مربوطه ارائه دهند.

تاسیس شرکت حمل و نقل هوایی

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت حمل و نقل

همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، مدارک مورد نیاز برای ثبت اینگونه شرکت‌ها با توجه به نوع شرکت‌ها با یکدیگر متفاوت خواهد بود. بنابراین در زیر به کلیه مدارکی که برای ثبت شرکت در شکل شرکت سهامی خاص و در شکل شرکت با مسئولیت محدود لازم است اشاره می‌شود.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت حمل و نقل در شکل شرکت سهامی خاص

  • تمامی افراد اصل مدارک شناسایی خود را ارائه دهند.
  • مدیر عامل، بازرسین و اعضای هیئت مدیره باید گواهی عدم سوء پیشینه خود را ارائه دهند.
  • موسسین باید گواهی بانکی که نشان دهنده پرداخت ۳۵ درصد از سرمایه اولیه شرکت است را ارائه نمایند.
  • در نهایت چنانچه متقاضیان اقدام به تأسیس شرکت حمل و نقل در محدوده بین شهری و یا در سطح بین‌المللی کرده‌اند، باید مجوزهای لازم را به سازمان مربوطه ارائه دهند.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت حمل و نقل در شکل شرکت با مسئولیت محدود

برای ثبت شرکت حمل و نقل در شکل شرکت با مسئولیت محدود لازم است:

  • تمامی شرکا اصل مدارک شناسایی خود همچون شناسنامه و کارت ملی خود را ارائه دهند.
  • اعضای هیئت مدیره شرکت باید گواهی عدم سوء پیشینه خود را ارائه دهند.
  • در نهایت باید مجوزهای لازم را با توجه به موضوع فعالیت ارائه دهند.

علاوه بر انجام کارهای فوق لازم است متقاضیان آدرس دقیقی از محل اصلی شرکت و نیز نام‌هایی که برای شرکت خود انتخاب کرده‌اند، را در سامانه ثبت شرکت‌ها وارد نمایند. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که کلیه‌ی این شرکت‌‌ها و نیز کلیه کسانی که قصد تأسیس چنین شرکتی را دارند می‌توانند در کنار نام‌هایی که برای شرکت خود پیشنهاد کرده‌اند، از کلماتی همچون سیر، سفر، حمل و نقل و گشت استفاده کنند.

علاوه بر آن شرکت‌های فعال در زمینه حمل و نقل درون شهری ضمن فعالیت در این زمینه می‌توانند به طور همزمان در سایر حوزه‌های دیگر فعالیت نمایند. در واقع این افراد باید اقدام به تأسیس شرکت چند منظوره نمایند.‌ البته این کار برای شرکت‌هایی که موضوع فعالیت آنها توسط سازمان‌های مربوطه اعلام شده و نیز برای فعالیت نیازمند اخذ مجوز هستند امکان‌پذیر نمی‌باشد. این افراد نمی‌توانند موضوعات دیگری را به فعالیت‌های در حال انجام خود اضافه نمایند.

نکته مهم

نکته مهمی که در تأسیس شرکت حمل و نقل بین المللی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که در برخی موارد و بنا به ضرورت از متقاضیان ثبت این نوع شرکت آزمون تخصصی به عمل می‌آید.

این افراد با دارا بودن شرایط زیر می‌توانند در این آزمون شرکت نمایند و در صورت قبولی در این آزمون مجوزهای لازم را اخذ و اقدام به تأسیس این نوع شرکت نمایند.

شرایط مورد نیاز برای شرکت در آزمون جهت تاسیس شرکت حمل و نقل

از جمله شرایط مورد نیاز برای شرکت در این آزمون به شرح زیر است:

  • متقاضیان باید تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند.
  • متقاضیان باید پیرو یکی از ادیان رسمی کشور ایران باشند.
  • متقاضیان باید دارای گواهی عدم سوء پیشینه موثر کیفری باشند.
  • متقاضیان باید دارای گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر باشند.
  • متقاضیان باید دارای کارت پایان خدمت باشند.
  • سن متقاضیان باید حداقل ۲۵ سال باشد.
  • مدرک تحصیلی متقاضیان حداقل دیپلم باید باشد.
  • متقاضیان باید دارای سابقه کار مفید اجرایی در زمینه حمل و نقل بین المللی باشند، برای افراد دیپلم این مقدار ۸ سال، برای افراد با مدرک فوق دیپلم ۶ سال، برای افراد لیسانس ۴ سال و برای افراد فوق لیسانس ۳ سال و در نهایت برای متقاضیان با مدرک دکترا ۲ سال است.

در صورتی که متقاضیان در زمینه حمل و نقل دارای مدرک دانشگاهی باشند، از هر کدام از سابقه‌های تعیین شده در رده‌های تحصیلی فوق به میزان دو سال کسر خواهد شد.

شیوه‌های احراز سابقه کار

متقاضیان از راه‌های زیر می‌توانند سابقه کار مفید خود را احراز نمایند:

  • از طریق تاییدیه سازمان و یا وزارتخانه‌ای که متقاضی در آن مشغول به کار بوده است. متقاضی می‌تواند برای این کار مدارکی همچون بازنشستگی، بازخریدی و غیره خود را ارائه نماید.
  • از طریق روزنامه رسمی کشور که نشان دهنده عضویت متقاضی در هیئت مدیره شرکت‌های حمل و نقل بین المللی بوده و یا نشان دهنده این بوده که متقاضی در این شرکت‌ها سمت مدیر عاملی را داشته است.
  • از طریق تأییدیه‌ای که سازمان تأمین اجتماعی صادر می‌نماید. در این تأییدیه سازمان تأمین اجتماعی بیان می‌دارد که فرد مورد نظر در یکی از شرکت‌های حمل و نقل بین المللی مشغول به کار بوده و در این مدت حق بیمه را پرداخت کرده است. البته تأییدیه این دسته از متقاضیان باید توسط انجمن‌های صنفی شرکتهای حمل و نقل بین المللی مورد تأیید قرار بگیرد.

امور متقاضیان پذیرفته

متقاضیانی که در این آزمون موفق به اخذ نمره قبولی می‌شوند باید کارهای زیر را انجام دهند:

  • حداکثر ظرف مدت سه ماه از اعلام نتایج آزمون و با مشخص شدن قبولی در این آزمون متقاضیان باید پیش نویس اساسنامه شرکت، شرکتنامه، فهرستی از اسامی هیئت مدیره شرکتی که می‌خواهند تأسیس نمایند و نیز سند مالکیت دفتر و یا اجاره نامه آن را به همراه سایر مدارک مورد نیاز به سازمان مربوطه ارائه دهند.
  • لازم به ذکر است دفتر کار شرکت باید ملک تجاری باشد و یا این که دارای کاربری اداری باشد تا توسط سازمان برای انجام امور حمل و نقل مورد تأیید قرار بگیرد.
  • سازمان مربوطه مدارک فوق را بررسی می‌نماید و در صورت اطمینان از صحت آنها مجوز ثبت شرکت را صادر می‌نماید.
  • پس از صدور مجوز هیات مدیره، موسس باید حداکثر ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ اخذ مجوز شرکت را تأسیس نماید.
  • اعضای هیئت مدیره موظف است پس از تأسیس شرکت نسخه‌ای کامل از مدارک ثبتی و آگهی تأسیس را که مورد تأیید سازمان ثبت شرکت‌ها بوده است را به سازمان مربوطه ارائه نماید.

شرایط تمدید مجوزهای صادر شده

لازم به ذکر است چنانچه اعضای هیئت مدیره در مدت‌های تعیین شده، شرکت را به ثبت نرسانند، مجوزی که صادر شده است کان لم یکن تلقی خواهد شد.

مجوزهایی که صادر می‌شوند به مدت سه سال دارای اعتبار خواهند بود. پس از پایان مدت اعتبار مجوزهای صادر شده، متقاضیان می‌توانند طبق شرایط زیر به تمدید دوباره آن اقدام نمایند:

  • مدیر عامل شرکت باید در دوره‌های آموزشی و یا همایش‌های آموزشی که توسط سازمان مربوطه برگزار می‌شود شرکت نماید.
  • این شرکت‌ها نباید تخلفی در زمینه قاچاق داشته باشند. این مورد توسط مراجع قضایی کشور مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
  • نحوه عملکرد و فعالیت شرکت از طرف اتاق بازرگانی و سازمان صنایع و معادن مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. چنانچه فعالیت و عملکرد شرکت مثبت ارزیابی شود مجوزهای لازم دوباره تمدید خواهند شد.

کلام آخر

به پایان مقاله تاسیس شرکت حمل و نقل رسیدیم؛ امیدواریم برای شما مفید بوده باشد.

جهت خرید و فروش انواع وسایل نقلیه می‌توانید به اپلیکیشن واسط کالا مراجعه نمایید.

12 دیدگاه دربارهٔ «شرایط تاسیس و ثبت شرکت حمل و نقل؛ چگونه شرکت حمل و نقل بزنیم؟»

  1. با تشکر از زحمات شما و همکاران .
    بنده دنبال مجوز حمل ونقل بین شهری در اصفهان و حومه هستم اگه کسی مایل به فروش ۶ دانگ یا کمتر بود خبر بدهم تشکر از لطف شما.

  2. سلام و عرض ادب وقتتون بخیر ، من ۲ سالو نیم در شرکت حمل و نقل بین المللی مشغول به کارم ولی به مدت ۲ سال برای من بیمه رد شده ، مدرک کارشناسی هم دارم ،اگه من امسال ارشد بخونم سال بعد که ۳ سال بیمه من رد شده دیگه نیاز نیست برام بیمه رد بشه و میتونم ازمون رو هم شرکت کنم ؟ یا نه با مدرک ارش باید ۳ سال بیمه رد بشه تا بتونی ازمون شرکت کنی ؟و حتما باید سابقه بیمه ات پر شده باشه که بتونی ازمون شرکت کنی ؟ میشه لطفا منو راهنمایی کنید

  3. سلام وقتتون بخیر
    چقدر زیبا و سلیس توضیح داده بودید
    راهنمایی خواستم اگر بزرگواری بفرمایید مدیون شما خواهم بود.
    متاسفانه همسرم پس از سالها تلاش وساختن زندگی نسبتا ایده آل در یک تصمیم با اعتماد کردن به یکی از افراد نزدیک در یک پروژه بزرگ با شکست روبرو شد و فرد مورد نظر به کانادا فرار کرد و ما موندیم هزار مصیبت بطوریکه همه چی از دست رفت.
    حال در شرایط بسیار نگران کننده
    در یکی از شهرکهای کرج ساکن هستیم قصد داریم بنا به نیاز منطقه دفتر باربری درون شهری بزنیم اما نمیدونیم از کجا شروع کنیم .ل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *