برای پاسخ به این سؤال در ابتدا باید بدانیم چرمی که در ساخت و تهیه کفش چرم استفاده میشود چگونه تهیه میشود که بهمرورزمان کفشهای چرمی کمرنگ میشوند. در بعضی موارد کفشهای چرم ممکن است حتی به جورابهایی که میپوشیم نیز رنگ پس بدهند. در ادامه با واسط پت و مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد همراه باشید تا با چرم و نحوه تولید آن آشنا شوید.
آنچه در ادامه میخوانید
چرمسازی
چرمسازی به مراحل تهیه چرم از پوست حیوانات و جانوران به وسیله استفاده از مواد شیمیایی و اعمال فیزیکی و شیمیایی است. در طی این فرآیند پوست از حالت ابتدایی خارج شده و به صورت ثابت و فاسد نشدنی در میآید. بهعبارتدیگر چرمسازی تغییر شکل دادن به پوست به کمک مواد دباغی و عملیات فیزیکی و شیمیایی و تهیهٔ چرم است.
مراحل ساخت چرم به روش سنتی
در ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد به بیان مراحل ساخت چرم میپردازیم.
تهیه پوست
در روش سنتی تولید چرم، بیشتر از پوست گاو برای تبدیل به چرم استفاده میکنند زیرا این نوع پوست نرمتر از پوست گاومیش و ضخیمتر از پوست گوسفند است و در مرحلهٔ لش زنی و سایر مراحل برای تبدیل به چرم، امکان صدمه دیدن پوست کمتر است. از سوی دیگر محصولاتی که با این نوع چرم ساخته میشود، مرغوبتر است.
شستشو
پوستها را برای تبدیل به چرم باید به حالت طبیعی خود بازگرداند، به همین منظور آنها را ۳ الی ۶ روز در آب نگه میدارند تا نمک از پوست خارج شود و حالت خشکی آن از بین برود.
موگیری
در این مرحله پوستها را که به حالت طبیعی درآمدهاند ۳ الی ۱۰ روز در محلول آرد جو یا آهک نگهداری میکنند، این عمل باعث تخمیر پوست میگردد، بهطوریکه مو از آن به راحتی کنده میشود.
لش زنی
برای این کار پوست را به دو میخ آویزان کرده با داس یا اَرسَن (چاقوی دو دسته با تیغهٔ بلند) چربیها و ضایعات را از آن جدا میکنند.
با ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد همراه باشید تا با سایر مراحل ساخت چرم آشنا شوید.
خوابانیدن در فضله
پوستها را برای چند روز در محلولی از آب و فضلهٔ مرغ و کبوتر میخوابانند. این عمل باعث از بین رفتن پروتئینهای اضافی پوست که سبب خرابی چرم میشوند و همچنین سبب نرمی و لطافت و انعطاف پوست در برابر سرما و گرما میگردد. برای نرمی پوست از زاج نیز استفاده میشود.
نمک زنی
در این مرحله برای ثابت نگهداشتن حالت پوست و فاسد نشدن به آن نمک میزنند تا این مرحله بهاصطلاح امروزی پوست سالمبور گفته میشود.
دباغی یا مازوکاری
برای دباغی پوستها را داخل گودالهایی به عمق ۲ متر گذارده، به روی آنها محلولی از آب و مازو میریزند و لگدمال میکنند. پوستها برای دو دورهٔ ۱۰ روزه، در این محلول خوابانده شده. هر روز لگدمال میشوند تا مازو بهخوبی وارد پوست شود. سپس آنها را در آفتاب خشک میکنند.
در ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد به توضیح مرحله نمک زنی و سنگزنی و پیه زنی میپردازیم.
نمک زنی
چرمها را برای مدت ۴۸ ساعت در محلولی از آب و نمک قرار میدهند تا نمک به آهستگی جذب آنها شود و مانع از فساد و نابودی چرم گردد. سپس چرمها را در آفتاب خشک میکنند.
سنگزنی
پوستهای نیمهخشک را بر روی تختهای بعضاً به شکل هلال که به خرک مشهور است، میخوابانند. طرف لش چرم را با سنگپا و طرف رخ چرم را با سنگ صاف معمولی میمالند تا بلورهای نمک از چرم خارج شود و موجب خشکی و ترکیدگی پوست نگردد. سپس آنها را زیر آفتاب پهن میکنند تا کاملاً خشک شود.
پیه زنی یا پیه کاری
در این مرحله برای نرمی چرم از پیه آبشده، استفاده میشود.
شستشو
این عمل یک ساعت تا چند روز پس از پیه کاری انجام میشود.
در ادامه به مهمترین مرحله در پاسخ به سؤال اینکه چرا کفش چرم رنگ می دهد ، خواهیم پرداخت.
رنگ زنی
پس از شستن نوبت به رنگ زدن چرم میرسد. به این منظور صاحبان چرم آنها را به رنگرزهایی که از قدیم به این کار اشتغال داشتهاند، میدهند. با آنکه رنگهای مختلفی وارد بازار شده است، رنگرزها همانند گذشته مایلاند از رنگ نارنجی استفاده کنند تا اصالت آن را حفظ نمایند. در گذشته برای رنگ چرمها از گلرنگ، گل و گِلوَرَز استفاده میشد.
گِلوَرَز گیاه کوچک و سفیدرنگ است که از کوهستان جمعآوری میشود. برای استفاده، خشکشدهٔ آن را ساییده با آب مخلوط میکنند تا رنگ نارنجی به دست آید. پس از رنگ زدن، چرمها را به میلههای چوب آویزان میکنند تا کاملاً خشک شود.
سنگزنی
برای براق شدن چرم روی آن را با سنگ یَشم که سنگی سبزرنگ و صاف است، میسایند. در گذشته تمام مراحل تولید چرم به روش سنتی حدوداً ۳ ماه به طول میانجامید.
علت اصلی رنگ دادن کفش چرم
همانطور که در مراحل ساخت کفش چرم ملاحظه کردید، چرمها در طی ساخت بهرنگهای دلخواه رنگ میشوند و بسته به نحوه فیکس کردن رنگ روی آن و همینطور کیفیت چرم ساختهشده، محصول نهایی که میتواند کیف یا کفش باشد، ممکن است رنگ پس بدهد. بنابراین یکی از دلایل رنگ دادن کفش چرم رنگ کردن این نوع کفش
در ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد به بررسی راهی برای پیشگیری از رنگ دهی کفشهای چرم میپردازیم.
راه پیشگیری از رنگ دادن کفش چرم
یکی از تبلیغاتی که ممکن است در اینترنت ببینید، تبلیغ اسپری تی آر جی است. اسپری جلوگیری از رنگ دادن کفش برند تی آر جی مناسب کسانی میباشد که کفش و یا پوشاک چرمیشان رنگ دهی دارد. ۹۰ درصد کفشهای چرم در زمان استفاده رنگ دهی داشته و حتی جوراب رنگ میگیرد. با اسپری Color Stop تی ارجی دیگر این مشکل را نخواهید داشت و رنگ دادن کفش چرم بهکلی رفع میشود!
راهحلهای دیگری نیز هستند.
اگر روی کفش از wax یا لاک کفش که معمولاً در قوطیهای فلزی به فروش میرسد استفاده کنید، تنها کفش را براق کردهاید. زیرا موم تنها باعث براق شدن کفش میشود، اما حاوی رنگدانههای رنگی بسیار کمی است و باعث تغذیه چرم نمیشود.
آنچه شما به آن نیاز دارید، کرم کفش است، موادی که معمولاً در شیشههای شیشهای یا پلاستیکی به فروش میرسند. کرم کفش فقط حاوی موم بسیار کمی است و هنگام پرداخت بهشدت نمیدرخشد، اما حاوی رنگدانههای رنگی برای تازه کردن رنگ چرم و مقداری روغن برای مرطوب کردن چرم است. از خشک شدن چرم و ترک خوردن آن بهمرور زمان جلوگیری خواهد کرد.
در ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد چگونگی استفاده از کرم بر روی کفش چرمی و مدتزمان استفاده از آن را بیان خواهیم کرد.
کرم مخصوص کفش چرمی
بنابراین سعی کنید از کرم کفش با کیفیت بالا روی کفشها استفاده کنید، بگذارید خشک شود، چند بار همین روند را در نقاط آسیبدیده کفش چرمی خود تکرار کنید. اگر این کار نکرد، کرمهای مخصوص کفش برای چرمهای بهاصطلاح مرده وجود دارد که درهرصورت کار میکنند.
بعد از استفاده از کرم، میتوانید از موم یا همان wax استفاده کنید تا براقی کفش خود را به دلخواه افزایش دهید. مراقبت از کفش چرمی شامل استفاده منظم از کرم برای زنده نگهداشتن پوست و استفاده منظم از موم برای حفظ درخشش و براقیت چرم خواهد بود.
بعد از اینکه به پرسش چرا کفش چرم رنگ می دهد پاسخ دادیم، اگر میخواهید ترک کفش خود را بهبود ببخشید مطالعه ادامه مقاله رفع ترک روی کفش از دست ندهید.
نحوه تمدید رنگ کفشهای چرمی
شما شانس زیادی برای رنگآمیزی کفشهای خود درخانه ندارید. اما اگر میخواهید طول عمر محصول را افزایش دهید، میتوانید از این روش استفاده کنید. تغییر رنگ کفش از روشن به رنگ تیره آسانتر است اما تغییر رنگ کفش سیاه یا چکمه به رنگ روشنتر تقریباً غیرممکن است.
مواد لازم برای رنگرزی کفش چرمی
- رنگهای مخصوص چرم اصل که در فروشگاههای کفشفروشی به فروش میرسد.
- رنگهای آکریلیک که برای تزئین قطعات فردی کفش در نظر گرفتهشده است.
- اسفنج نرم با منافذ کوچک بهترین راه برای انجام چنین روشی خواهد بود.
در ادامه مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد ، پیشنهاد می کنیم چگونه کفش را نو کنیم؟ از وبلاگ ما را مطالعه کنید. حال به سراغ مراحل رنگآمیزی کفش چرم در خانه می پردازیم.
مراحل رنگآمیزی کفش چرم در خانه
برای رنگآمیزی کفشهای چرمی باید این مراحل را دنبال کنید. رنگ قدیمی و قبلی کفش چرم را با کمک ترکیب میرایی (مادهای شیمیایی) و یک پارچه بردارید، سپس بگذارید به مدت ۲-۳ ساعت خشک شود.
دستورالعمل استفاده از اسپری رنگ را بخوانید و دنبال کنید. قبل از شروع، آن را در یک منطقه خاص و نامرئی از کفش که دیده نمیشود، امتحان کنید. اگر مشکلی نداشته باشید، میتوانید بقیه قسمتهای کفش را رنگآمیزی کنید.
رنگ کردن را با حرکات دایرهای نرم اعمال کنید. سعی کنید خیلی اسفنج را فشار ندهید. پس از استفاده از اولین لایه رنگ، اجازه دهید رنگها کاملاً خشک شود. سپس روش را چند بار تکرار کنید تا تمام لایههای چرم به رنگ آغشته شود.
پس از رنگرزی کامل، اجازه دهید کفشها به مدت یک روز خشک شوند. بهمحض اینکه رنگ روی کفش یا چکمه چرمی کاملاً جا افتاد، باید آن را بهخوبی با کرم بیرنگ چرب کنید. پس از اتمام این روش، فراموش نکنید که کفشهای خود را با کمک یک برس نرم جلا دهید.
کلام آخر
به پایان مقاله چرا کفش چرم رنگ می دهد رسیدیم. امیدوارم پاسخ خود را یافته و راه جلوگیری از رنگ دهی کفش چرمی خود را نیز یاد گرفته باشید. شما میتوانید با استفاده از دستورالعملهای گفتهشده در مقاله کفشهای چرمی رنگ و رو رفته خود که هنوز سالم و قابل پوشیدن هستند را دوباره رنگ کرده و جلوه و زیبایی را به آنها بازگردانید. اگر به دنبال لوازم نو یا دسته دوم شخصی هستید میتوانید اپلیکیشن واسط کالا را نصب کنید و کالاهای موردنیاز خود را در آن بیابید.