اسهال خونی در سگ

اسهال خونی در سگ

ابتلا به اسهال برای یک سگ خوب نیست و همچنین تمیز کردن آن برای صاحب سگ هم خوشایند نیست. اسهال خونی در سگ می‌تواند موقتی یا مزمن باشد و رنگ مدفوع ممکن است علت اصلی را حدودی نشان دهد.
اسهال خونی برای صاحبان سگ نگران‌کننده است زیرا خون بخشی طبیعی از مدفوع نیست و همیشه باید جدی گرفته شود. زیرا دلایل جدی وجود دارد که ممکن است خون در مدفوع سگ مشخص شود و با عوارضی همراه باشد.

اولین کاری که باید در صورت یافتن خون در مدفوع سگ انجام دهید، چه مدفوع او شکسته یا سست باشد، با دامپزشک تماس بگیرید. تابه‌حال با اسهال سگ مواجه شده‌اید؟ اسهال سگ یکی از بیماری‌های گوارشی به‌حساب می‌آید. در ادامه به علائم این بیماری و راه‌های درمان آن به‌طور کامل می‌پردازیم ما را همراهی کنید.

اسهال چیست؟

ازجمله بیماری‌هایی که صاحبان سگ با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بیماری پاروا ویروس یا همان اسهال هست. عفونت پاروا ویروس که در سگ‌های جوان و توله بیشتر است، حیوان بیچاره را به اسهال خونی مبتلا می‌کند.
اسهال مدفوع شل است و معمولاً در مقادیر بیشتری است. یک بیماری نیست بلکه نشانه بسیاری از بیماری‌های مختلف است. همراه با شرایط جزئی، اغلب با درمان‌های ساده به‌سرعت برطرف می‌شود.

اسهال ممکن است درنتیجه بیماری‌های جدی یا تهدیدکننده زندگی باشد. به دلایلی به حالت خونی درمی‌آید و اسهال خونی در سگ شما بروز می‌کند. در این مقاله شایع‌ترین علل بروز این علائم در سگ بررسی‌شده است پس همراه ما باشید.

اسهال خونی در سگ

  • هماتوچزی
  • ملنا

دلایل

اسهال خونی حاوی خون قرمز روشن را خون‌ساز می‌نامند درحالی‌که مدفوع حاوی خون سیاه را ملنا می‌نامند. هماتوچزی موردی است که درنتیجه خونریزی در دستگاه گوارش پایین را نشان می‌دهد. درحالی‌که ملنا از دستگاه گوارش فوقانی شروع می‌شود.

اسهال خونی در سگ
اسهال خونی در سگ

خونی که در ملنا نشان داده می‌شود قبل از بروز اسهال هضم و سیاه می‌شود. اسهال خونی از هر دو نوع می‌تواند توسط بسیاری از موارد ایجاد شود.اگر متوجه یک رگه خون قرمز در مدفوع سگ شدید و بقیه مدفوع او طبیعی بود، نوعی لکه بینی باشد. خونریزی مداوم یا مقادیر زیادی خون بیانگر وجود یک مشکل جدی‌تر است.

در این قسمت دلایل اسهال خونی در سگ را باهم مرور می‌کنیم:

استرس

دقیقاً مانند انسان ها، استرس باعث به هم ریختن روده سگ به همراه مایعات اضافی چون خون با التهاب می شود. این مورد به‌عنوان کولیت استرس شناخته‌شده است و باعث اسهال خونی در سگ می‌شود.

انگل‌های روده‌ای و سموم

انواع کرم‌ها و پروتوزوئاها، مانند کرم‌های قلاب، می‌توانند باعث اسهال خونی در سگ شوند. دلیل این امر این است که این انگل‌ها اغلب از دیواره روده تغذیه می‌کنند و یا باعث تحریک آن می‌شوند.
مصرف سموم یا هر ماده غذایی که برای سگ سمی باشد باعث ایجاد خونریزی در بدن یا اسهال خونی به‌ویژه با اثرات مختلف می شود.

عفونت‌ها و التهاب روده

عفونت‌های مختلف مانند کولی و پاروا ویروس همگی می‌توانند باعث اسهال خونی در سگ شوند. هر نوع بیماری التهابی که روی روده تأثیر بگذارد می‌تواند باعث اسهال خونی شود.

ضربه

اگر به‌نوعی آسیب‌دیده یا در دستگاه گوارش جراحی کرده باشد، ممکن است دچار اسهال خونی در سگ شود.

مشکلات غده مقعدی

غدد مقعدی در کناره‌های مقعد قرار دارند. در صورت عفونت یا التهاب خون در مدفوع بوجود می آید و خود را نشان می دهد و باعث اسهال خونی در سگ می شود.

تلاش برای اجابت مزاج

هرزمان سگ برای دفع مدفوع فشار می‌آورد، رگ‌های خونی کوچک در اطراف ناحیه رکتال را ترک میخورند و اسهال خونی در سگ را نشان دهد.

سرطان

انواع مختلفی از سرطان می‌تواند بر دستگاه گوارش تأثیر بگذارد. متأسفانه باعث بروز چندین مسئله ازجمله اسهال خونی در سگ می‌شود.

در رابطه با علائم سرطانی سگ خواندن مقاله زیر را به شما پیشننهاد می‌دهیم:

علائم سرطانی سگ

بی‌احتیاطی در رژیم غذایی و زخم

اگر سگی چیزی که مناسب نباشد بخورد، (به‌طورمعمول نمی‌خورد)، ممکن است دچار تحریک روده یا التهاب شود. همچنین زخم معده و روده می‌تواند باعث اسهال خونی در سگ شما و خونریزی شود.

بی‌احتیاطی در رژیم غذایی و زخم
بی‌احتیاطی در رژیم غذایی و زخم

کرم‌های شلاقی (میله‌ای)

تخم این کرم می‌تواند در هر محیطی حتی بدون میزبان زنده بماند و ازاین‌رو بسیار خطرناک هستند. در موارد شدید می‌تواند منجر به عفونت جدی و مرگ شود. علائم این انگل کم آبی و کم‌خونی است.

همه سگ‌ها ممکن است به این انگل مبتلا شوند. در موارد ابتلا درمان ضد انگلی توصیه می‌شود، کرم‌های گرد نیز علائم مشابهی ایجاد کرده و درمان مشابهی دارند.

دلایل دیگری از اسهال خونی

در این قسمت با دلایل دیگری از اسهال خونی با ما همراه باشید.

اجسام خارجی

اگر سگ جسمی را که قابل‌هضم نیست بخورد، ممکن است گیر کند یا در دستگاه گوارش ضربه ایجاد کند. این مورد می‌تواند منجر به اسهال خونی در سگ شود. همچنین عوارض جانبی داروها غیرمعمول نیست که یکی از آن‌ها می‌تواند اسهال خونی باشد.

بیماری پانکراس

لوزالمعده نقش مهمی در هضم غذا دارد. ازآنجاکه اگر این اندام ملتهب شود یا به‌درستی کار نکند باعث می شود مشکلاتی را بوجود آید.

بیماری کبد

بیماری شدید کبدی ممکن است باعث اسهال خونی شود زیرا کبد قادر به عملکرد صحیح نیست. نارسایی کلیه و بیماری شدید کلیه می‌تواند باعث اسهال خونی در سگ شود.

بیماری ادیسون

یک اختلال غدد درون‌ریز غیرمعمول، ادیسون برغدد فوق کلیوی تأثیر می‌گذارد وممکن است باعث اسهال خونی در حیوان شود.

اختلالات لخته شدن خون

برخی از سگ‌هایی که اختلالات لخته شدن دارند ممکن است در مدفوع خود خون ایجاد کنند.

پاروا ویروس

عفونت پاروا ویروس یا پاروا که اصطلاحاً به آن ویروس اسهال و استفراغ سگ می‌گویند؛ یک بیماری خطرناک ویروسی مخصوصاً برای توله‌ها است. با درگیر نمودن روده‌ها و مغز استخوان موجب ایجاد اسهال، استفراغ و کاهش توانایی بدن در مقابل عفونت می‌شود.

اسهال خونی در سگ
پاروا ویروس

عوارض اسهال خونی در سگ بر توله‌ها بسیار شدیدتر از بزرگ‌ترها است. تمام نژادها و نژادهای دورگه نیز درخطر ابتلا به این بیماری بوده که این بیماری می‌تواند باعث مرگ آن‌ها شود.
در ابتدا، این ویروس تمام رده سنی سگ‌ها را مبتلا می‌ساخت اما هم‌اکنون بیشتر توله‌ها را آلوده می‌کند. معمولاً به خاطر این است که سگ‌های بالغ و پیرتر از طریق ابتلا به این بیماری یا از طریق واکسیناسیون به پاروا ایمن شده‌اند.

علائم پاروا ویروس

  • استفراغ
  • اسهال خونی شدید
  • کاهش وزن شدید
  • بی‌حالی
  • کز کردن و گوشه‌گیری
  • از بین رفتن اشتها
  • تب
  • در موارد بسیار شدید کاهش دمای بدن
  • قرمزی دهان و چشم

علائم بیماری ۴ تا ۱۴ روز پس از در معرض قرار گرفتن پدیدار می‌شوند. اسهال و استفراغ می‌تواند در صورت عدم درمان سریعاً موجب کم‌آبی و حتی مرگ توله در نوع شدید بیماری شود.

توله‌های ۶ تا ۸ هفته‌ای بیشتر احتمال مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری را دارند. اصولاً هرگونه بی‌حالی و عدم اشتها در توله‌های جوان می‌بایست شک دامپزشک را به اسهال خونی در سگ معطوف کند.

عفونت

اسهال خونی در سگ با صدمه زدن به سلول‌های سالم بدن باعث جلوگیری از تکثیر سلول‌های سالم می‌شود. این ویروس باعث از بین رفتن سلول‌های جذب‌کننده در روده شده و باعث عدم جذب مواد غذایی می‌شوند.
همین موجب می‌شود حیوان ناتوان شده و روده را در معرض عفونت قرار می‌دهد که این عفونت می‌تواند به خون نیز بزند. همچنین پاروا ویروس می‌تواند وارد مغز استخوان شده و در عملکرد آن اختلال ایجاد کند.

عفونت
عفونت

چون مغز استخوان محل ساخت‌وساز سلول‌های خون مثل گلبول قرمز و سفیدند؛ پس تخریب مغز استخوان باعث کاهش تولید گلبول‌های سفید که کار دفاع از بدن را دارند، منتهی می‌شود. این کاهش گلبول‌های سفید موجب اختلال در عملکرد ایمنی و تضعیف سد دفاعی بدن شده و سگ را در معرض خطر ابتلا به دیگر عفونت‌ها قرار می‌دهد.

انتقال پاروا ویروس چگونه است؟

اسهال خونی در سگ از طریق لیسیدن، بو کردن یا خوردن فضولات یا هر چیزی که با فضولات آلوده به پاروا ویروس در تماس باشد می‌تواند انتقال پیدا کند. پس از وارد شدن ویروس به دهان در روده‌ها رفته و آنجا شروع به تکثیر می‌کند. در هر قاشق چای‌خوری از مدفوع حیوان آلوده به پاروا، تقریباً حدود یک میلیارد ویروس وجود دارد.

این ویروس‌ها در خارج از بدن سگ بسیار سخت‌جان و بادوام‌ هستند به‌طوری‌که در محیط این ویروس می‌تواند تا حدود ۶ ماه زنده بماند. در معرض نور خورشید قرار دادن وسایل آلوده می‌تواند باعث سرعت بخشیدن به از بین رفتن ویروس شود. پاروا ویروس می‌تواند چندین روز قبل از ظهور علائم بیماری و همچنین تا ۲ هفته بعد از بهبودی نیز از فضولات سگ آلوده دفع شود.

دوام و انتقال پاروا ویروس

کفش‌هایی که با مدفوع آلوده تماس پیداکرده‌اند نیز می‌توانند ویروس را به محیط سگ وارد کنند، این مسئله نگران‌کننده است زیرا شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد پاروا می‌تواند تا یک سال در خاک زمین ماندگار باشد.
اگر شک دارید که به‌طورکلی با مدفوع تماس گرفته‌اید، باید منطقه آسیب‌دیده را با سفیدکننده خانگی بشویید، یکی از معدود ضدعفونی‌کننده‌هایی که برای از بین بردن ویروس شناخته‌شده است.

هنگامی‌که اسهال خونی در سگ پیش آمد و او را درگیر کرد، ویروس تکرار می‌شود و این تکثیر در روده‌های کوچک، بافت لنفاوی (غدد لنفاوی، تیموس و غیره) و مغز استخوان انجام می‌شود. این امر منجر به مشکلات شدید دستگاه گوارش و در موارد نادر، میوکاردیت (التهاب قلب) می‌شود.

اسهال خونی در سگ
دوام و انتقال پاروا ویروس

درمان پاروا ویروس در کلینیک‌ها دام‌پزشکی

  • سرم تراپی
  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • ویتامین‌های تزریقی
  • تقویتی
  • کولوستروم یا آغوز در توله‌سگ‌ها

تشخیص اسهال خونی در سگ‌ها

اسهال خونی در سگ معمولاً با دیدن مدفوع مشخص می‌شود و خون قرمز روشن در اکثر قسمت‌های مدفوع کاملاً واضح است اما خون هضم شده‌ی سیاه‌وسفید ممکن است کمتر دیده شود.
اگر سگ شما مشکوک به خون هضم شده یا مقدار بسیار کمی خون قرمز باشد، دامپزشک ممکن است آزمایشی به نام آزمایش خون مخفی مدفوع را انجام دهد که نشان‌دهنده‌ی تشخیص یا عدم وجود خون در مدفوع است.

علت اصلی اسهال خونی در سگ نیاز به سابقه سلامتی کامل و معاینه فیزیکی و اغلب نشانه‌هایی از تشخیص دارد که ممکن است شامل معاینه مدفوع، تجزیه ادرار، تصویربرداری (به‌عنوان‌مثال اشعه ایکس یا سونوگرافی)، نمونه‌برداری از بافت و موارد دیگر باشد.

نکته

بسته به علت اسهال خونی در سگ، درمان‌ها متفاوت خواهد بود. جراحی ممکن است برای اجسام خارجی و سرطان ضروری باشد و تغییرات غذایی ممکن است برای افزایش فیبر دریافتی یا کاهش التهاب ایجاد شود.
از داروها می‌توان برای از بین بردن انگل، درمان بیماری‌ها، تسکین علائم استفاده کرد. همچنین مایعات و فرآورده‌های خونی در حیوانات خانگی که کم آب یا کم‌خون هستند نیز موردنیاز است.

تشخیص اسهال خونی در سگ‌ها
تشخیص اسهال خونی در سگ‌ها

پیشگیری از اسهال خونی

بهترین روش مقابله اسهال خونی در سگ، واکسیناسیون به‌موقع توله‌سگ‌ها است. مادرانی که ایمنی در برابر این بیماری را از طریق واکسیناسیون یا مبتلا شدن به بیماری قبلاً به دست آورده‌اند می‌توانند پادزهر (آنتی بادی) بیماری را از طریق شیرشان به توله انتقال دهند.

بسته به میزان آنتی بادی دریافت شده توله می‌تواند از چند هفته تا ۳ ماه در برابر این ویروس در امان باشد؛ اما نکته اینجا است که این آنتی بادی حاصل از شیر مادر کم‌کم در بدن توله‌ها کاهش پیداکرده و توله در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرد.

به خاطر اینکه زمان از بین رفتن آنتی بادی در هر توله متفاوت است می‌بایست تمام توله‌ها از ۶ هفتگی شروع به واکسینه شدن در برابر این بیماری شوند. بعدازآن می‌بایست واکسیناسیون هر ۳ تا ۴ هفته تا سن ۱۶ هفتگی (چهارماهگی) تکرار شود.

بهتر است تا تکمیل این دوره واکسیناسیون توله‌ها از محیط‌های آلوده دور نگاه داشته شوند. به توله‌های واکسینه نشده نباید اجازه داد تا با دیگر توله‌های واکسینه نشده‌ یا فضولات سگ‌های دیگر در ارتباط باشند.

نحوه جلوگیری از این بیماری

بهترین راه برای جلوگیری از اسهال خونی در سگ، انتقال غذای آهسته، نگهداری اجسام و سموم خارجی است که ممکن است از دسترس خارج شود، نظارت بر سطح استرس، تغذیه غذاهای مناسب، استفاده از داروهای پیشگیری‌کننده انگلی از روده و بررسی منظم با دامپزشک تماس بگیرید.

درمان اسهال خونی

همانند دیگر بیماری‌های ویروسی این بیماری نیز درمان قطعی ندارد اما می‌توان با انجام درمان‌های حمایتی و رسیدگی مناسب باعث شد که دوره ویروس سپری‌شده تا سگ دوباره قادر به غذا خوردن شود و به زندگی خود ادامه دهد.

درمان اسهال خونی
درمان اسهال خونی

اغلب توله‌هایی که تحت درمان‌های حمایتی قرار نمی‌گیرند بعد از چند روز در اثر از دست رفتن آب بدن و یا زدن عفونت به خون می‌میرند. بستری شدن در بیمارستان یا کلینیک دامپزشکی شانس زنده ماندن توله را به‌مراتب بیشتر از مراقبت در خانه می‌کند.

اگر تصمیم به ادامه درمان اسهال خونی در سگ خود که مبتلا شده را دارید در صورت داشتن سگ‌های دیگر می‌بایست سگ بیمار را از دیگر سگ‌ها حتی سگ‌های واکسینه شده کاملاً جدا نگاه‌دارید. هیچ واکسنی صد درصد تضمین نمی‌کند که سگ در برابر بیماری مصون شود.
سگ بیمار می‌بایست در محل آرام و ساکت بدون استرس نگهداری شود. چون خود ویروس را نمی‌توان با هیچ دارویی از بین برد.

روند درمان

هنگام اسهال خونی در سگ می‌بایست تحت درمان‌های حمایتی سفت‌وسخت (همانند سرم زدن، آنتی بیوتیک داخل رگی، درمان ضداستفراغ، ضددرد؛ ضدانگل و تغذیه داخل رگی) قرار بگیرند. با اینکه در اکثر مواقع این درمان‌ها جان حیوان را نجات می‌دهند، اما بعضی وقت‌ها درموارد شدید بودن بیماری و یا پایین بودن سن توله (۶-۸ هفته) حتی این درمان‌ها نیز مؤثر واقع نشده و سگ‌ جان خود را از دست می‌دهد. نکته مهم این است که هیچ دارویی را نباید به‌صورت خوراکی به حیوان داد.

از دادن غذا تا وقتی‌که دامپزشک اجازه نداده خودداری شود. دادن دارو و یا غذا از طریق دهان موجب تشدید استفراغ و بدتر شدن حال سگ می‌شود. وقتی استفراغ تحت کنترل درآمد بنا به نظر دامپزشک ۱۲-۲۴ ساعت بعد از بند آمدن استفراغ می‌توان به‌تدریج شروع به دادن مقادیر کم آب کرد. اگر بالا نیاورد سپس کمی غذای له‌شده قابل‌جذب داده شود. میزان آب و غذا را کم‌کم می‌توان افزایش داد.

سرنوشت سگ مبتلا به اسهال خونی

معمولاً توله‌سگ‌هایی که بتوانند ۵ تا ۷ روز بعد از شروع علائم اسهال خونی در سگ دوام بیاورند، بیماری را رد کره و تا آخرعمر نسبت به آن مقاوم می‌شوند. همین‌طور که گفته شد متأسفانه در حال حاضر هیچ‌گونه درمان ضدویروسی برای درمان قطعی این بیماری وجود ندارد.

پاسخ به درمان حمایتی معمولاً بستگی به شدت بیماری و یا سن مبتلا شدن به پارو را دارد. سگ‌هایی که به نوع ملایم پاروا ویروس مبتلا شده‌اند معمولاً جان سالم به درمی‌برند اما آن‌هایی که به‌شدت دچار بیماری شده‌اند سریعاً کم آب‌شده و خطر مرگ آن‌ها را تهدید می‌کند.

سرنوشت سگ مبتلا به اسهال خونی
سرنوشت سگ مبتلا به اسهال خونی

این دسته از سگ‌ها می‌بایست تحت درمان حمایتی سفت‌وسخت قرار بگیرند. زنده ماندن این دسته که به نوع شدید دچار شده‌اند بستگی به بنیه و توانایی سگ در مقابله با این بیماری و کیفیت درمان حمایتی دارد؛ بااین‌حال همان‌طور که گفته شد گه‌گاه حتی با درمان‌های حمایتی کامل بعضی از سگ‌ها تلف می‌شوند.

سخن پایانی

آگاهی و شناخت از رفتارهای سگ و محلی که زندگی می‌کند و تعاملش با سایر سگ‌ها و حیوانات می‌تواند به شما در جلوگیری از این بیماری وحشتناک کمک کند. حتماً توله‌سگ خود را در شش هفته‌ی اول زندگی‌ واکسیناسیون کنید و در زمان مشخص آن را تکرار کنید. واکسیناسیون بزرگ‌ترین تضمین در برابر اسهال خونی در سگ است.

امیدوارم مطالب مورد قبول شما بوده باشند ممنون می‌شویم نظر خود را دراین‌باره با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. با مراجعه به سایت واسط کالا و نصب اپلیکیشن واسط کالا می‌توانید حیوانات خانگی و لوازم دست دوم و نو مدنظر خود را با قیمتی مناسب خرید و فروش نمایید و همچنین سایت واسط پت را برای کسب اطلاعات بیشتر فراموش نکنید.

منابع:
thesprucepets.com

thebark.com
akc.org

1 دیدگاه دربارهٔ «اسهال خونی در سگ»

  1. سلام.وقت به خیر.ممنون از مطالب مفید تون
    امروز توله سگ عزیزم که چند روز بود خریده بودیمش بر اثر همین ویروسی که باعث اسهال خونی میشه از دست دادم
    متاسفانه جای نگهداریش کنار صاحب قبلیش آلوده بوده
    فقط دو روز پیش ما خوب بود بعد حالش بد شد و وقتی بردیمش دامپزشکی فقط یه دوز سرم تراپی شد و بعد از دنیا رفت
    خیلی دلم براش تنگ شده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *