قبل از رسیدن دورهی موتورها و ماشینها، این اسبها بودند که در دنیا حکومت میکردند. وجود آنها در زندگی مردم برای انجام دادن کارهای کشاورزی، حملونقل، باربری و جنگ بسیار اهمیت داشت. همانطور که امروزه اقتصاد کشورها به نفت بستگی دارد، درگذشته اقتصاد به این حیوانات نجیب وابسته بود. اگر شما هم به این حیوانات دوستداشتنی علاقه داشته باشید و تجربهی سوارکاری و یا حتی برخورد با اسبها را داشته باشید قطعاً میدانید که سوارکاری یکی از لذت بخش ترین فعالیت هاست. اما اگر سوارکاری با اسب حساس باشد ، باز هم برای شما به همان اندازه شیرین است؟
قطعا میدانید که این حیوانات مانند انسانها ازلحاظ رفتاری و شخصیتی با یکدیگر متفاوتاند و هر نژاد از اسبها خلقوخو و رفتار خاص خودشان را دارند.همچنین میدانید که برای اینکه بتوانید بهخوبی اسبسواری کنید و با اسب خود ارتباط برقرار کنید، لازم است با خصوصیات رفتاری اسب خود آشنایی کامل داشته باشید. واسط پت در این مقاله به شما نکات مفیدی در این زمینه ارائه میدهد و به شما چگونگی سوارکاری با اسب حساس را آموزش میدهد.
آنچه در ادامه میخوانید
اهمیت شناخت اسب
ممکن است در نگاه اول اسبسواری مخصوصا سوارکاری با اسب حساس و ارتباط برقرار کردن با این حیوانات دشوار به نظر برسد. اما کافی است نکات مربوط به آن را بلد باشید تا بتوانید اسبها را تبدیل به بهترین دوستان خود کنید! به همین منظور مقالاتی را برای شما فراهم کردهایم که پیشنهاد میکنیم بههیچوجه خواندن آنها را از دست ندهید!
چگونه اسب را سواری کنیم؟
پیش از آنکه به بررسی نکات سوارکاری با اسب حساس بپردازیم، لازم است در ابتدا به سؤال مهمتری پاسخ دهیم که دانستن آن به ما در برقراری ارتباط با این حیوانات دوستداشتنی کمک میکند.
سوارکاران باتجربه بر این باورند که شناختن شخصیت و خلقوخوی اسب درست بهاندازهی نژاد، مراقبت و پرورش اسبی که داریم و یا به خریدن آن فکر میکنیم اهمیت دارد. همچنین آنها معتقدند که مطالعه شخصیت اسب میتواند در درک الگوهای رفتاری اسب به ما کمک کند و درنتیجه ما میتوانیم با توجه به شخصیت آن، یک برنامهی آموزشی مناسب برای اسبمان فراهم کنیم. البته باید این نکته را در نظر بگیریم که شناخت خلقوخوی اسب (علاوه بر) و نه (بهجای) سایر مسائل سوارکاری و آموزشی که اکثر ما با آنها دستوپنجه نرم میکنیم انجام میشود.
انواع شخصیت اسبها
رویهمرفته اسبها میتوانند در چهار گروه شخصیتی قرار بگیرند؛ که آن گروهها عبارتاند از:
- اسبهای اجتماعی
- اسبهای ترسان
- اسبهای گوشهگیر
- اسبهای چالشبرانگیز
در ادامه مقاله سوارکاری با اسب حساس به بررسی ویژگیهای هرکدام از این شخصیتها میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
اسبهای اجتماعی
این اسبها، اسبهای تعاملی هستند و بهشدت به دنیای اطرافشان علاقه دارند. درواقع اسبهای اجتماعی، خوشآمد گوهای دنیای اسب محسوب میشوند. حتی بهعنوان اسبهای جوان، این اسبها دوست دارند نوازش شوند و بهطور مرتب موردتوجه قرار بگیرند. آنها در طول زندگی خود بهشدت علاقه دارند که با اسبهای دیگر ارتباط برقرار کنند و با آنها بازی کنند.
اگر صاحب یکی از این اسبها باشید، اسب شما بهاحتمالزیاد بهراحتی شمارا به فضای شخصی خود راه میدهد و میتواند دوست بسیار خوبی برای شما باشد.
درکل، اسبهای اجتماعی، علیالخصوص اسبهای مطیع در این دسته، میتوانند اسبهای بسیار مناسبی برای سوارکاران باشند. علاوه بر این، سوارکاری و آموزش دادن به این اسبها بر خلاف سوارکاری با اسب حساس بسیار آسان و راحت است. این اسبها در شرایط سخت و نامساعد نسبت به اسبهای دیگر مقاومترند!
اسبهای ترسان
همانطور که از اسمشان پیداست، این اسبها بهویژه در جوانی بسیار محتاط تر از همتاهای اجتماعی خود هستند. اگر اسب شما جز این دسته از اسبها باشد، ممکن است هنگام محبوس شدن یا مهار شدن توسط شما دچار وحشت و اضطراب شوند. اسبهای ترسان نسبت به اسبهای اجتماعی اغلب به فضای شخصی بیشتری احتیاج دارند.
اسبهای ترسان همچنین در محیطهای جدید راحت نیستند و ممکن است واکنشهای شدید و سریعی به محرکها و یا کمکهای شما نشان دهند. این اسبها معمولاً بیشتر اعتمادبهنفس خود را از اسب یا شخصی که بیشترین ارتباط را با آن دارد میگیرد. بااینحال، این اسبهای ترسان آموزشدیده، معمولاً برای انجام خواستههای شما تلاش زیادی میکنند و دامنهی تمرکز طولانی دارند!
اسبهای گوشهگیر
همانطور که انتظار میرود، اسبهای گوشهگیر اسبهای تعاملی به شمار نمیروند. این اسبها، اسبهای مستقلی از اسبهای دیگر و مردم به نظر میرسند و از اینکه در دنیای کوچک خود باشند احساس خرسندی میکنند. اسبهای گوشهگیر ممکن است نتوانند در واکنش به محرکها و یا کمک سریع عمل کنند و تحمل بیشتری نسبت به نفوذ به فضای شخصی خود دارند.
در حین تمرین، اسبهای گوشهگیر باید تعامل با یکدیگر و تمرکز بر روی درسها را یاد بگیرند. همچنین این نوع از اسبها شرایط سخت و نامناسب را بهتر از اسبهای ترسان یا چالشبرانگیز تحمل میکنند.
اسبهای چالش برانگیز
پیش از آنکه به سوارکاری با اسب حساس بپردازیم لازم است که آخرین گروه یعنی اسبهای چالش برانگیز را به شما معرفی کنیم. اسبهای چالشبرانگیز حس قوی نسبت به خود دارند. به همین علت ممکن است که مغرور یا متکبر به نظر برسند، خصوصاً وقتی هنوز جوان هستند و کامل نشدند. این اسبها نسبت به نفوذ به فضای شخصیشان گارد دارند و اغلب در واکنش به محرکها متقابلاً برخورد میکنند.
با اعتمادبهنفس همیشگی که دارند، اسبهای چالشبرانگیز اغلب مستعد نشان دادن رفتارهای فرصتطلبانه است. همچنین این اسبها، اسبهایی قوی، شجاع و دارای کاریزمای خاصی هستند اما ممکن است اگر فرصتی داشته باشند سریعاً قلدر و زورگو شوند.
به خاطر داشته باشید که اسب شما ممکن است ویژگیهای ترکیبی از دو گروه مختلف را نشان دهند. درنهایت این شمایید که میتوانید متوجه شوید که اسبتان چه شخصیتی دارد.
نکتهی مهم دیگر این است که رفتار شما با اسب باید متناسب با رفتاری که اسبتان در لحظه نشان میدهد، باشد نه شخصیت کلی اسب.
بهطور مثال اگر اسب از شما دوری میکند یا فاصله میگیرد، باید توجه او را جلب کنید. اگر قصد دارد که با شما مقابله کند، باید اقتدار خود را به اسب نشان دهید. اگر حواسپرت است و فعالیتی نمیکند، باید به شما توجه کند و به شما پاسخ دهد. درنهایت اگر اسب نگران و بیاعتماد است، باید به اسبتان اطمینان دهید.
بنابراین، نام این بازی این است که تا جایی که میتوانید به اسب خود توجه کنید.
نکات سوارکاری با اسب حساس
همانطور که متوجه شدید، اسبها در شرایط مختلف ویژگیهای مختلفی از خود نشان میدهند. بعضی از اسبها در هر شرایطی به شما سواری میدهند درحالیکه اسبهای دیگر حساسیت بیشتری دارند و ممکن است نسبت به تغییرات کوچک حساس باشند. این اسبهای حساس اسبهای (پشت سرد) نامیده میشوند، به مراقبت دقیقتری احتیاج دارند.
بنابراین برای ایجاد یک رابطه عالی با اسب خود لازم است که حس اطمینان و اعتماد بین شما و اسبتان ایجاد شود همچنین باید مراقب تغییر حالات اسب خود باشید.
به همین منظور با واسط پت همراه باشید تا در این قسمت قدمهای مربوط به سوارکاری با اسب حساستان را به شما توضیح دهیم.
قدم اول
اولین قدم برای برقراری ارتباط با اسب حساس این است که یک سوارکار باتجربه شوید. اسبهای حساس معمولاً نمیتوانند با سوارکاران بیتجربه یا مبتدی ارتباط خوبی برقرار کنند. اسبهای حساس به اشارههای کوچک پاسخ میدهد بنابراین در صورت دریافت دستورات گیجکننده یا برخورد خشن ممکن است دچار آشفتگی شوند.
اگر تجربه کافی برای اسبسواری ندارید، بهتراست برای بهبود تواناییهای سوارکاری خود با یک حیوان آرام سوارکاری را یاد بگیرید.
قدم دوم
سعی کنید با اسب در زمین آشنا شوید. برای ایجاد اعتماد و شناخت بیشتر شخصیت اسب خود، اسبتان را به زمین هدایت کنید. به رفتارهای عصبی اسب مانند گرگرفتگی، لرزش سریع، تغییر جهت دادنهای سریع و یا کشیدن سر به عقب توجه کنید. همچنین سعی کنید محرکهایی که باعث ایجاد این رفتارها میشوند را شناسایی کنید تا در آینده از آنها جلوگیری کنید.
چشم با گوش اسب معمولاً به سمت علت اضطراب اشاره میکنند. این علت ممکن است یک شیء در نزدیکی اسب، شخص، حیوان و یا حرکات ناگهانی خود شما باشد. همچنین گشاد شدن سوراخهای بینی اسب هم میتواند نشاندهنده اضطراب و استرس این حیوان نجیب باشد. برای شناسایی محرک، به دنبال منابع قوی بو باشید. البته به این نکته هم توجه کنید که گشاد شدن سوراخهای بینی اسب هنگام تمرینات سخت امری طبیعی است.
چرخش چشم یا مشخص شدن قسمت سفیدی چشم اسب نشانهی عصبانیت یا ترس شدید است. اگر چنین علامتی را در اسب خود مشاهده کردید، بلافاصله از اسب فاصله بگیرید. با او با صدای تسکیندهنده و آرامشبخش حرف بزنید و اسب را به مکانی آرام هدایت کنید.
قدم سوم
برای سوارکاری با اسب حساس خود، زین مناسب برای اسب خود تهیه کنید و آن را با دقت و بهآرامی روی اسب قرار دهید.
برای اطمینان از راحتی اسب این مراحل را دنبال کنید:
- اطمینان حاصل کنید که بالشتک زین و پشت اسب تمیز باشند.
- زین را بلند کنید و بهآرامی روی اسب قرار دهید. بههیچوجه آن را محکم روی اسب قرار ندهید!
- اگر هنگامیکه زین اسب را محکم میکنید، اسبتان واکنش نشان میدهد. این کار را بهیکباره انجام دهید و فراموش نکنید که در حین محکم کردن زین اسب را نوازش کنید.
- توجه کنید که تنگ زین نباید بیشازاندازه سفت باشد. اسب باید بتواند بدون اینکه پوستش کشیده شود با پاهای جلوی خود قدم بردارد.
قدم چهارم
قبل از سوارکاری اسب را گرمکنید. اگر اسب هنگام سوارشدن بر آن، مقاومت کرد یا جفتک زد ممکن است برای آماده شدن به سوارکاری به زمان احتیاج داشته باشد.
به همین علت قبل از سوارکاری با اسب حساستان، زین را کمی آزادتر از همیشه ببندید و با اسب کمی قدم بزنید. این کار به اسب کمک میکند که آرام شود و شما بتوانید زین را بهصورت مناسب روی اسب قرار دهید.
اگر اسب شما آرام است و با شما بهخوبی همراهی میکند، میتوانید انجام دادن این مرحله را نادیده بگیرید.
قدم پنجم
بهآرامی از اسب بالا بروید و سوار آن شوید. برای جلوگیری از ترساندن اسب، آهسته و آگاهانه حرکت کنید. به حالت صحیح روی اسب بشینید، پاهای خودتان را بهآرامی به اسب بزنید. مقداری از وزن خود را بری رکابها بیندازید تا بیشازحد به پشت اسب فشار نیاید.
قدم ششم
آرام و با اعتمادبهنفس باشید و توجه کنید که طرز نشستن، صدا و دستهای شما همه نگرش و دستورالعملهای شمارا به اسب منتقل میکند. با استفاده از فشار ناچیز پا و کشیدن آرام افسار اسب، به اسب آموزش بدهید. همچنین لازم است که صدا و حرکات خود را کنترل کنید تا حرکات عصبی نداشته باشید و یا عدم اطمینان در صدا و حرکات شما وجود نداشته باشد.
بنابراین بهتر است به اسب خود با اعتمادبهنفس اما بدون فریاد زدن یا داشتن لحن عصبی دستور بدهید. اگر اسب به دستورات شما عمل کرد، از او با لحنی شاد و دوستداشتنی قدردانی کنید.
توجه کنید که اگر با هر بار افسار کشیدن اسب شما میایستد، یعنی افسار را بیشازاندازه میکشید! همچنین اگر هنگام اسبسواری استرس دارید و مضطرب هستید بهتر است با آواز خواندن یا زمزمه کردن چیزی ترس خودتان را مخفی کنید تا اسبتان متوجه ترسیدن شما نشود.
قدم هفتم (قدم آخر)
به رفتار اسب خود توجه کنید و به یاد داشته باشید که اسبها در شرایط روحی مختلف، رفتارهای خاصی از خود نشان میدهند. بهطور مثال اسبی که آرام باشد سرش را به سمت پایین نگه میدارد، گوشهایش به سمت بالا یا کمی عقب است و دم خود را بیحرکت و ثابت نگه میدارد. درحالیکه یک اسب عصبی سرِ خود را بالا میگیرد، پشتش را در زیر شما خالی میکند، به گردن خود فشار وارد میکند و یا با دم خود بهشدت ضربه میزند.
شما بهعنوان صاحب اسب و کسی که اسب خودش را بهدرستی میشناسد در این مواقع باید با تعریف و تمجید آرامشبخش و با شناسایی موقعیت یا شیء ای که برای اسب تنش ایجاد کرده است، به این علائم اضطراب و استرس واکنش نشان دهید.
همچنین لازم است که به اسب خود زمان و فضای کافی بدهید تا با شرایط خودش را سازگار کند. لازم است شیء ناآشنا را با دقت بررسی کند. بااینحال اگر متوجه شدید که اسبتان بهشدت عصبی است و ممکن است دچار ترس شدید یا وحشتزدگی شود، سعی کنید که از منبع استرس دوریکنید و از او فاصله بگیرید و برای از بین بردن حساسیت عصبی اسب بهتر است در یک زمان دیگری برنامه ریزی کنید.
درنهایت سوارکاری با اسب حساس
چنانچه اسب شما برای سوارکاری ایمن نیست، اگر شمارا پرتاب میکند و به شما آسیب میزند و یا اگر ترس زیادی دارید بهتر است با یک مربی حرفهای کمک بگیرید.
اگر اسبتان اسب چموش و پرجنبوجوشی است بهتر است قبل از سوارکاری برای مدتی با اسبتان پیادهروی کنید تا بتوانید سوار آن شوید.
این نکته را به یاد داشته باشید که پیادهروی با اسب در شرایط آب و هوایی مختلف به شما کمک میکند تا حس اطمینان و اعتماد را بین خود و اسبتان به وجود بیاورید. علاوه بر این میتواند راهنمای خوبی برای شناختن هرچه بهتر اسبتان باشد!
واسط پت در این مقاله شمارا با نکات سوارکاری با اسب حساس و شناختن بهتر اسبتان آشنا کرد. شما میتوانید سایر مقالات مرتبط با این حیوانات نجیب و پرطرفدار را در سایت واسط پت بخوانید. ما به شما پیشنهاد میکنیم که برای خرید و فروش وسایل دست دوم و نو به سایت و یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه کنید.