با شناخت مردمان بختیاری میفهمید که دو جز جدانشدنی زندگی آنها اسب و اسلحه است. یک اسب باید ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشد تا بتواند از قرن 20 تا به امروز محبوبیت خود را در بین مردمان غیور بختیاری و سایر افراد حفظ کند. اما راز این محبوبیت چیست؟ وقتی به دنبال علت محبوبیت این نژاد در مقایسه با سایر نژادها هستیم با دیدن سازش پذیری بسیار بالا نسبت به آب و هوای مناطق مختلف و همچنین خلق و خوی بسیار عالی، در کنار هوش زیاد و جسارت به این نتیجه میرسیم که با انتخاب یک اسب نژاد بختیاری بهترین گزینه را انتخاب کردهایم. انتخاب شما شیرینتر خواهد بود اگر بدانید برای انتخاب رنگ محدودیتی ندارید و اسب بختیاری به متنوعترین رنگها دیده میشود.
اگر انتظار شما از اسبتان سرعت و چالاکی بالاست اسب بختیاری بسیار مناسب است. سرعت بالا و استقامت زیاد اسب بختیاری ما را یاد اجداد خود اسبهای عربی میاندازد.
آنچه در ادامه میخوانید
برخی ویژگیها
در کنار این ویژگیها قد بلند(۱۴۵cm یا ۵۷اینچ)، سینه و شکم نسبتاً پهن و پاهای محکم و سمهای قوی هوس سواری را در دل هر سوارکاری میاندازد. شاید به همین دلیل است که این نژاد را به وفور در زمینهای مسابقه یا باشگاههای اسب سواری میبینیم.
از نظر تقسیم بندی وزن در بین اسبها در ردهی سبک و متوسط قرار میگیرند و از سالمترین اسبها هستند و مشکلات بهداشتی نگران کنندهای در این نژاد دیده نشده است. اگر نگران نوع تغذیهی اسب خود هستید باید بدانید که اسب بختیاری دردسر زیادی برای شما ندارد و یونجه، علف و غلات به خوبی میتواند آنها را راضی نگه دارید
چه کسی اولین بار اقدام به پرورش اسب نژاد بختیاری کرد؟
این اسبها توسط قبایل بختیاری که درجنوب ایران و در استان خوزستان زندگی میکنند پرورش مییابند. از علی صالح خان بختیاری به عنوان اولین پرورش دهندهی اسب نژاد بختیاری در ایران میتوان نام برد.
به علت بیماری همه گیر بین اسبهای نژاد بختیاری جمعیت آنها با کاهش چشمگیر رو به رو شد که مردم محلی دوباره اقدام به احیای این نژاد کردند اما هرگز به تعداد قبل نزدیک نشدند. اکثر نژاد اسبهای ایرانی رگهای از اسب عرب دارند کلمهی (asil) به معنی پاک برای توصیف اسبهای اصیل عرب استفاده میشود. اسبهای بختیاری ترکیبی از نژادهای مختلف مثل: سنان، حمدانی، خویلان و اسب عربی تکامل یافتهاند و چنان اصلاح نژاد شدهاند که دیگر نمیتوان آنها را با هیچ یک از انواع اصیل مقایسه کرد.
در آغاز قرن ۲۰ سردار محتشم به عنوان بهترین پرورش دهندهی اسب بختیاری شناخته شد و در سال 1976 سازمان جهانی اسب عرب نژاد بختیاری را به رسمیت شناخت.
تقسیم بندی اسب نژاد بختیاری
اسبهای بختیاری را میتوان به شکل های مختلف تقسیم بندی میکنند:
- اسب سیاه رنگ یا کهر
- اسب کود یا نیله
- اسب خرسان که به شجاعت و نیرومندی معروف است.
- اسب کمیت (قهوهای مایل به زرد)
- کمیت چال (اسب قهوهای به زرد با یک خال سفید در پیشانی)
- اسب الو (اسب قهوهای نزدیک به زرد با پیشانی تمام سفید)
- اسب سمند (قهوهای و روشن و بژ)
- اسب بورچال (سرخ مایل به قهوهای که اسبی است با خال)
نکات جالب در مورد این نژاد
در بین مردم بختیاری اسبها در هر سن اسم مخصوص خود را دارند که نحوهی نام گذاری آنها بسیار جالب است. اسب تازه به دنیا آمده را کره مینامند. وقتی کره اسب به سن نوجوانی رسید و آمادهی باربری شد با قرار دادن پوششهای مخصوص که روی شانه و کمر اسب بسته میشود قل نامیده میشود.
در 3 سالگی از زین به طور مرتب استفاده میشود تا اسب به آن عادت کند. اگر اسب احساس خستگی کرد به آن استراحت میدهند و این روند چندین بار ادامه پیدا میکند تا اسب به آن عادت کند در این زمان است که اسب بختیاری را نو زین مینامند.
با شروع فصل پاییز و خنکی هوا بعد از بستن زین فرد سبک وزنی سوار اسب میشود. او مدام اسب را میگردانند و زمانی که احساس خستگی کند به آن استراحت میدهند. این روند مدام تکرار میشود و بعد از این مرحله میتوان اسب را دو زین دانست. اگر 2 تا 3 ماه بعد اسب شما توانایی حمل افراد سنگین وزنتر را هم پیدا کرد در این صورت اسب کامل نامیده میشود.
اسب نژاد بختیاری پایه ثابت مراسم عروسی!
در میان مردم بختیاری گاه «سواربازی» جنبه تفریح و سرگرمی نیز به خود میگیرد. مردان ایل، در مراسم شادی به ویژه عروسیها، به این امر میپردازند. در گذشتههای نه چندان دور در میان مردم بختیاری، سوارکاری همراه با نیزه بازی میشد. سوارکارها به همراه اسبهای تنومند خویش در حالی که هر یک نیزهای در دست داشتند به نیزه بازی میپرداختند.
مردان ایل تعدادی تخته خیس شده را به یک اندازه در صفوف حرکت سوارکاران قرار میدهند. به طوری که هر سوار بتواند با نیزه به آن تختهها ضربه بزند و چنانچه بیشترین نیزه را به همراه خود ببرد. این شخص به عنوان بهترین سوارکار ایل معرفی خواهد شد.
اسبهای بومی ایران با توجه به ویژگیهای مناطق جغرافیایی مختلف خصوصیات منحصرد به فردی دارند. اسب بومی فلات ایران مثل اسب بختیاری از نظر جثه چندان درشت نیست؛ اما قدرتشان شما را شگفت زده میکند.
کلام آخر
امیدواریم که مطلب اسب نژاد بختیاری این مطلب برای شما مفید بوده باشد. بیش از پیش نسبت به این نژاد زیبا علاقهمند شده باشید. شما میتوانید با مراجعه به اپلیکیشن واسط کالا و رفتن به دسته حیوانات، حیوان خانگی موردنظر خود را انتخاب کنید. خریدی راحت را با تیم واسط کالا تجربه کنید.
منابع: