سوارکاری یکی از رشتههای ورزشی است که سابقهٔ طولانی و دیرینهای دارد و از کهنترین ورزشهاست. اگرچه این ورزش تقریباً پرهزینه است اما افراد زیادی را به خود جلب کرده و طرفداران زیادی داشته است. ورزش سوارکاری مانند دیگر ورزشها برای شروع ،استرس خود را به همراه دارد. باشگاههای سوارکاری برای آموزش سوارکاری حرفهای و کاهش ترس و استرس سوارکاران علاقهمند تأسیسشدهاند. فقط کافی است یک مربی و مرکز آموزش سوارکاری خوب را پیدا کنید و طبق قوانین او پیش بروید.
سوارکاری
بهطورکلی سوارکاری به معنی سوارشدن بر اسب و هدایت کردن او به مسیر موردنظر است. این هدایت در ابتدا نیاز به تمرین و مراقبت مربی دارد.
سوارکاری مانند سایر ورزشها، اصول خاص خود را دارد که از گذشتگان برای ما به یادگار مانده است. همچنان در سرتاسر دنیا، آموزش سوارکاری به افراد علاقهمند داده میشود. این ورزش همچنین رابطهٔ بین انسان و حیوانات را محکمتر میکند؛ زیرا موفقیت هردوی آنها در گروی احترام و اعتمادی است که به یکدیگر دارند.
اولین قدم چیست؟
اولین گام برای آموزش سوارکاری یادگیری و شناخت رفتار اسب و نحوهٔ برقراری ارتباط با او است. هر سوارکار باید قبل از سوارشدن بر اسب از خلقوخوی اسبش مطلع باشد و اسب به او عادت کرده باشد. یک سوارکار میتواند حرکات چشم، گوش و دستوپای اسب را بفهمد و اگر صدایی او را نگران میکند، آن را از صدا دور کند. اگر سوارکاری بدون شناخت اخلاق و روحیات عاطفی اسب بر او سوار شود، بسیار خطرناک است و عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت. اسبسواران میتوانند از زبان بدن اسب برای برقراری ارتباط استفاده کنند. با کمک مربی، زبان اسب را از طریق زبان بدن یاد خواهید گرفت.
سوارکاری
مرکز سوارکاری
ورزش سوارکاری در حین هیجانانگیز و سرگرمکننده بودن به شجاعت زیادی هم احتیاج دارد. خودتان بهتنهایی نمیتوانید سوارکاری را یاد بگیرید. برای شروع سوارکاری اسب حتماً به یک مربی باتجربه و خوب احتیاج دارید. یک مربی علاوه بر اینکه اسب موردنظرتان را به شما معرفی میکند اصول و قوانین سوارکاری را به شما آموزش میدهد.
پس ابتدا یک مرکز سوارکاری را در شهر خود پیدا کنید تا حتماً یک یا دو جلسه با او آموزش ببینید و با خلقوخوی اسب آشنا شوید. بهتراست که سن این اسب بین ۵ تا ۸ سال باشد و قدرت بدنی مناسبی داشته باشد. البته در برخی از باشگاههای سوارکاری ابتدا یک اسب را به فرد مبتدی اجاره میدهند تا با او کار کند و تا پایان آموزش و قبل از خرید یک اسب بتواند از آن استفاده کند.
مربی ماهر!
یک مربی سوارکاری باید علاوه بر تجربه، سوارکاری ماهر باشد. او باید صبور باشد و توانایی آموزش دادن را داشته باشد. شما با او احساس راحتی کنید و اسب آرامی را به شما که فرد مبتدی هستید معرفی کند.
پسازاینکه اسب شما انتخاب و آماده شد افسار آن را با کمکمربی ببندید. از سمت چپ اسب بر رکاب اسب پا گذاشته و بر آن سوار شوید. تعادل یافتن بر روی اسب بسیار مهم است. برای حفظ تعادل میتواند یال اسب را در دست بگیرید و پای خود را به اسب بچسبانید. سپس افسار اسب را آماده کرده و آن را در دست نگهدارید.
البته نحوهٔ نشستن بر زین اسب یکی از مهمترین اصول آموزش سوارکاری است. سعی کنید کمر خود را روی اسب صاف نگهداشته و به جلو نگاه کنید.
مربی ماهر!
دستهایتان را همراه با ریتم اسب حرکت دهید اما مراقب باشید به افسار فشار زیادی وارد نکنید. نحوهٔ قرار گرفتن کفشها بر روی رکاب اسب بر استحکام و ماندن سوارکار بر روی اسب کمک میکند. اگر پا به اشتباه بر روی رکاب قرار بگیرد سوارکار بر زمین میخورد و پایش در رکاب میماند. یک سوم کفشهای شما باید در رکاب قرار بگیرد و پاشنهٔ پا به سمت پایین باشد. نشستن بر روی اسب باید طوری باشد که شانهها، کشاله ران و پاشنههای پایتان باید کشیده باشند و به حالت آرام و راحت بر اسب بنشینید.
عادت دادن اسب و سوارکار
مربی باید در ابتدا برای عادت دادن اسب و سوارکار، کنترل و حرکت اسب را خودش در دست بگیرد. سپس به شما آموزش دهد که چگونه اسب را حرکت داده و متوقف کند.
برای متوقف کردن اسب ابتدا از حرکات دستوپا و سپس روشهایی مانند رکاب و شلاق کمک بگیرید. این روش بیشتر برای اسبهای تربیتنشده و تنبل استفاده میکنند. برای حرکت دادن اسب ساق پاهای خود را به بدن اسب بزنید و پای خود را ببندید.
سپس برای تغییر جهت حرکت اسب، افسار آن را به همان سمتی که میخواهید حرکت کنید، بکشید. در غیر این صورت اسب تنها مسیر مستقیم میرود.
آموزش سوارکاری
برای شروع سوارکاری، سوارکار باید پاهایش را کمی جمع کند و ابتدا یک پیادهروی ساده و نرم را شروع کند. بعد کمکم با کمک پاشنهٔ پای خود اسب را به حرکت بیشتر ترغیب کند و قدرت او را بیشتر کند تا کمکم اسب شروع به دویدن کند.
برای آموزش سوارکاری بهطور حرفهای باید مرحلهبهمرحله پیش رفت. ابتدا سوارکار مبتدی را بهخوبی آموزش میدهند تا افراد تسلط کافی بر اسب پیدا کنند.
سپس تمرینهای سختتری با اسبهایی از نژادهای مختلف انجام داده میشود تا یک فرد مبتدی به یک اسبسوار حرفهای تبدیل شود. زیرشاخههای سوارکاری: یورتمه ، یورقه، پرش از موانع ، درساژ و غیره.
البته امروزه دورههای آنلاین و دیویدیهای آموزش سوارکاری با بهترین اساتید در سایتها و فروشگاههای معتبر ارائهشده است. افراد علاقهمند به این رشته در هر سن و جنسیت میتوانند با مراجعه به این منابع، سوارکاری را یاد بگیرند.
البته تعیین نوع آموزش بر طبق سلیقه و شرایط هر فرد انتخاب میشود. برخی افراد فقط با آموزش حضوری میتوانند یک سوارکار حرفهای شوند.
آموزش سوارکاری یورتمه
یکی دیگر از زیرشاخههای رشتهٔ سوارکاری یورتمه است که به آن دو ضربه نیز میگویند. در آن از حرکات نمایشی و مسابقات استفاده میشود. البته ابتدا باید اسب به راه رفتن عادت کرده باشد و سرکشی نکند و آموزشهای لازم را برای یورتمه بپذیرد. یورتمه نوعی از راه رفتن اسب است که در آن دستوپای مخالف اسب باهم به زمین میآیند و باهم هماهنگ هستند.
آموزش سوارکاری یورتمه
مثلاً دست چپ با پای راست و دست راست با پای چپ به زمین میآیند. در این حرکت، سوارکار بیشتر از حرکات عادی راه رفتن تکان میخورد بنابراین باید مراقب باشد. سوارکاری با یورتمه یک ورزش لذتبخش و بینظیر است.علاوه بر یورتمه، راه رفتن یورقه نیز نوعی دیگر از حرکات اسب و از زیرشاخههای ورزش سوارکاری است.
یورقه چیست؟
یورقه نوعی دیگر از حرکات و راه رفتن اسب است. از آن برای مسافتهای طولانی استفاده میشود و نسبت به یورتمه روش بهتر و لذتبخشتری است.
یورتمه رفتن برای اسب همانند پیادهروی تند برای انسان است. با هر قدم، اسب شما کمی به سمت بالا پرش دارد و این بدان معنی است که شما نیز پرش نسبتاً̋ کمی خواهید داشت. یورتمه رفتن احساسی شبیه به قایقسواری بر روی موجهای کمی خروشان را به شما میدهد. ضرباتی که از طرف اسب به سوارکار وارد میشود درحرکت یورتمه بیشتر از یورقه است. برای اینکه یورتمهٔ خوب با شروع خوب داشته باشید توصیه میکنیم مقالهٔ نکات سوارکاری را مطالعه کنید.
پرش از موانع
گذر و پرش از روی موانع با اسب میتواند کار بسیار هیجانانگیز و سرگرمکنندهای باشد. زمانی از این حرکت لذت میبرید که آمادگی کافی داشته باشید. بهتر است پس از مسلط شدن بر روی حرکات قبلی، با کمکمربی خود، کار پرش را از موانع کوچک و کوتاه شروع کنید. در این نوع از سوارکاری ارتباط خوبی بین اسب و سوارکار دیده میشود. مسابقات پرش از موانع در زمین مستطیل شکلی به طول ۶۰ متر و عرض ۲۰ متر است. داوران این مسابقات، طبق فن و دقت هر سوارکار و همچنین ارتباطی که بین او و اسب است، امتیاز میدهند و درنهایت نفر برتر را مشخص میکنند.
پرش از موانع
هماهنگ شدن با اسب
یادگیری و بهبود مهارت همریتم شدن با حرکت اسب، سوارکاری را برای شما بهمراتب آسانتر میکند. همریتم شدن به معنای کمی بلند شدن از روی زین و همگام شدن با حرکت طبیعی اسب است. با یادگرفتن این مهارت دیگر ضربههای اسب را هنگام یورتمه رفتن به بدنتان حس نخواهید کرد. نکات سوارکاری برای همگام شدن با ریتم حرکت اسب را مطالعه کنید.
قوانین سوارکاری
در مسابقات سوارکاری هرگونه خطا و سرپیچی از قوانین میتواند خطرات مالی و جانی برای انسان به وجود آورد، به همین دلیل برای سوارکاران محدوده و قوانینی گذاشتهشده تا سوارکارانی که خطای کمتر و امتیاز بیشتری دارند، برنده مسابقه اعلام شوند. شرایط مسابقه برای تمام شرکتکنندگان باید یکسان باشد و برای فرد خاصی، قانون خاصی وجود ندارد.
مهمترین شرایط برگزاری مسابقه
یکی از مهمترین شرایط برگزاری مسابقات علاوه بر زمین نرم خاکی، نصب مانژهای پرش و حصارهای اطراف زمین مسابقه است که برای آموزش سوارکاری هم ضرورت دارند. در مقالهٔ پرورش اسب اندازهٔ هر مانژ و انواع آن بهخوبی برایتان گفتهشده که تأثیر مثبتی در پیشرفت و برگزاری اطلاعات شما برای برگزاری مسابقات خواهد شد.
هر سوارکار باید قبل از پرش از موانع مدتی را در زمین رژه برود تا هم اسب آمادگی پیدا کند و هم قوانین را رعایت کرده باشد و اگر از این قانون سرپیچی کند جریمهٔ نقدی خواهد داشت و از ادامهٔ مسابقه محروم میشود. البته جالب است بدانید که سوارکار برای پرش از روی موانع تنها مدت ۹۰ ثانیه وقت دارد و این زمان را بعد از زنگ زدن توسط داور آغاز میشود و اگر در این مدت اسب مانع را بی اندازد، زمان نگهداشته خواهد شد تا در ادامهٔ زمان اسب از مانع بپرد.
قوانین سوارکاری
سرعت اسب
مهمترین عامل پیشرفت هر سوارکار در مسابقات سوارکاری ، سرعت اسب او است. در مسابقات اسبدوانی اسبی موفق است که بیشترین سرعت اسب را دارد و تمام معیارهای مسابقه را رعایت میکند. سرعت اسبهای مسابقه بر اساس سن، نژاد، جنسیت و فصل متفاوت است؛ بنابراین برای آموزش سوارکاری و برگزاری مسابقات باید مطابق با مشخصات هر اسب عمل کرد.
سوارکاری ورزشی است که از ابتداییترین اسب شروعشده و درنهایت به کار با بزرگترین و قویترین اسبها میانجامد. برخی افراد فکر میکنند که موفقیت با یک اسب از یک نژاد خاص رخ میدهد اما بههیچوجه اینطور نیست. اگر فردی به سوارکاری علاقه داشته باشد و بهخوبی تمرین های مربی را انجام داده باشد با هر نوع اسب تحت هر شرایطی میتواند موفق شود و به عرصهٔ مسابقات پا گذارد. فقط باید با دقت و زرنگ باشید.
اشتباهات سوارکاری
هیچگاه برای حفظ تعادل، دستهای خود را از طناب چرمی دهنهٔ اسب برندارید. نکته بعدی این است که، با دستهایتان سعی در حفظ تعادل نکنید. برای حفظ تعادل باید هوشیارانه مسیر حرکت را از قبل تعیین کنید و با کمک رکابها و ران خود را بر روی اسب نگهدارید.
اگر عضلات پاهای شما و ران ها بر روی اسب بیشازحد فشرده شوند ممکن است عضلات منقبض شوند و باعث بروز درد در پاهای سوارکار میشود. سعی کنید پاهای خود را به سمت پایین آزاد و رها بگذارید. توجه داشته باشید که پاهایتان نباید جلو و عقب بروند و شانه، لگن، گوشهایتان باید در یک خط قرار گیرند.
اشتباهات سوارکاری
همانطور که در بالا گفته شد یکسوم سینهٔ پای سوارکار باید در رکاب قرار گیرد و اگر تمام پا یا بیشتر از این مقدار درون رکاب قرار گیرد و از حد استاندارد خود عبور کند، هم باعث ناراحتی و عدم تعادل در شما وهم باعث ناراحتی اسب میشود. همچنین هنگام زمین خوردن شما از اسب، پاهایتان در رکاب مانده و بسیار خطرناک است. یادتان باشد که حتماً طول بند رکاب را طوری تنظیم کنید که رکاب در کنار استخوان قوزک مچ پاهایتان باشد.
نحوهی نشستن
اگر نحوهٔ نشستن سوارکار بر روی اسب، غلط باشد میتواند به مهرههای کمر و گردن او آسیب جدی برساند و از طرفی خمیده نشستن بر روی اسب، علاوه بر سوارکار به اسب نیز ضرر میرساند و حس خوبی نسبت به سوارکار نخواهد داشت البته سوارکاران در این نوع نشستن تعادل بیشتری خواهند داشت ولی باید به ضرر آن نیز توجه کنند.
سوارکار باید دستان خود را با حرکت سر اسب تطبیق دهد تا افسار اسب از دستش بیرون نرود و کنترل بیشتری با دهنه اسب داشته باشد و باقدرت بیشتری باید افسار را در دست بگیرد زیرا در مواقعی که اسب رم میکند و یا از چیزی میترسد سرعت حرکت سر او بیشتر میشود و کنترل افسار سختتر خواهد شد.
توجه داشته باشید که افسار اسب مانند فرمان او عمل میکند باید برای پرشهای اسب بیشتر افسار را خالی بگذارید تا راحت بتواند از موانع بپرد؛ اما توجه داشته باشید که افسار اسب را محکم نکشید زیرا دچار گیج شدن اسب و همچنین عادت کردن به توقف میشود و در مواقعی ضروری نمیتواند توقف لازم و بهموقع داشته باشد.
نحوهی نشستن
توصیهها
قبل از شروع سوارکاری و آموزش سوارکاری اسب باید ابزار لازم و تجهیزات ایمنی را تهیه کرد. کلاه ایمنی و لباس متناسب با سوارکاری از مهمترین وسایل برای تضمین سلامتی سوارکار اسب است البته باید حداقل هر ۵ سال یکبار کلاه و لباس را عوض کرد تا اثر محافظتی آن کم نشود.
مواظب باشید که هیچوقت در کنار اسب یا پشت سر او ننشینید زیرا ممکن است به شما صدمه بزند.
سوارکاری نیازمند شجاعت و استقامت و علاقهٔ هر فرد است زیرا اسبها بسیار حیوانات باهوشی هستند و استرس و ترس سوارکار را درک میکنند و او را اذیت کرده و بر زمین میاندازند پس مواظب احساسات خود باشید. بسیار راحت بر روی اسب بنشینید و از اسب نترسید.
برای کاهش استرس و غلبه بر ترس از سوارکاری اسب، با او حرف بزنید و او را نوازش کنید تا سرکشی نکند. اسبها حیوانات باهوشی هستند و میفهمند.
صحبت کردن با اسب
هنگامیکه به اسب خود نزدیک میشوید با او حرف بزنید تا بفهمد که شما به او نزدیک شدهاید. از روشهای آموزشی نامناسب و تنبیه اسب برای افزایش سرعت اسب استفاده نکنید اگرچه حرکت و سرعت اسب در سوارکاری به سوارکار بستگی دارد اما افسار اسب را محکم نکشید زیرا به فک او آسیب میرسد و باعث میشود اسب بترسد و رم کند؛ زیرا اسبها عادت دارند بهآرامی حرکت کنند و سرعت خود را بالا ببرند اما کشیدن افسار و سرعت ناگهانی برای شما و اسب خطرناک است.
بررسی کردن زین هنگام حرکت اسب بسیار مهم است این بررسی و تنظیم زین را فقط افراد باتجربه میتوانند انجام دهند و همچنین یک سوارکار حرفهای
صحبت کردن با اسب
ورزش سوارکاری مانند سایر ورزشها، باعث سلامت انسان میشود. سوارکاری عضلات بدن را تقویت میکند زیرا سوارکار همواره برای حفظ تعادل خود تلاش میکند. یک سوارکار از طریق سوارکاری، هماهنگی و نظم ذهنی خود را افزایش میدهد زیرا یک اسبسوار باید با حرکات اسب هماهنگ باشد؛ بنابراین سوارکاری علاوه بر اینکه یک ورزش بدنی است، ورزش ذهنی هم هست و به سوارکار قدرت تمرکز ذهنی میدهد.
کلام آخر
امیدوارم با خواندن مقالهٔ آموزش سوارکاری از سایت واسط پت ، امید، انگیزه و آموزشهای لازم را دیده و از مطلب ما لذت برده باشید و بتوانید با اسب موردعلاقهٔ خود، هرچند اسب قوی اندامی هم نباشد به خود فرصت موفقیت را بدهید.
به پایان مقاله نکات رسیدیم. امیدوارم لذت برده باشید و اگر قصد خرید اسب را دارید بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. شما میتوانید برای خریدوفروش اسب به وبسایت واسط کالا مراجعه کنید و یا اپلیکیشن واسط کالا را نصبکرده و آگهی خود را بهصورت رایگان در آن قرار دهید. برای خواندن مقالههای بیشتر در رابطه با اسب، مطالعه مقالات سایت واسط پت را از دست ندهید.
دستتان درد نکند عالی بود.
کنترل اسب سرکش وچموش را هم راهنمایی
فرمائید.
اسب من تنها به خودم سواری میدهد ودر باشگاه بعنوان اسب چموش وسرکش کمتر
سوارکاران جرئت سوار شدن دارند
یا رم میکند ویا با بلند شدن روی پا سوار کار را
زمین میزند.